Corpus 2021

Els Gegants Americanos de Sitges restaurats es presentaran el 22 de maig

El Panxito i la Panxita s’exposaran en la mostra ‘Tornem als orígens’ des del 22 de maig al 4 de juny a la Biblioteca Santiago Rusiñol

També es posarà en marxa del 15 de maig al 4 de juny la ‘Ruta dels Orígens’ per reviure el trajecte que van fer els Gegants Americanos l’agost del 1965, l’any que es van estrenar

Els Gegants Americanos de Sitges restaurats es presentaran el 22 de maig. Ajuntament de Sitges

Els Gegants Americanos de Sitges restaurats es presentaran el 22 de maig. Ajuntament de Sitges

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Després d’un procés llarg de restauració marcat també per la pandèmia de la Covid-19, els Gegants Americanos tornaran a Sitges i per celebrar-ho s’organitzaran tres activitats diferents. El retorn a casa dels popularment anomenats Panxito i la Panxita amb la fesomia més similar a l’originària del 1965, l’any de la seva estrena, tindrà com a eix central la presentació oficial dels Gegants Americanos restaurats en el marc dels actes de la celebració del Corpus 2021.  La presentació serà el 22 de maig a les 12 h a la Societat Recreativa El Retiro en un acte gratuït i amb l’aforament limitat. Per assistir-hi en directe caldrà treure una entrada a partir del divendres, 7 de maig, a www.culturasitges.cat/entrades. Simultàniament, l’acte serà retransmès online i en directe pel canal de youtube de l’Ajuntament de Sitges.

Des del mateix 22 de maig i fins al 4 de juny la parella, coneguda popularment com a Cubanitos, també es podrà veure a l’exposició ‘Tornem als orígens’ a la  Biblioteca Santiago Rusiñol. La mostra permetrà veure el llarg procés de restauració dels gegants amb fotografies, documents gràfics, curiositats. L’horari és: de dilluns a divendres de 15.30 a 20 h, exceptuant dimecres de 10 a 14 h, i els caps de setmana de 10 a 14 h i de 17 a 20 hores.

Prèviament a la presentació, es posarà en marxa la ‘Ruta dels Orígens’ del 15 de maig al 4 de juny. Inspirada en el primer recorregut que van fer els Gegants Americanos l'agost de 1965, quan es van presentar. La ruta consta de cinc localitzacions, amb cinc plafons informatius, cadascun amb un codi QR en els quals es trobarà informació i moltes sorpreses. L’inici d’aquest itinerari serà a l’Escola Esteve Barrachina i acabarà a l'Ajuntament.

Procés de Restauració

Els Gegants Americanos han estat al taller des del mes de febrer del 2019 fins al novembre del 2020 per ser restaurats i recuperar l’aspecte originari de l’any 1965. El procés de restauració ha estat intens ja que les peces es trobaven en mal estat de conservació intern, sota set capes de materials diferents fruit d’intervencions posteriors que eren incompatibles amb el cartró, que a més acceleraven el seu deteriorament. L’Ajuntament de Sitges, a petició de les Cubanites, han sumat esforços per preservar els Gegants Americanos, un patrimoni festiu de Sitges. La restauració, duta a terme pel Taller Avall de Reus -empresa especialitzada en la conservació i restauració de béns patrimonials i elements festius- ha seguit la tècnica tradicional catalana de cartró pedra. Els treballs de conservació i restauració de les peces han servit per restituir les figures originals presentades el 1965 i que estaven cobertes per set capes de materials diferents, com pintures, massilles i resina de polièster, alguns d’aquests materials incompatibles amb el cartró.

La retirada d’aquests materials ha permès recuperar tant la imatge original dels gegants, tal com van sortir al carrer el 1965, i també ha permès que siguin més lleugers de pes i més fàcils de portar. Després d’aquest procés, el Panxito pesa ara al voltant de 23 quilograms, i la Panxita 25, abans de la intervenció pesaven 28,68 i 32,34 quilograms respectivament. Les dues figures s’han restaurat gràcies al treball interdisciplinari que ha requerit l’actuació de fusters, ferrers i modistes, supervisats sota les directrius de l’equip tècnic del Taller Avall de Reus. El procés de restauració ha estat laboriós i també ha comptat amb la col·laboració de la colla de Cubanites i de l’Ajuntament de Sitges per fer recerca de documentació històrica relacionada amb aquesta parella de gegants. 

La regidoria de Festes i Tradicions ha destinat una partida per a la intervenció, que ha tingut un cost aproximat de 6.000  euros per conservar l’imaginari festiu. L’objectiu dels treballs ha estat mantenir al màxim l’originalitat de la parella de Gegants Americanos presentada fa més de cinc dècades per conservar el llegat patrimonial primigeni.

La restauració dels Gegants Americanos hauria d’haver estat enllestida per la Festa Major de Sant Bartomeu de l’any passat, però l’aturada pel confinament i l’estat de conservació de les peces, més degradat del que podia semblar inicialment, va endarrerir els treballs que van finalitzar al mes de novembre de l’any passat.

El procés de restauració també ha treballat en els complements de la parella com els barrets, l’ombrel·la d’ella o el bastó d’ell, a més d’un anell gran amb l’escut de Sitges que lluirà el Panxito, i la joiera modernista que exhibirà la Panxita. Amb la voluntat de recuperar-los i aproximar-los tal com eren el 1965, els gegants recuperaran el sistema desmuntable entre cos i cavallet que incorporaven quan se’ls va presentar.

Breu història dels Gegants Americanos

Els Gegants Americanos formen part del seguici popular de Sitges des de fa 56 anys i obren amb les altres parelles de gegants de la vila, que hi participen, les cercaviles i processons de les Festes Majors de Sant Bartomeu i Santa Tecla i Corpus Christi. La parella era qualificada l’any de la seva estrena a L’Eco de Sitges com ‘Els Gegantets’ i també com els dos indians ben rumbosos i acabats d’arribar de les Antilles.

Es van presentar oficialment en públic el 22 d’agost del 1965, després que fossin construïts al taller d’imatgeria El Ingenio. Bastits per iniciativa de Samuel Barrachina i Esquiu, i dissenyats per Llorenç Picas i Cardó amb la col·laboració de Josep Muntañola, els anomenats popularment Cubanitos naixien amb la voluntat de representar els anomenats americanos i indianos sitgetans, aquells vilatans que a final del segle XIX i principi del XX tornaven a Sitges després de la seva estada a les colònies d’Amèrica, en la cerca de prosperitat. Amb la fortuna feta i retornats a la vila, els indianos invertien en la construcció de les conegudes cases i mansions, a més de sufraga obres públiques rellevants.

La construcció d’aquesta parella va ser finançada en part per Pepsi-Cola i des de la seva estrena fa més de cinc dècades han estat sotmesos a operacions de restauració i millora com l’any 1999 i, posteriorment, el 2015 amb motiu del 50è aniversari de les figures.   

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local