Memòria històrica

Vilanova i la Geltrú celebra la Setmana de la Memòria del 21 al 29 de gener

Es faran actes de commemoració i sensibilització recordant l'entrada de les tropes franquistes a Vilanova i la commemoració del Dia internacional de l'Holocaust i de Prevenció de Crims contra la Humanitat

Vilanova i la Geltrú celebra la Setmana de la Memòria del 21 al 29 de gener. Ajuntament de Vilanova

Vilanova i la Geltrú celebra la Setmana de la Memòria del 21 al 29 de gener. Ajuntament de Vilanova

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El 21 de gener de 1939 entraven les tropes franquistes a Vilanova i la Geltrú. L'Espai de Memòria del cementiri municipal és l'escenari cada any d'un acte institucional d'homenatge a les víctimes de la Guerra Civil i la dictadura. A banda, dissabte 29 de gener es farà la Commemoració del Dia internacional de l'Holocaust i de Prevenció de Crims contra la Humanitat, a la plaça de la Peixateria.

Emmarcat entre aquests dos actes, l'Ajuntament ha preparat enguany la Setmana de la Memòria a Vilanova i la Geltrú, amb diverses activitats a més dels actes institucionals. Divendres 21 a la tarda es farà la xerrada “Masclisme, patriarcat, feixisme, franquisme: la repressió de la llibertat sexual i de gènere”. Divendres 28, tertúlia literària sobre el llibre “Un cel de plom”. I dissabte 29 serà el torn de l'acte d'apadrinament de les llambordes Stolpersteine per part dels centres educatius de la comarca.

El regidor de Memòria Històrica, Enric Garriga, ha destacat el treball transversal de diverses regidories de l'Ajuntament, del Consell Comarcal i de l'Arxiu Comarcal per perseguir l'objectiu que els diversos governs de la ciutat han tingut els darrers anys de recuperar la memòria històrica, “i que ara, en aquest ajuntament antifeixista, volem mostrar el compromís i trencar el silenci. Recordar per prevenir, perquè no torni a passar , en un moment on veiem ressorgir el feixisme en molts indrets d'Europa”.

Construcció del Bosc de la Memòria

A banda, els dissabtes 22 i 29 de gener, a la rambla dels Països Catalans, es faran dues sessions de plantació i construcció del Bosc de la Memòria. L'Associació Buchenwald, Arba Litoral, Garraf Coopera, i l'Associació de Veïns del Tacó, que impulsen el projecte amb el suport de l'Ajuntament, fan una crida a totes les persones que vulguin a participar-hi, especialment joves, entitats i familiars implicats.

El Projecte de Bosc de la Memòria és un projecte de memòria històrica i democràtica, que vol retre homenatge a les 35 persones deportades del Garraf als camps nazis, a aquestes persones lluitadores i resistents antifeixistes, que van lluitar contra el franquisme i contra el nazisme, i que ara tindran en aquest espai, un lloc de record amb la plantació d'un arbre per cadascun, i amb la referencia a la seva biografia.

Enric Garriga Elies, president del Projecte Buchenwald explica que “el Bosc és un projecte memorialístic ambientalista, és un monument viu, amb 35 arbres i espècies arbustives autòctones, que completaran la presència de monuments de memòria històrica a la ciutat”. 

La plantació d'arbres i espècies arbustives es fa amb l'assessorament de la Regidoria de Medi Ambient, i la iniciativa compta amb el suport de la resta d'ajuntaments del Garraf i del Consell Comarcal. Així, recordarà els noms de les 19 víctimes de Vilanova i la Geltrú, les 11 de Sitges, les 3 de Cubelles i les 2 de Sant Pere de Ribes.

Crida per incorporar documentació a l'Arxiu Comarcal

Aprofitant la celebració de la Setmana de la Memòria, l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú i l'Arxiu Comarcal fan una crida a la ciutadania per incorporar a l'Arxiu imatges i documents històrics.

Hi ha famílies que, en traspassar els fills dels qui van viure la Guerra Civil, troben fotografies i documents als calaixos. Sílvia Manuel, tècnica de l'Arxiu Comarcal del Garraf, ho explica així: “quan algú dona documentació a l'Arxiu, no la perd, sinó que la guanya tota la ciutat”. Manuel explica que a l'Arxiu hi ha un buit important de fotografies, però també de documents “des de la proclamació de  la República, la Guerra Civil, fins a la transició, l'època de les primeres eleccions democràtiques. No només parlem d'imatges de l'entrada de les tropes franquistes a la ciutat, sinó del dia a dia de la ciutadania en aquella època”.

L'objectiu és incorporar-les al fons municipal i així preservar la memòria històrica de la ciutat en aquest període, i poder-ne fer difusió. La voluntat és recuperar una part de la nostra història documental i gràfica molt desapareguda i que manca sobretot dins els fons fotogràfics que es conserven a la ciutat, però que és imprescindible per explicar i recordar la nostra història més recent.

Les persones que tinguin material, documents i fotografies d'aquesta època i que les vulguin cedir, han de posar-se em contacte amb l'Arxiu Comarcal o amb la Regidoria de Memòria Històrica, trucant al telèfon 938930013 o enviant un correu electrònic a arxiucomarcal@vilanova.cat. També es poden adreçar personalment a la seu de l'Arxiu Comarcal (Castell de la Geltrú) en horari de 9 a 14 h. Les imatges seran digitalitzades i posteriorment es retornaran a les seves propietàries, o bé conservaran amb la resta de fons fotogràfics que ja hi ha a l'Arxiu.

D'altra banda, l'Arxiu Comarcal ha iniciat un procés de digitalització d'una part de la documentació sobre la Guerra Civil, de gran vàlua per als investigadors, que així es podrà preservar i consultar des de qualsevol lloc.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


Últims llibres recomanats

SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local