Festa Major 2021

Vilafranca viu un Sant Fèlix reivindicatiu per reclamar un protocol que permeti fer castells sense límit de persones

Les colles retreuen a la Generalitat les traves per fer una diada simbòlica mentre proliferen els 'botellons' a les nits

Vilafranca viu un Sant Fèlix reivindicatiu per reclamar un protocol que permeti fer castells sense límit de persones. ACN

Vilafranca viu un Sant Fèlix reivindicatiu per reclamar un protocol que permeti fer castells sense límit de persones. ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

La plaça de la Vila de Vilafranca del Penedès s'ha tornat a omplir de camises castelleres per celebrar la diada de Sant Fèlix, però aquest 30 d'agost no s'hi ha alçat cap castell. Les tradicionals colles participants a la cita han fet un acte reivindicatiu per urgir la Generalitat a definir un protocol que permeti fer castells sense límit de persones. Les colles de Vilafranca, Valls i Tarragona han criticat durament que se'ls hagi vetat la diada simbòlica que es volia celebrar aquest dilluns, amb pilars de 5 amb grups de 50 persones, mentre a les nits proliferen les aglomeracions i 'botellons' als carrers. "El Govern no ha estat àgil, ni diligent, ni prou acurat", ha etzibat l'alcalde de Vilafranca, Pere Regull.

Els Castellers de Vilafranca, la Colla Vella dels Xiquets de Valls, la Joves dels Xiquets de Valls i la Jove dels Xiquets de Tarragona s'han reunit de nou per celebrar Sant Fèlix després que l'any passat la covid-19 impedís la diada. Tot i que les colles només preveien fer una diada simbòlica degut a les restriccions de la covid-19, finalment la cita s'ha convertit en un acte reivindicatiu per defensar la tornada a la normalitat de l'activitat castellera.

L'acte de protesta ha arribat després que la Generalitat no autoritzés l'aixecament de pilars de 5 amb grups de 50 persones, tal com demanaven els administradors de la Festa Major de Vilafranca –organitzadors de la diada-, considerant que era el nivell "mínim" a exhibir en una diada com Sant Fèlix. Tot i que ahir, vigília de la Festa Major, els Castellers de Vilafranca sí que van aixecar un pilar de 5 amb 25 persones, l'Ajuntament ha apuntat va comportar un risc que avui no podien assumir tots les colles.

Davant el veto a fer els pilars amb 50 persones per Sant Fèlix, les colles s'han limitat a entrar a plaça amb els tradicionals pilars de 4 caminant, i la diada ha estat marcada per la falta dels grans castells que sempre s'havien lluït. Un minut de silenci i un manifest reivindicatiu han precedit el toc de castells interpretat pels músics de les quatre colles, amb tots els castellers dempeus i immòbils sota una pluja constant que ha deixat xops els poc més de 100 assistents a la plaça de la Vila.

Tant les colles com els organitzadors de la diada han recordat que la previsió d'aquest dilluns era fer tests d'antígens a tots els participants, garantint un elevat percentatge de vacunació entre els membres dels pilars i l'ús indispensable de mascareta. Tenint en compte que eren elements de control de la pandèmia utilitzats en altres esdeveniments, els responsables de la diada han acusat la Generalitat de "menystenir" l'activitat de les colles, que consideren que han quedat "a la cua" de la represa de l'activitat cultural.

En aquest sentit, han lamentat que durant l'últim any i mig només s'hagin permès els assajos amb grups de 25 persones i excepcionalment l'aixecament de pilars amb grups de 50 durant la diada de Sant Joan de Valls. Respecte aquesta diferència entre la cita vallenca i la de Sant Fèlix, l'alcalde de Vilafranca, Pere Regull, ha lamentat la falta d'explicacions de la Generalitat, si bé ell ho ha atribuït als resultats dels assajos clínics fets a grans esdeveniments multitudinaris com el Vida, el Canet Rock i el Cruïlla.

L'alcalde també ha estat especialment crític amb la proliferació de 'botellons' als carrers durant les darreres setmanes. Regull considera que la Generalitat "mira a un altre cantó" davant aquestes aglomeracions, mentre actua "desproporcionadament" amb la cultura castellera. "Si no haguéssim dit res, aquest dilluns a Vilafranca hauríem pogut aixecar pilars de 5", ha dit, tot afegint que "davant altres circumstàncies, l'administració gira la cara com si no passés res".

Regull ha insistit en demanar un canvi als responsables de Salut i Cultura, a qui ha atribuït el veto d'aquest dilluns. "Esperem que Sant Fèlix sigui un punt d'inflexió", ha subratllat, tot demanant mesures més flexibles de cara a les properes diades castelleres del Mercadal a Reus i Santa Tecla a Tarragona. L'alcalde s'ha mostrat esperançat amb què Vilafranca pugui acabar celebrant la diada de Tots Sants l'1 de novembre "sense fer cap imprudència sanitària".

Al seu torn, les quatre colles participants a Sant Fèlix han mostrat el seu enuig. Des dels Castellers de Vilafranca, el cap de colla, Cisco Benet, ha demanat "atenció suficient" per part de la Generalitat, a qui ha recriminat que "utilitzi" el món casteller per difondre la cultura catalana però actualment no els permeti actuar. Benet ha instat l'administració a preservar els castells, recordant que estan declarats Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la Unesco.

Més contundent s'ha mostrat el cap de colla de la Vella dels Xiquets de Valls, Albert Martínez: "Ja no parlem de tristesa. Estem plens de mala llet". Martínez ha defensat l'aturada d'activitat que van fer les colles quan va prendre força la cinquena onada de la pandèmia "mentre cap altra activitat social, cultural o esportiva ho va fer" i ha demanat "solucions ja" per a les colles. "Si no, arribarà un moment que haurem de ser rebels", ha avisat.

Des de la Colla Joves dels Xiquets de Valls, el cap de colla, Jarme Martí, ha subratllat que la normativa actual fa que l'activitat sigui "inviable" i ha defensat l'ús de mascaretes i la higiene que estan complint les entitats. "Ho estem fent bé, però alguna cosa falla", ha dit, i ha lamentat que "s'està deixant morir" el món casteller si no es marquen "urgentment" unes noves pautes per assajar i actuar sense límit de participants.

Per la seva part, des de la Colla Jove dels Xiquets de Tarragona, el cap de colla Jordi Alomà ha destacat el "seny" amb què s'han comportat els castellers durant la pandèmia. "Som els primers que ens aturarem si hi ha una sisena onada, però ara mateix no és viable seguir treballant dividits en grups de 25", ha insistit, tot asseverant que les colles "requereixen més". "Si no hi ha una modificació dels protocols, serà inviable continuar", ha afegit.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local