Confinament inspirador

Eva Puig: “La Malika neix com una teràpia personal per poder relacionar-me amb aquest nou món on em sento incomoda i confusa”

L’autora Eva Puig publica un llibre d’humor gràfic “El mundo al revés (en tiempos de pandemia)” ple d’humor, sarcasme i reflexió

L’autora Eva Puig publica un llibre d’humor gràfic “El mundo al revés (en tiempos de pandemia)” ple de sarcasme i reflexió. EIX

L’autora Eva Puig publica un llibre d’humor gràfic “El mundo al revés (en tiempos de pandemia)” ple de sarcasme i reflexió. EIX

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Eva Puig és una filòsofa, escriptora, il·lustradora i terapeuta de Vilanova i la Geltrú que li dóna vida a la Malika, una preguntòloga dolça, àcida i protagonista d’un llibre d’humor gràfic fet amb llapis i aquarel·les, amb el títol “El mundo al revés (en tiempos de pandemia)”. A través d’aquest personatge, l’Eva fa una denúncia de la nova “normalitat” que vivim i del món perillosament “segur” que estem construint.

Quan i per què va començar amb les il·lustracions gràfiques?

Fa dos anys en una de les meves teràpies vaig començar a dibuixar flors i espigalls com a forma d’expressió per relacionar-me amb la vida. Durant el confinament que va provocar la pandèmia, la meva filla em demanava dibuixos per pintar i com no tenia tinta a la impressora, els feia a mà i per la meva sorpresa m’adono que estic dibuixant bé i que a ella li agradava. Quan va acabar el tancament, tinc la necessitat de crear un personatge nomenat Malika, un alter ego. A partir d’aquí, ja no vaig poder parar de dibuixar les meves vivències, la llibreta s’omplia cada vegada més de dibuixos. Encara estic aprenent a dibuixar i ho faig tot de manera autodidàctica.

Quina inspiració té per crear-les?

Per a mi el més important no és fer dibuixos, sinó els missatges que vull transmetre a través de les imatges. Aquesta situació pandèmica ens ha regalat moments durs, absurds i també humorístics. He estat observant els comportaments de les persones i he cregut oportú fer un llibre d’humor gràfic. Quan faig il·lustracions la meva inspiració és molt creativa i són dibuixos senzills.

Quan vaig començar a dibuixar ho enviava als meus amics i de sobte uns dibuixos que eren teràpia per a mi, els hi agrada a moltes persones i es converteix en un projecte col·lectiu. Ara aquestes amistats esperen les vinyetes perquè se senten identificats i moltes persones m’escriuen per donar-me idees.

Qui és la Malika i com la defineixes?

Malika és algú que encara estic descobrint i no m’esperava a la meva vida. És una preguntóloga dolça i àcida, que reflexiona sobre el que observa al seu voltant i la protagonista del llibre “El mundo al revés (en tiempos de pandemia)”. Un alter ego que m’agafa per sorpresa.

A través de Malika, he creat un llibre d’humor gràfic on he plasmat vivències meves i reflexions personals arran tot el que passa actualment respecte a la pandèmia. És un projecte artístic necessari que neix com una manera de teràpia personal, per poder relacionar-me amb aquest nou món on em sento incomoda i confusa.

Amb quina intenció ha creat el llibre “El mundo al revés (en tiempos de pandemia)”?

Aquest llibre és un diàleg amb la vida que ens convida a qüestionar-nos absolutament tot davant la nova “normal-dad”, és a dir, les persones estem normalitzant situacions que ens allunyen de la normalitat i la humanitat. El concepte de salut pretén salvar el cos d’una persona, però no atén a la complexitat emocional i als drets que tenim els individus a l’hora d’expressar-nos i viure lliurement. Estem creant una societat de desconfiança, que salva cossos, però obvia els humans.

Durant la pandèmia les persones ens hem fet moltes preguntes, però no hem rebut cap resposta. La Malika en el llibre diu que avui dia només es busca que tot sigui segur, però ningú es qüestiona fins a on arriba el concepte de seguretat. La ciència més dogmàtica planteja que la societat ideal sigui segura, però per a ells i elles què és la seguretat? No ho sabem. També s’ha promogut un discurs únic en aquesta situació (sanitat), jo he trobat a faltar un grup “multi disciplinat” que dónes els seus arguments, com són els professionals de la psicologia, de l’economia, entre altres opinions, ja que tothom hauria de tenir la llibertat d’expressar-se.

En aquesta situació ens estan ensenyant que si no fem allò que diuen els experts, som perillosos. És a dir, sembla que aquella persona que no compleix les normes i els protocols establerts pel bé comú és molt perillós i la seva opinió queda invalidada perquè no és experta en el tema de la pandèmia. Actualment tothom li sembla molt bé anar tots en grup i salvar-nos, però estem anant cap a una censura molt gran.

 A qui va dirigit aquest llibre?

“El mundo al revés (en tiempos de pandemia)”, va dirigit a tothom que vulgui sortir del pensament dual i anar més enllà dels protocols que determinades persones estan establint sense tenir en compte el que pensa la societat i altres professionals.

Com penso que el patiment social no s’està veient, aquest llibre també va dirigit a aquells i aquelles que necessitin reflexionar de tot el que passa i que de mentre riguin amb l’humor de la Malika. Vull escoltar totes les opinions i dialogar amb el que pensen les persones. Trobo molt perillós que retallin les llibertats individuals per triar el que cadascú ha de fer. Em pregunto on està la frontera entre el bé comú i l’individual.

La societat ha de prendre consciència de com parlem del virus, s’han pres moltes mesures i amb un vocabulari d’una manera banal i perillosa que moltes persones no han entès com i per què han succeït les coses. Hi ha altres experts que tenen molt a dir, però que no s’estan escoltant, perquè si dius coses que no diuen els de sanitat, ets un “negacionista” i això no és just.

Té pensat continuar amb les vivències de la Malika?

Sí, “El mundo al revés (en tiempos de pandemia)” és el volum I que neix a partir del confinament, però està clar que la Malika no es passarà la vida parlant de la pandèmia. Per això, ara estic acabant el volum II, que es diu “La maternidad al revés (en todas las épocas”, on no parlo de “maternitat” sinó de les “maternitats”. El volum III (encara no tinc clar el títol) anirà de relacions “batràcies”, veurem a la Malika eròtica on parlaré d’amor i desamor.

El juliol del 2020, va publicar el llibre “Cartas íntimas tras un aborto voluntario” on l’autora fa una reflexió a partir de 21 cartes sobre la dura experiència de l’avortament voluntari.

De què tracta el llibre “Cartas íntimas tras un aborto voluntario”?

En aquest llibre parlo d’una vivència que va ser molt dura per a mi i que va trastocar la meva vida. Fa deu anys vaig avortar voluntàriament i va suposar una experiència forta. Un dia vaig intentar buscar ajuda en una llibreria especialitzada amb temes de dones i mirava si hi havia llibres que parlessin de l’avortament, però no va resultar possible. La veritat és que em va sorprendre molt, pensava que hi hauria més informació sobre aquest tema i que estava més normalitzat. En sortir de la botiga, tenia la sensació que era jo qui havia d’escriure aquest llibre que no trobava. Era una cosa que tenia pendent i una promesa que m’havia fet. Anys més tard, entro en contacte amb el dol gestacional, un acompanyament professional de dones que han tingut un avortament. A partir d’aquí tenia encara més clar que havia de parlar de l’avortament voluntari, ja que som les grans oblidades. Gràcies a això, fa cinc anys inicio el “Proyecto Kora” i a través d’una pàgina web em dedico a reflexionar sobre l’avortament voluntari i acompanyo a dones de tot el món en aquest procés de dol. Tot això m’ha servit molt tant per ajudar-me a mi com a les altres dones.

Gràcies al “Proyecto Kora” començo a escriure aquest llibre “Cartas íntimas tras un aborto voluntario”, tracta de 21 cartes fictícies que van narrant temes que toquen l’avortament i que tenen contacte i relació amb totes les dones que han avortat. Aquest llibre compost de cartes et permet tenir un diàleg íntim. És un tema tant tabú en la societat que em venia molt de gust fer-ho així, amb llibertat per reflexionar en temes tan profunds. Alhora també hi ha una tradició filosòfica d’assajos.

Va dirigit a les dones que han viscut l’experiència d’avortar voluntàriament, però també a tothom per tal de donar-li visibilitat a aquest tema. Ningú parla d’avortament, però les consultes de psicòlegs estan plenes de persones que necessiten ajuda. És una assignatura molt pendent tant en l’àmbit social com institucional, ja que l’avortament toca molts tabús: el de la mort, la maternitat, els cos de la dona i el dolor. Hi ha moltes coses a millorar en una societat on es qüestiona la maternitat, el que implica prendre la decisió de ser mare, el procés de dol i la reconciliació personal.

Quina relació hi ha entre el llibre “El mundo al revés (en tiempos de pandemia)” i “Cartas íntimas tras un aborto voluntario”?

El llibre de “Cartas íntimas tras un aborto voluntario” es va publicar al mes de juliol de 2020 i “El mundo al revés (en tiempos de pandemia)” al febrer d’enguany. Va ser una sorpresa perquè els dos llibres van sortir un darrere l’altre i no m’ho esperava. Els dos surten dels discursos oficials i parlen del que ningú o poques persones parlen. Són intents de reflexionar en una societat molt polaritzada.

El llibre es pot adquirir a les llibreries i a l'enllaç https://hakabooks.com/malika/

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local