Filatèlia

Els centenaris de Jordi Mas i Roig Toqués i els 250 anys dels gegants de Vilanova ja tenen un segell commemoratiu

La Penya Filatèlica de Vilanova i la Geltrú completa així les efemèrides d’aquest any 2021 amb l'edició especial d'aquests tres segells

Els centenaris de Jordi Mas i Roig Toqués i els 250 anys dels gegants de Vilanova ja tenen un segell commemoratiu. EIX

Els centenaris de Jordi Mas i Roig Toqués i els 250 anys dels gegants de Vilanova ja tenen un segell commemoratiu. EIX

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Els centenaris del fotògraf Jordi Mas i del polifacètic Francesc Roig Toqués i els 250 anys dels gegants de Vilanova ja tenen un segell commemoratiu. La Penya Filatèlica de Vilanova i la Geltrú completa així les efemèrides d’aquest any 2021 amb l'edició especial d'aquests tres segells, que ja es poden adquirir a per iniciativa de l'entitat per recordar personatges vilanovins dels que es commemoren diferents aniversaris. Els tres segells estan a disposició de tots els socis i de totes les persones interessades al local social.

En primer lloc, la Penya Filatèlica es fa ressò del centenari del naixement de fotògraf Jordi Mas Morando. El fotògraf va reunir un dels arxius fotogràfics més importants de la ciutat i de la comarca. La seva dilatada vida professional cobria diversos àmbits del món de la fotografia. Per una part la vessant periodística va quedar palesa en la seva col·laboració, entre altres, amb el Diari de Vilanova, i la vessant més artística en els paisatges idíl·lics de la costa catalana reproduïts en col·leccions de postals. Popularment fou molt conegut per la botiga, el laboratori i l’estudi fotogràfic que regentà durant molts anys al carrer dels Caputxins de la nostra ciutat. Part de la seva obra va quedar recollida en un volum de la col·lecció “els nostres fotògrafs” publicat per l’editorial “El Cep i la Nansa”.

En segon lloc, es commemora el centenari del naixement de Francesc Roig Toqués. Roig Toqués fou un home polifacètic, mestre d'aixa, col·leccionista, miniaturista naval, cineasta amateur, cronista i creador del Museu de Curiositats Marineres que porta el seu nom. La seva figura es troba lligada a la carpa “Juanita” que va ser coneguda internacionalment per les seves habilitats de beure en porró i menjar amb una cullereta. La proximitat del mar amb casa seva va exercir una potent fascinació que es traslladà a la resta de les seves aficions. Amb catorze anys va construir la primera maqueta, una fragata de quatre pals. A part de construir miniatures va escriure articles sobre el tema en revistes especialitzades i va destacar com a fotògraf i cineasta amateur, àmbits en què també va ser premiat i des dels quals va col·laborar a la conservació del patrimoni. Com a mostra d'alguns dels premis que va rebre: l'any 1984 li van concedir el premi Master's, el 1988 la Merenga de plata i l'any 1997 l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú va reconèixer la seva tasca en favor de la difusió del patrimoni i de Vilanova atorgant-li la Medalla de la Ciutat i publicant el seu retrat. El segell que editem ara reprodueix el cartell de Jordi Caba que s’ha fet pel centenari.

I el tercer segell es dedica a l’aniversari de dos personatges vilanovins molt populars del folklore festiu local. Es tracta del 250 aniversari dels gegants de Vilanova “L’Hereu i la Pubilla”. El 1771 s’afegiren als Gegants de Vilanova aquesta parella  que foren estrenats durant la benedicció de la primera part de la construcció de l'església de Sant Antoni. Aquests gegants foren construïts per Francesc Amich de Barcelona i tenien aparença de fadrins de casa adinerada. Amb els anys patiren nombroses restauracions, la darrera de les quals va tenir lloc el 1916, quan passaren a tenir imatge de pagesos catalans. El 1936, amb l'esclat de la Guerra Civil van desaparèixer, juntament amb el drac i les mulasses quan havien d'assistir a la inauguració de l'Olimpíada Popular de Barcelona. El 1948, sota l'impuls de gent procedent del Foment Vilanoví, es recuperaren els gegants amb un projecte elaborat per Lluís Sabadell. Els “nous” van ser construïts a la casa El Ingenio de Barcelona. El 1996 i 2001 se li canviaren els vestits i el 2008 se'ls hi restauraren els caps.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


Últims llibres recomanats

SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local