Espai Far

La vilanovina Cecília Lorenzo Gibert publica la guia “15 excursions a peu pels fars de Catalunya”

La guia està formada de 15 itineraris a peu pel litoral català els quals permeten visitar els fars i descobrir el seu entorn

La vilanovina Cecília Lorenzo Gibert publica la guia “15 excursions a peu pels fars de Catalunya”. EIX

La vilanovina Cecília Lorenzo Gibert publica la guia “15 excursions a peu pels fars de Catalunya”. EIX

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

La vilanovina, Cecília Lorenzo Gibert - periodista, guia turístic, especialitzada en temes de cultura i territori – acaba de publicar una guia titulada “15 excursions a peu pels fars de Catalunya”, que proposa diferents rutes pel litoral català. El proper diumenge 20 de juny, a les 18 hores, l’autora farà una presentació del llibre a l’Espai Far de Vilanova i la Geltrú  (“Converses a la farola. Els fars de la costa catalana i el seu entorn”. Per assistir cal inscripció prèvia a 600 509 223 o espaifar@vilanova.cat ). Lorenzo ha treballat com a coordinadora editorial i redactora en diferents mitjans de comunicació. Actualment és redactora a la pàgina web del Descobrir Catalunya i també treballa a l’Espai Far, un espai museístic que acull el Museu de Curiositats Marineres i el Museu del Mar, situat al recinte del far de Sant Cristòfol a Vilanova i la Geltrú.

Les rutes que proposta Cecília Lorenzo recorren trams de la Costa Vermella, la Costa Brava, la Costa Central, la Costa Daurada o les Terres de l’Ebre. Els fars que hi consten en la guia són el Far del Fangar, el far del Cap de Salou, el far de la Banya, el far de Torredembarra, el far de Sant Cristòfol, el far de Calella, el far de Tossa de Mar, el far de Palamós, el far de Sant Sebastià, el far de les Illes Medes, el far de Roses, el far de Cala Nans, el far del Cap de Creus, el far de s’Arenella i el far del Cap de Biarra.

Què va motivar l’elaboració d’aquesta guia “15 excursions a peu pels fars de Catalunya”?
Des de fa molts anys que treballo en l'àmbit del periodisme cultural, les escapades, viatges i rutes per Catalunya.  I en els darrers anys també treballo a l’Espai Far. Des de petita tinc fascinació pels far. Sempre que viatjo intento conèixer els de la zona. Hi ha moltes persones que tenen aquesta atracció, suposo que per la seva arquitectura, les històries que s'hi han viscut o pel fet d'estar situats en llocs molt bonics, al costat del mar i en un entorn natural agradable. És un tema que m’atrau des de fa temps i, com he visitat molts, em vaig proposar el repte de fer aquestes excursions a 15 fars del litoral català.

Per què 15 fars?

És una guia de Cossetània Edicions, i el primer número d’una col·lecció anomenada Fites. He fet una tria de 15 fars de 22 que hi ha a Catalunya, perquè els pròxims llibres d’aquesta col·lecció sempre seran 15 excursions a diferents espais per descobrir altres elements patrimonials. Per altra banda, he triat els fars més accessibles i que l’entorn dels quals sigui bonic i interessant per fer una excursió agradable, i que no estiguin amagats ni situats en zones protegides.

Què trobem a la guia?
Són excursions a peu que comencen, passen o acaben per un far del litoral català. En cada capítol hi ha una descripció de la ruta, l'explicació del respectiu far, la història i un mapa. També hi consten els quilòmetres de l’excursió, el temps, el desnivell i les coordenades. En cada capítol, el lector i la lectora poden descobrir les característiques de cada far, com el missatge de llum que té per indicar als navegants on es troben. Cada far té un ritme de llum diferent, que el diferencia d'altres fars i el fa inconfusible pels navegants.

Una altra cosa interessant que conté la guia, és que, fins al 30 de juny del 2022, els lectors  poden participar en un concurs fent un repte. El llibre proposa una pregunta o enigma a cada capítol. És un repte que només es pot solucionar si es visita el far i es fa l'excursió. Si s'han fet a totes les excursions, al final de la guia a través d’un codi QR hi ha un qüestionari de preguntes i, si es responen totes correctament, s'accedeix a un sorteig per aconseguir un premi. És una manera de motivar a les persones perquè realitzin els recorregut.

Per altra banda, al final hi ha un parell de pàgines amb un registre de tots els fars, que serveix per escriure quan s’ha visitat, amb quina companyia, i per fer-hi observacions i tenir un record de la visita.

A qui s’adreça el llibre?
Les excursions estan pensades per a tots els públics, ja que són senzilles i accessibles, tant per adults com per a families amb nens i nenes. Les rutes duren entre 1 h i 4 h aproximadament i cadascú les pot fer al seu ritme.

Què has volgut mostrar amb aquesta guia?
Penso que els fars són llocs solitaris, poc freqüentats i estratègics i formen part del nostre patrimoni mariner. Per això crec que és bona idea que, a partir d’aquesta guia, les persones tant de Catalunya com de fora, puguin descobrir-los

Els fars són necessaris. Tenen la funció de guiar als vaixells, però també formen part del patrimoni arquitectònic, històric i del nostre paisatge natural. Tots els que existeixen a Catalunya, i els que surten a la guia, estan en actiu, però curiosament només és possible visitar i pujar a una de les torres: la del far de Torredembarra,  l’últim far construït (a l'any 2000) i el més alt de Catalunya. Al costat de les torres dels fars encara existeixen les cases dels faroners i faroneres, que antigament vivien amb les seves famílies. Hi ha que han habilitat aquests espais i els han convertit en museus, centres d’interpretació o restaurants. Per exemple, en el cas del Far de Sant Cristòfol de Vilanova i la Geltrú, ens trobem amb un far que segueix en actiu, amb una casa del faroner annexe, que ara acull Museu del Mar, una finestra al coneixement del nucli de Baix-a-Mar. Avui, els vaixells tenen tot tipus de tecnologia per guiar el seu rumb, tant de dia com de nit. Però… i si falla el GPS?  Necessitem els fars. No deixem que mai s'apaguin!

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local