Vila mil·lenària

Comencen els actes de celebració del mil·lenari de Sant Quintí de Mediona

El municipi presenta en públic el pergamí que certifica els seus més de mil anys d'història

Comencen els actes de celebració del mil·lenari de Sant Quintí de Mediona. ACN

Comencen els actes de celebració del mil·lenari de Sant Quintí de Mediona. ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Sant Quintí de Mediona ha encetat aquest diumenge els actes de celebració dels seus "més de mil anys" d'història amb la presentació del pergamí que certifica la seva edat. El document, que és en llatí, parla de la venda d'una propietat situada al terme de "Castro de Mídione", a prop de l'església de Sant Quintí, i data de l'11 de febrer de 1021. Excepcionalment, aquest diumenge els veïns del municipi han pogut veure el facsímil del document, que està al fons de l'antic Arxiu de Santa Anna de Barcelona. Durant l'acte, que s'ha fet coincidint amb el dia de Sant Quintí, s'ha descobert una placa commemorativa a la paret de l'església. A més, s'han presentat els actes programats per celebrar el mil·lenari.

Durant l'acte que aquest migdia ha donat el tret de sortida als actes de celebració del mil·lenari de Sant Quintí de Mediona s'ha descobert una placa commemorativa de l'efemèride. Després dels parlaments de les autoritats del municipi, hi ha hagut una actuació musical de la formació Trio Clàssics.

Àngels Mata Quintana, regidora de Memòria Històrica de Sant Quintí de Mediona, és qui va trobar el document que certifica que el municipi té més de mil anys d'història. Ella va trigar 10 anys a localitzar un document que ho verifiqués a la Biblioteca Nacional de Catalunya. Concretament era un llibre de la Fundació Noguera que recollia documents transcrits que eren a l'Arxiu de Santa Anna de Barcelona.

La regidora ha detallat en declaracions a l'ACN que la descoberta la va fer el 2012 i que ja aleshores es va decidir que aquesta efemèride s'havia de commemorar. "Mil anys són mil anys i això s'ha de celebrar", ha considerat tot destacant que els actes del mil·lenari s'allargaran tot el mes de novembre. Entre altres coses, s'ha programat un cicle de conferències històriques. La primera estarà dedicada a 'Les dones a l'edat mitjana' i anirà a càrrec de Joan Bosch. També se n'ha organitzat una titulada 'Sant Quintí de Mediona mil anys enrere: segles X-XI', a càrrec del doctor Stefano Cingolani i Daniel Vilarrúbias; i 'El monestir de Santa Maria de Ripoll: focus de culte i cultures de l'edat mitjana', a càrrec de la doctora Maria Incoronata. Pels més joves es farà una gimcana pels carrers del municipi i el punt final el posarà el 27 de novembre una visita al monestir de Ripoll.

Mata Quintana ha explicat que tots aquests actes volen ser un "homenatge als avantpassats locals que amb el seu esforç al llarg dels segles han contribuït a fer que Sant Quintí sigui el municipi que és". 

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


Últims llibres recomanats

SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local