Espectacle sensorial

C.A.M.E.S arriba al Teatre Principal de Vilanova convertint els espectadors en els protagonistes de la seva pròpia obra

El dia Mundial del Teatre, el proper 27 de març, deu teatres municipals de Catalunya organitzen un recorregut inèdit per les seves entranyes

C.A.M.E.S arriba al Teatre Principal de Vilanova convertint els espectadors en els protagonistes de la seva pròpia obra. Ajuntament de Vilanova

C.A.M.E.S arriba al Teatre Principal de Vilanova convertint els espectadors en els protagonistes de la seva pròpia obra. Ajuntament de Vilanova

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

“C.A.M.E.S: Comèdies Auditives en moviment Espontànies i Sensorials” és una producció creada per la companyia Escarlata i es tracta d’un espectacle sensorial, que s’estrenarà el 27 de març, dia Mundial del Teatre, a deu teatres municipals de Catalunya, entre ells, el Teatre Principal de Vilanova i la Geltrú.

En l’experiència teatral , els espectadors es converteixen en els protagonistes de la seva pròpia obra, esbrinant les entranyes del teatre, un recorregut des dels camerinos fins als magatzems, les sales d’assaig i les diferents instal·lacions del teatre. Després d’una presentació per part de l’organització del que es farà, a través d’una visita guiada i una audioguia escoltaran la història de forma individual i simultània. Els protagonistes seran els espectadors, que participaran de manera activa en diferents activitats com si fossin actors i actrius de la seva pròpia obra i viuran durant el recorregut el que viuen els artistes.

C.A.M.E.S té la intenció que aquells i aquelles espectadores amb curiositat per esbrinar que hi ha darrere de l’escenari d’un teatre, les parts més ocultes, puguin fer una visita a les seves entranyes i viure l’experiència de ser part de l’elenc d’artistes. El fundador de la companyia Escarlata, Jordi Aspa, diu que “C.A.M.E.S és una experiència personal de cadascú, tot i que sigui en grup de 7 a 12 persones, ja que es viu de manera individual. No és una visita guiada per explicar una història, sinó que és un guió mestre pels deu teatres de la Xarxa transversal. A cada ciutat hem fet un tracte amb singularitats, hem conegut a la gent de cada equip, els equipaments i les experiències que han succeït a cada teatre. Cerquem la memòria popular del teatre amb els tècnics, amb els organitzadors, amb el públic, amb els conserges i fins i tot, amb els fantasmes”.

L’espectacle sorgeix d’una idea que es va fer a la seu nacional d’Évry (França) quan van fer obres a l’edifici del costat del teatre, com que no hi podia haver activitat a l’escenari, l’equip directiu va pensar aquesta idea i els hi va dir a tres companyies que s’inventessin una història per fer una audioguia dins del teatre. Una de les companyies era l’Escarlata. Aspa diu que “la Xarxa Transversal va anar amb nosaltres a veure-ho, els hi va agradar molt i vam decidir que també volíem fer-ho en els nostres teatres. És una adaptació molt millorada, hi posa la veu la Joana Gomila, una gran intèrpret musical; jo poso la veu al Josep Labsència i la Bet Miralta, posa la veu a la Maria Presència. Entre els tres amb les nostres veus, conduïm als espectadors a seguir una sèrie de rituals i a posar-se en la pell d’un artista”.

C.A.M.E.S és la producció pròpia d’enguany del Consorci Transversal Xarxa d’activitats Culturals, format per deu ciutats de Catalunya i que treballa diàriament per la defensa de la cultura. A causa de la COVID-19, les activitats culturals han estat durant un període de temps aturades. Els teatres catalans tornen a obrir les seves portes, posant el seu patrimoni cultural a disposició del públic i reinventant-se durant la crisi sanitària per oferir serveis culturals respectant les mesures sanitàries.

La companyia Escarlata, fundada el 1987, amb el Premi Nacional de Cultura per la Generalitat de Catalunya i el Premi Nacional de Circ pel Ministeri de Cultura, ha creat i dirigit diversos espectacles arreu de Catalunya. Durant tots aquests anys ha lluitat per la cultura catalana i pels serveis culturals que dóna el teatre. De la mateixa manera, s’ha interessat perquè la cultura arribi a tothom. Aquest espectacle ha permès que en els deu teatres que se celebra, hi hagi aparells d’audiodescripció formant part dels equipaments per facilitar l’accessibilitat a la cultura a les persones amb dificultats auditives.

El cartell ha estat creat per l’Il·lustrador vilanoví Miguel Porlan, on ha través d’una imatge ben escollida, representa que una persona entra a un teatre a través del qual se sent. L’artista ha jugat amb la “T” de teatre, una cama que interpreta una persona caminant  i uns auriculars.

El 27 i el 28 de març durant 45 minuts en els deu teatres municipals es podrà gaudir d’una àudio-visita dramatitzada per a tota la família i per aquells que tingui curiositat del que succeeix en les entranyes d’un teatre. 

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local