Montserrat Esquerda-Bosch. Eix
Bàrbara Scuderi |
Vilanova i la Geltrú
23-04-2021 09:40
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
La ciutat com a font d'inspiració i de protagonismes literaris és el centre la nova obra de Montserrat Esquerda-Bosch, La ciutat de Vilageltrú, Atles literari. Una publicació de l'Institut d'Estudis Penedesencs (IEP) que és fruit d'un original encàrrec per aplegar, en una obra, la paraula de desenes d'escriptors sobre la ciutat i desplegar els racons més literaris de la mateixa.
Per alteracions d'agenda, el llibre es presenta primer a Sitges, localitat d'adopció de l'escriptora i documentalista lleidatana. La cita és aquest diumenge 25 d'abril, a les 12 hores, als jardins del Retiro, amb les intervencions de Lluis Jou i Mirabent; Àngels Parés Corretger; la presidenta de l'IEP, Dolors Garcia i l'autora.
L'obra recull la mirada sobre la ciutat a partir de la literatura que emergeix tan d'autoria forastera com autòctona, on diferents racons esdevenen també protagonistes, dins d'una història tot just encetada.
L'excels treball d'Esquerda-Bosch no es pot resumir. Ha estat una recerca de cinc anys (de 2009 a 2013) en què es va posar un punt i seguit. "La documentació no és finita", assegura l'autora, mentre assenyala les absències dels darrers anys, respecte de noves publicacions sobre la ciutat que no hi són. A favor, apareixen més d'un centenar de referències d'obres d'autors forasters, que van dotar de paisatge literari una població que ha crescut de dins cap a fora i de fora cap a dins.
L'obra s'estructura en dues parts. En la primera, l'autora reuneix 110 autors, que a través de les seves memòries, la seva obra epistolar o referències literàries en publicacions periòdiques i fets històrics situen Vilageltrú en la capçalera d'un atles literari inaudit. En la segona part, "Una passejada per lletres vilanovines", se segueix una línia circumdant de la ciutat, des de la Geltrú fins als afores, passant per baix a mar, l'eixample històric, el Modernisme i el Noucentisme. Recorreguts que van ser en l'origen de la proposta. "Em van encarregar una ruta literària i de la recerca ha nascut aquest corpus", recorda l'autora, fent referència a la primera ruta estrenada el 2009.
Gairebé una dècada després –i ajornada per la pandèmia– veu la llum aquesta publicació que és una joia de documentació sobre la ciutat, els seus visitants i el seu llegat literari.
Per cert, el terme Vilageltrú es recull de l'article de l'escriptor i filòsof Francesc Pujols, publicat a la revista Catalans!, l'octubre de 1938, que apareix en l'obra; la seva lectura ja és tota una ruta.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!