Jazz, sense vi

El Vijazz amplia els dies de festival, elimina la fira de vins i incorpora taules per distribuir el públic als concerts

Juan Perro, Cecile McLorin i La Locomotora Negra lideren un cartell que inclou un assaig dels Castellers de Vilafranca

El Vijazz amplia els dies de festival, elimina la fira de vins i incorpora taules per distribuir el públic als concerts. ACN

El Vijazz amplia els dies de festival, elimina la fira de vins i incorpora taules per distribuir el públic als concerts. ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El Vijazz tornarà a Vilafranca del Penedès aquest estiu en una edició marcada pels ajustos a la covid-19. El festival amplia els dies de programació –del 30 de juny al 4 de juliol- i suprimeix l'emblemàtica fira de vins, mentre incorpora taules per distribuir el públic dels concerts. Són els principals canvis d'una edició en què es redueix l'aforament als concerts, si bé es preveuen dobles sessions de totes les actuacions. Pel que fa al cartell, la premiada artista emergent Cecile McLorin encapçala la programació al costat de La Locomotora Negra, del trio Benavent-Di Geraldo-Pardo i de Juan Perro. Música a banda, el Vijazz incorpora enguany un assaig dels Castellers de Vilafranca, que s'acabarà de perfilar en funció de l'aval del procicat.

Després d'anul·lar l'edició del Vijazz 2020 poc després de la presentació, aquest any els organitzadors han ajustat el format de l'esdeveniment per garantir que pugui tirar endavant. "No hi ha marxa enrere en la nova definició", ha assegurat aquest dimarts el president de l'Acadèmia Tastavins i responsable del Vijazz, Max Margalef. Tot i la fermesa per evitar un retrocés com l'any passat, els organitzadors també han apuntat que en tot cas manarà la situació sanitària que hi hagi en el moment de celebrar el festival.

Per assegurar l'edició d'enguany, els organitzadors han vist inviable obrir l'emblemàtica fira de cellers a la Rambla de Sant Francesc per les dificultats en el control de l'aforament i el risc d'una eventual propagació de la covid. Per compensar la seva supressió, però, han apostat per incorporar les degustacions de vi als concerts de l'escenari principal, a la Plaça Jaume I, davant l'església de Santa Maria.

Margalef ha apuntat que el distanciament d'1,5 metres entre les cadires imposat per la pandèmia ha propiciat la incorporació de taules a la platea. D'aquesta manera, els vins es podran degustar mentre actuen els artistes en una plaça que l'organització considera la insígnia del Vijazz. Per accedir a aquests concerts de Jaume I caldrà comprar una entrada de 15 euros que inclourà una copa de vidre i una degustació. En cap cas es permetrà la presència de públic dempeus al voltant del concert.

Arran del distanciament entre seients i de les restriccions d'aforament marcades pel procicat, hi haurà un màxim de 400 entrades per a cada concert. Una reducció considerable respecte les edicions anteriors, fet que el festival intentarà remeiar oferint una doble sessió de cadascuna de les principals actuacions de divendres, dissabte i diumenge. També es limitarà l'aforament al Claustre de Sant Francesc, on hi haurà només 100 places.

Tot i que el canvi de format ha estat del tot sobrevingut, Margalef ha assegurat que la incorporació dels vins dins els concerts és un encert "que possiblement ha vingut per quedar-se", si bé ha desitjat que l'any vinent pugui créixer l'aforament de les actuacions. Tot i voler mantenir les taules i vins entre el públic, Margalef també ha anhelat recuperar la fira de vins el més aviat possible. "Esperem que torni l'any vinent", ha remarcat.

Una altra de les modificacions introduïdes per la covid és el programa de maridatges, que aquest any se celebraran de forma excepcional a la sala principal del cinema-teatre El Casal. S'hi oferiran tastos de formatges, pernils, xocolates i fruita combinats amb vins penedesencs, amb un màxim de 50 places per sessió.

Davant les limitacions d'aforament de totes les activitats, l'organització ha destacat l'aposta per un programa de visites enoturístiques a nombrosos cellers de l'Alt Penedès durant els dies que duri el festival. "És una alternativa a la tradicional fira massificada", ha assenyalat Margalef.

En l'última edició celebrada abans de la pandèmia, el 2019, el Vijazz va reunir més de 50.000 persones, va servir més de 75.000 degustacions i va registrar un 90% d’ocupació als maridatges guiats. Les xifres van consolidar la tendència dels darrers anys, malgrat el festival tenia expectatives de creixement, les quals van quedar frustrades pel mal temps que va fer l'any passat durant aquell cap de setmana. Unes pretensions que tornaran a quedar frenades enguany, fins properes edicions en què hi hagi una situació sanitària més plàcida.

Cartell de Km 0

Pel que fa a la programació, aquesta arrencarà insòlitament en dimecres. El dia 30 de juny donarà el tret de sortida al festival l'Enojazz, una activitat que altres edicions era de format reduït dins el Vinseum. Es tracta d'un tast de vins guiat amb música en directe, que enguany se celebrarà a l'escenari principal per guanyar amplitud i assistents. La música la posaran les dues big bands de l'Escola Municipal de Música Dolors Calvet.

L'endemà dijous serà el torn de la Locomotora Negra i la seva gira de comiat després de 50 anys de trajectòria, mentre divendres actuarà el trio Benavent-Di Geraldo-Pardo, que presentarà el seu darrer disc 'Flamenco Leaks'. De cara a dissabte, l'escenari principal acollirà els concerts de Juan Perro.

Diumenge 4 de juny, protagonitzarà la cloenda l'únic nom internacional d'aquesta edició: Cécile McLorin. Guanyadora de tres premis Grammy i nominada a altres quatre guardons, l'organització del Vijazz l'ha definit com una "primera espasa" del jazz internacional. McLorin actuarà amb el pianista Sullivant Fortner.

D'altra banda, el Claustre de Sant Francesc acollirà la programació d''Elles i el Jazz', tradicionalment dedicada a concerts de petit format d'artistes femenines amb. Gemma Abrié & Manel Camp, Elisabet Raspall Quartet i Irene Reig & The Bop Collective protagonitzen aquesta part del festival. Totes les entrades es posaran a la venda aquest divendres.

Margalef ha apuntat que s'han proposat "potenciar" els artistes de proximitat en l'edició d'enguany, si bé ha reconegut que les limitacions de mobilitat internacional han dut l'organització a centrar-se en noms de Km 0. En aquest sentit, hi havia damunt la taula propostes nordamericanes que han quedat posposades. Margalef ha subratllat el concert de Cecile McLorin com a referent internacional d'aquesta edició, alhora que ha assegurat que "tots els artistes que completen el cartell també són molt bons en el panorama mundial".

Música a banda, el festival incorpora aquest cop un acte amb el qual fins ara hi coincidia de forma paral·lela: l'assaig dels Castellers de Vilafranca del divendres a la nit a la plaça de la Vila. Donades les circumstàncies de la pandèmia, els Verds i l'Acadèmia Tastavins s'han aliat per incorporar la colla castellera com una actuació més del festival, per a la qual també caldrà entrada prèvia. Serà diumenge a la 13h a la plaça Jaume I. L'organització, però, és a l'espera de rebre el vistiplau del Procicat per concretar-ne el format.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local