Memòria històrica

Gelida recupera la seva memòria històrica al documental Els Joves del 36, una mirada sobre la guerra

Aquest documental sobre la Guerra Civil és el primer d’una sèrie de reportatges sobre els anys de la Guerra Civil i el franquisme presentats per l’actor gelidenc Biel Duran

Gelida recupera la seva memòria històrica al documental Els Joves del 36, una mirada sobre la guerra. Ajuntament de Gelida

Gelida recupera la seva memòria històrica al documental Els Joves del 36, una mirada sobre la guerra. Ajuntament de Gelida

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

La regidoria de Cultura ha presentat el documental “Els Joves del 36, una mirada sobre la guerra”, que és el primer títol d’una sèrie de documentals que s’aniran publicant sobre la memòria històrica a Gelida dels anys de la Guerra Civil i el franquisme explicats en primera persona i presentats per l’actor gelidenc Biel Duran.

En aquesta ocasió el reportatge tracta l’esclat de la Guerra a Gelida, com es va viure aquesta i com es va acabar després de tres anys de conflicte. Aquesta memòria històrica local està construïda a partir del testimoni de 25 gelidencs i gelidenques que van viure els fets en primera persona.

Aquestes persones escollides del cens de l’Ajuntament els més grans del municipi de l’any (2015) que va ser quan es van fer les entrevistes, ells/elles van voler participar en aquest projecte, tot i que alguns d’ells tenien una edat avançada, però encara els seus records ben instaurats en la seva memòria.

El documental està basat així en 25 entrevistes que parlen de les vivències més personals, dels sentiments, de les pors... d’uns infants i joves gelidencs sobre uns fets que van marcar tota una generació.

Durant la presentació la regidora de Cultura, Montse Rovira Casadevall va explicar que “en el documental podem veure el testimoniatge d’una època, unes entrevistes que traspuen sinceritat i complicitat, sentiments despresos per reviure fets que ja gairebé estaven oblidats”, posant així en valor la memòria històrica local i la necessitat de mantenir-la viva, ella mateixa com a persona que va fer les entrevistes en el seu dia va poder-ho copsar.

Per la seva banda, l’alcaldessa de Gelida, Lluïsa Llop, va reafirmar la importància de preservar la memòria col·lectiva “estem convençuts que la millor manera de conèixer la història és explicada per les pròpies persones que l’han viscut”.
Finalment, l’Anna Espinach que ha estat la responsable del guió del documental, va acabar la presentació explicant que gràcies a la feina feta per al documental “El testimoni que tenim és impagable”.

Un documental basat, com reconeixia Roger Clanchet, responsable de la filmació i muntatge, “en més de 30 hores d’entrevistes en total i que mostra una petita part de tot el que van explicar els seus protagonistes”.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local