Centenari

El llibre ‘Maricel. Cent anys d’art i cultura a Sitges’ reivindica un llegat patrimonial convertit en un referent cultural de Catalunya

L’obra està coordinada i dirigit per Vinyet Panyella i compta amb textos de diferents especialistes i imatges realitzades per fotògrafs, alguns dels quals són de Sitges

El llibre ‘Maricel. Cent anys d’art i cultura a Sitges’ reivindica un llegat patrimonial convertit en un referent cultural de Catalunya   . Ajuntament

El llibre ‘Maricel. Cent anys d’art i cultura a Sitges’ reivindica un llegat patrimonial convertit en un referent cultural de Catalunya . Ajuntament

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El llibre ’Maricel, cent anys d’art i cultura a Sitges’ reivindica el llegat d’aquest conjunt patrimonial que amb més d’un segle d’història situa la vila i també Catalunya com a referent cultural. El Saló d’Or del Palau de Maricel ha acollit aquest dijous la presentació d’aquesta obra que es publica fruit de la celebració del Centenari de Maricel (1918-2018).  

A l’acte han participat l’alcaldessa de Sitges, Aurora Carbonell; el diputat de Cultura de la Diputació de Barcelona i president del Consorci del Patrimoni de Sitges, Joan Carles Garcia Cañizares; el director en funcions dels Museus de Sitges, Pere Izquierdo; i la Presidenta del Consell Nacional de la Cultura i de les Arts (CoNCA) i també directora i coordinadora del llibre, Vinyet Panyella. Durant la presentació també s’ha volgut mostrar el vincle entre Sitges i Miami i han intervingut a través d’una connexió en directe via telemàtica Jennifer Tisthammer, directora de la Deering Estate a Florida, entitat cultural que representa el filantrop Charles Deering que va ser un dels gran impulsors de Maricel i també Nina Zanella directora executiva de la Deering Estate Foundation.

L’alcaldessa de Sitges, Aurora Carbonell, ha agraït la feina de Vinyet Panyella i la resta de col·laboradors que han elaborat el llibre i també ha destacat que aquesta obra “més enllà de la història de Maricel, el llibre recull en gran part també la història de Sitges, fins i tot, la història del país, la història de tot el patrimoni de l’art. Aquest és un d’aquells llibres que caldrà conservar per rellegir, per estudiar i per preservar tenir en compte la importància de preservar el patrimoni”.

En la seva intervenció, el diputat de Cultura de la Diputació de Barcelona, Joan Carles Garcia Cañizares, ha destacat “la gran feina desenvolupada al llarg dels dos anys que ha trigat a fer-se el llibre, sobretot pel treball de recerca, el rigor i la documentació que inclou” i ha qualificat el llibre sobre la història de Maricel com “una obra d’art”.

La directora i coordinadora del llibre, Vinyet Panyella, ha remarcat que “ha estat una obra complexa i llarga i val la pena de tenir a les mans, llegir, contemplar, mirar perquè no només vincula Sitges al Noucentisme i al patrimoni sinó perquè  és la història completa d’una aventura artística que va tenir lloc aquí de la qual avui tots plegats en som hereus perquè afortunadament és propietat pública”.

Vinyet Panyella també ha explicat detalladament el contingut d’aquest llibre de 408 pàgines i 538 imatges, explica la història i l’evolució d’aquest complex arquitectònic, artístic i urbanístic des de l’any 1909 (Noucentisme) fins a l’actualitat. Maricel va comportar la transformació de la fesomia del barri de cases antigues de pescadors amb un conjunt d’edificis dedicats a les arts i al col·leccionisme artístic internacional.

El llibre també reivindica les figures tant de Charles Deering (mil·lionari industrial, filantrop, militar naval, col·leccionista i artista) com de Miquel Utrillo (visionari, enginyer, artista, crític d’art i promotor cultural). I també destaca la intervenció dels artesans ,s constructors i obrers.
’Maricel, cent anys d’art i cultura a Sitges’ es va concebre com una obra coral amb articles escrits per diferents especialistes com Vinyet Panyella (amb diversos escrits com Maricel en 35 documents o els cent anys d’art i cultura), l’historiador de l’art Sebastià Sánchez Sauleda (amb un text sobre la col·lecció d’art de Charles Deering), l’historiador de l’art Ignasi Domènech (amb un escrit sobre Maricel després de Deering), l’historiador Roland Sierra (amb  un text sobre l’antic barri de Sant Joan i la seva transformació artística i arquitectònica), la directora de la Deering Estate a Florida Jennifer Tisthammer, (sobre el llegat del nord-americà Charles Deering, i Joan Yll, Cronista Oficial de Sitges (amb un text sobre un passeig per la vora el mar).

Sota la direcció i coordinació de Vinyet Panyella, l’obra es complementa també amb magnífiques imatges de diferents fotògrafs, entre els quals també n’hi ha de Sitges. Les fotografies mostren aquest espai emblemàtic del paisatge urbà sitgetà ple d’història, cultura i art. Tot plegat, converteix aquest volum en l’obra de referència que permet consultar i ampliar coneixements d’un patrimoni posat al servei de la vila i del país i, que és també, un reclam més de Sitges com una destinació de turisme cultural.

L’acte ha estat moderat pel director- gerent en funcions del Consorci del Patrimoni de Sitges, Pere Izquierdo, qui també ha refermat la importància que “Maricel no s’entendria sense dues parts: la part catalana representada per Miquel Utrillo i la part americana representada per Charles Deering. Per això, en aquesta presentació comptem amb la presència també , a banda d’una autora catalana, d’una americana des del Deering Estate, el nostre museu germà”. 

El llibre està editat per la Diputació de Barcelona i es pot adquirir a la llibreria La Puntual de Museus de Sitges i també a la Llibreria de la Diputació de Barcelona.

Restauració integral de Maricel

L’alcaldessa de Sitges, Aurora Carbonell ha remarcat que “tenim pendent la restauració de Maricel. Aquesta és una necessitat i un deure com a administració pública de preservar-lo. Fa molt poc temps hem rebut els plecs tècnics per fer la rehabilitació i també hem encarregat al Col·legi Oficial d’Arquitectes de Catalunya fer el concurs de la rehabilitació. Arran de les novetats, del que ha sortit i del que s’ha de fer de més, necessitarem ajuda de tot arreu perquè calculem que el pressupost de la rehabilitació serà  d’uns 4 milions d’euros. Penso que és absolutament necessari i un deure com a administració pública preservar el nostre patrimoni i mantenir-lo al màxim”. El diputat de Cultura de la Diputació de Barcelona també ha recordat com “s’està treballant ja per tal de portar a terme la remodelació del Palau de Maricel i com s’ha de buscar la complicitat de totes les administracions per assolir aquest projecte”. 

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local