Comença el debat públic del pla d'usos de Can Guineu, a Sant Sadurní d'Anoia. Ajt Sant Sadurní d'Anoia
Redacció |
Sant Sadurní d'Anoia
17-10-2021 19:00
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
Aquest dijous al vespre una sessió informativa a la sala d'actes del Centre Cultural de la plaça Nova va donar inici al Procés de debat públic del pla d'usos de Can Guineu, una iniciativa de participació ciutadana que té per objectiu consensuar els usos que haurà de tenir en el futur aquest immoble de titularitat municipal.
A la sessió hi van prendre part els regidors de Participació Ciutadana, Pere Vernet i d'Urbanisme, Xavier Rodríguez; les tècniques de participació ciutadana i d'Eidos Dinamització Social, Montse Parra i Laura Giménez; l'historiador Carles Querol i l'arquitecta Noelia Navarro. La sessió va finalitzar amb preguntes i reflexions de les persones assistents.
El regidor Pere Vernet va introduir l'acte recordant que és un procés de consens, una bona eina de participació i que ja es podien fer propostes a partir del mateix 14 d'octubre: "Avui oficialment comencem les sessions de treball perquè tothom pugui fer les seves propostes; vull recordar que s'ha creat una comissió de seguiment i transparència, amb tots els grups polítics, no em canso de dir que és un procés consensuat" i va afegir que es tracta "d'una eina, de la qual n'hem de fer un bon ús, que ha d'acabar amb una decisió; i després aquesta decisió s'ha de respectar".
La tècnica de Participació Montse Parra va afegir que la intenció és "Obrir les portes d'una de les cases més importants de la vila. Volem escoltar la ciutadania per preguntar els usos que pot tenir l'edifici; a partir d'aquí es redactarà un pla d'usos. L'objectiu és crear espais d'informació, de trobada i de reflexió".
Laura Giménez, responsable d'Eidos Dinamització Social, empresa encarregada del desenvolupament del procés, va explicar-ne la metodologia i va recordar-ne les dates: "les propostes es podran fer on line o directament a les visites a la casa, no cal presentar projectes, només idees però argumentades. En aquesta fase hi pot participar tothom. En el procés de votació podran participar les persones majors de 16 anys empadronades mínim un mes abans a Sant Sadurní. Les votacions seran en línia però hi haurà persones que dinamitzaran el procés i ajudaran per evitar la bretxa digital, així com també es podrà votar a l'oficina de participació i habitatge". També va posar en valor la comissió d'experts que hi prendrà part, el paper de la Comissió de transparència que vetllarà tot el procés i el web participa.santsadurni.cat com a eina clau del procés.
UNA MIRADA HISTÒRICA A CAN GUINEU I LA FAMÍLIA MIR
L'historiador Carles Querol va ser l'encarregat de fer un repàs històric sobre Can Guineu com a casa pairal i la família Mir, des del seu moment de màxima esplendor "eren la família més rica del municipi" fins al seu declivi.
Una nissaga amb una gran fortuna aconseguida amb els seus negocis i no sempre amb bon tracte a rabassaires i obrers: gestionaven les seves 660 hectàrees de finca agrícola per tot el Penedès, els boscos d'on treien llenya per fabricar mobles i vaixells; tenien solars a diversos carrers del poble; molins manufacturers molt rendibles, exportaven aiguardent... tenien moltes fonts d'ingressos que els feien una família amb una gran fortuna. Una casa on hi convivien diverses generacions i el servei "minyones amb còfia i davantal blanc fins a l'any 2000, any en què va morir Teresa Mir, la darrera habitant de la casa". Una família il·lustre, cultivada, catalanista i conservadora, que a partir de la generació de Jaume Mir Molins, que va ser alcalde de la vila, va viure de rendes, que van regalar espais ara municipals com l'Era d'En Guineu, sempre amb condicions.
Querol va fer un resum dels darrers anys, com va produir-se la compra de Can Guineu per part de tres importants caves i com finalment l'Ajuntament va adquirir la casa el 2018, un equipament clau pel municipi. Per això va demanar a la ciutadania que participi amb criteri: "No hem de posar cap limitació a l'hora de proposar què s'hi pot fer. Jo crec que ha de ser rendible, econòmicament i socialment; ha de ser plurifuncional, és tan gran l'immoble que hi caben activitats diferents; cal fer quadrar el puzzle, hem de mirar tot el que tenim disponible a nivell d'equipaments per fer-ho funcional; i no s'haurien de considerar les propostes inviables per cost, per fora de lloc, per utòpiques; i pensar en implicar-hi l'empresariat local, que tenen idees que poden ser molt útils; fugiu de l'ortodòxia".
BCIL I GRAN ACTIU PEL MUNICIPI
Xavier Rodríguez, regidor d'Urbanisme, va parlar de Can Guineu des d'aquesta vessant: "M'agradaria ressaltar l'expectativa que ha creat aquest procés de participació i l'interès que desperta per la singularitat de l'edifici, que l'hem de diferenciar en dos aspectes: un la singularitat de l'edifici deslligat de la zona on es troba a efectes urbanístics; i per l'altra cantó una singularitat que ve marcada per l'interès històric, artístic i arquitectònic de l'edificació" i va afegir "La casa de Can Guineu és un BCIL (Bé Cultural d'interès local) de segona classe que ve determinat per una catalogació de 2011 on es recull unes fitxes de descripció històriques de les característiques de l'edificació. Les normes que recull són molt restrictives, les obres es poden fer pel manteniment de l'edifici i la millora de les instal·lacions; qualsevol altra cosa requereix la redacció d'un pla especial".
Finalment Noelia Navarro, arquitecta i màster en rehabilitació al Col·legi d'Aparelladors de Barcelona, va parlar dels usos i de les característiques de l'edifici i va destacar que pot ser un gran actiu pel municipi: "És un edifici molt gran, una mostra de tot tipus de construccions de Catalunya. És un edifici que mostra la història de Sant Sadurní i de la societat catalana més local. S'ha deixat malmetre, és molt gran el grau de deteriorament en què es troba, és un edifici que tindrà una oportunitat molt bona de donar-li una nova vida gràcies al procés participatiu, tornar a l'essència del que era però d'una manera en què la major part de les persones en puguin gaudir."
Calendari i fases del procés
Des del 15 d'octubre i fins al 30 de novembre, els veïns i veïnes de Sant Sadurní, persones vinculades amb la vila i les associacions incloses al registre municipal d'entitats podran presentar les seves propostes d'ús i suggeriments sobre els serveis i equipaments que podria acollir Can Guineu. Ho podran fer a través del formulari que trobaran a la pàgina participa.santsadurni.cat o bé adreçant-se a l'Oficina de Participació Ciutadana i Habitatge, a la plaça dels Gotims s/n.
Totes les propostes hauran de contenir un cert grau de concreció en relació als serveis i usos que es volen presentar o proposar, i tenir en compte alguns criteris, entre d’altres: que sigui viable i sostenible econòmicament; que l'ús sigui de competència municipal; que respecti arquitectònicament i estructuralment un edifici que, cal recordar, està protegit i catalogat com a bé cultural d'interès local (BCIL); i que respongui a l’interès general de la ciutadania de Sant Sadurní. A més, totes les propostes d'ús hauran de preservar en tots els casos la titularitat municipal de l’Ajuntament sobre l’immoble, en cas de plantejar serveis o usos que haguessin de comptar amb la participació o cogestió d’altres organismes, institucions o del sector privat.
Després de la primera sessió informativa d'aquest dijous, el cap de setmana del 23 i 24 d'octubre s'han pogramat visites guiades i sessions de dinamització, en què les persones participants podran conèixer els espais de l'edifici i participar del debat sobre el futur de Can Guineu, així com formular i presentar la seva proposta d'ús [Inscripcions]
Una comissió tècnica i d'experts avaluaran les propostes presentades per tal de seleccionar aquelles idees que respectin els criteris tècnics, de sostenibilitat financera i de competència municipal. D'aquest anàlisi sorgiran un màxim de tres propostes finalistes que se sotmetran a una consulta ciutadana, prevista per l'abril de 2022, en què hi podran participar totes les persones empadronades a Sant Sadurní majors de 16 anys.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!