Festa Major 2021

La imatgeria de Festa Major de Sitges, escanejada en 3D

L’acord entre l’Ajuntament de Sitges i l’Agrupació del Bestiari permet digitalitzar les tres parelles de gegants, el Drac i l’Àliga

La imatgeria de Festa Major de Sitges, escanejada en 3D. Ajuntament de Sitges

La imatgeria de Festa Major de Sitges, escanejada en 3D. Ajuntament de Sitges

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Les tres parelles de gegants (Gegants de la Vila, Americanos i Moros), el Drac i l’Àliga són l’objectiu de càmeres i escàners aquests dies a L’Escorxador – Centre Cultural. Un acord entre l’Ajuntament de Sitges i l’Agrupació del Bestiari permetrà digitalitzar en 3D les principals figures de l’imaginari festiu de Festa Major. La finalitat és preservar el patrimoni festiu i difondre’l a diferents canals, al mateix temps que l’escaneig 3D permet obtenir tota la informació de la imatgeria (forma, dimensions, color o textura, entre altres) per recuperar la peça amb exactitud en cas de pèrdua o accident. El regidor de Tradicions i Festes, David Martínez, ha ressaltat “la importància de disposar d’aquesta informació i de treure profit dels beneficis que aporten els nous llenguatges a les nostres tradicions, i com aquests ens doten de les eines per garantir la conservació, preservació i divulgació del patrimoni festiu”. 

Els primers en ser escanejats han estat els Gegants Americanos, quan fa tot just uns dies es van presentar públicament després de la restauració integral que els ha retornat al seu aspecte original. Els seguiran els Gegants Moros i els vestits que van estrenar en l’última Festa Major de Sant Bartomeu el 2019, i la digitalització 3D continuarà amb els Gegants de la Vila, el Drac i l’Àliga, així com amb els Gegants Vells de la Vila, que es deixaran per a més endavant.

Les figures de Sitges entren ara a formar part del projecte de digitalització de l’imaginari festiu de diferents localitats catalanes, en un projecte pioner a Europa. Mateu Tres, president de l’Agrupació del Bestiari, ha destacat que “la iniciativa serveix també per difondre aquest àmbit de la cultura popular, tot promovent i afavorint la interacció amb públics nous com les comunitats de makers o les escoles”. La digitalització 3D permetrà també la impressió de petites reproduccions o la inserció dels arxius digitals en aplicacions de realitat virtual o augmentada.

L’Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya aglutina 240 entitats, que representen prop de 600 figures de bestiari festiu, amb l’objectiu de proveir-les d’ajuda tècnica i informació, a més de servir com a plataforma per a la recerca i de facilitar la comunicació entre creadors, associacions i usuaris.

 

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local