Lluita contra la sida

Sitges reconeix la trajectòria de la pintora i activista Isabel Pruna amb la descoberta d’una placa a la Plaça dels Artistes

Coincidint amb el 92è aniversari de la pintora, l’Ajuntament de Sitges ha celebrat aquest dimecres un homenatge per reconèixer la seva trajectòria

Sitges reconeix la trajectòria de la pintora i activista Isabel Pruna amb la descoberta d’una placa a la Plaça dels Artistes. Ajuntament de Sitges

Sitges reconeix la trajectòria de la pintora i activista Isabel Pruna amb la descoberta d’una placa a la Plaça dels Artistes. Ajuntament de Sitges

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

L’artista naïf i activista, Isabel Pruna, ha rebut un reconeixement institucional per la seva trajectòria com a pintora i activista, aquest dimecres per part de l’Ajuntament de Sitges, coincidint amb el seu 92è aniversari. L’alcaldessa de Sitges, Aurora Carbonell, ha presidit aquest dimecres l’acte d’homenatge amb la descoberta d’una placa a la Plaça dels Artistes, que ha comptat amb l’assistència d’autoritats, familiars, artistes, amics i convilatans. A través d’aquesta distinció, l’Ajuntament de Sitges recull la petició de l’associació Sitges Voluntaris Socials, aprovada pel Consell de Cultura, de posar en valor la trajectòria d’una dona implicada en actes culturals de la vila i impulsora de projectes socials. A través de les seves obres artístiques com els punts de llibres o els tapissos brodats, la pintora també ha estat capdavantera en fer visible a lluita contra el VIH a Sitges. L’alcaldessa de Sitges, Aurora Carbonell, ha destacat la generositat d’Isabel Pruna i ha posat de manifest que “avui a Sitges reivindiquem la descoberta d’una placa a una dona, artista naïf i activista, gran defensora i impulsora d’accions en la lluita contra la sida”. Aurora Carbonell ha destacat d’Isabel Pruna: “Ets un referent per a Sitges i n’estem molt orgulloses per tot el que fas”. L’alcaldessa ha posat en valor el fet que la placa estigui dedicada a una dona i ha afegit que “el desig és ampliar la representació femenina a la Plaça dels Artistes, on actualment de 48 plaques, només 11 porten noms de dones”.

Visiblement emocionada, Isabel Pruna ha donat les “gràcies a tothom” per a aquest reconeixement: “Vull compartir aquesta placa amb tots els pintors de Sitges, perquè la història dels tapissos i el que hem fet per equipar la sala de pal·liatius de l’Hospital de Sant Camil va ser gràcies a tots els pintors de Sitges. S’ha de ser artista per fer el que s’ha fet. M’han ajudat i han estat al costat meu. Sense ells, jo no hagués pogut fer res”. L’activista ha afegit que  “cada 1 de desembre repartíem sobres sorpresa al Cap de la vila” per recaptar fons, ja que “no hi havia ni sofàs, ni tele, ni nevera, ni llits”.

El regidor de Cultura, Xavi Salmerón, ha remarcat que “per a Sitges és un honor que inaugurem aquesta placa, amb la qual reconeixem el paper de les dones, com la Isabel, que s’han implicat en l’àmbit artístic sinó també en la reivindicació social.

Després dels parlaments, Isabel Pruna ha descobert la placa commemorativa i també amb les emocions a flor de pell ha bufat les espelmes del pastís d’aniversari envoltada per totes les persones assistents a l’acte.

Isabel Pruna, artista naïf i activista

Isabel Pruna va néixer a França però està vinculada des de fa molts anys a Sitges. Primer va estiuejar-hi i després a partir de l’any 1946 es va instal·lar amb el seu pare, el pintor Pere Pruna, per viure-hi.

La passió per l’art naïf i l’activisme d’Isabel Pruna van ser més intenses arran de la mort del seu fill gran, Miquel, que va morir de sida amb 38 anys. La seva tasca d’activista, en la defensa dels drets socials i lluita vers les discriminacions de les persones amb VIH/Sida, també ha fet que col·labori amb iniciatives socials i artístiques per recaptar fons. La creació de punts de llibres i, sobretot, la confecció de tapissos brodats i artístics, per conscienciar sobre aquesta malaltia i en record de les víctimes, han estat projectes cabdals en la seva trajectòria.

Amb un estil particular, la pintora realitza unes creacions artístiques úniques. En paral·lel a la seva trajectòria personal en el món de l’art, l’artista contribueix a mantenir també la memòria de la figura i l’obra del seu pare, el pintor català Pere Pruna.

Des del 2005, coincidint amb el Dia Mundial de la Sida, el dia 1 de desembre, exposa al balcó de l’Ajuntament un dels seus tapissos artístics com un gest simbòlic per plantar cara a l’estigma d’aquesta malaltia.

Com a activista, ha format part també de Sitges per Sitges, el Banc del Temps de Sitges i de l’Associació Sitges Voluntaris Socials per impulsar projectes socials que avui dia encara continuen en marxa.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


Últims llibres recomanats

SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local