Vilanova recupera el carrer per celebrar la seva festa major d'hivern. Ajuntament de Vilanova
Redacció |
Vilanova i la Geltrú
16-01-2022 20:48
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
El tradicional pregó de Sant Antoni ha encetat aquest dissabte al migdia la celebració de les Festes de Sant Antoni 2022. Enguany ha estat el vilanoví Carles Masdeu l'encarregat de convidar a la ciutadania a gaudir de la Festa Major d'Hivern de la ciutat, amb una intervenció carregada de records i de vivències personals del tenor. L'acte ha comptat també amb la presència de Tània Verge Mestre, consellera d'Igualtat i Feminismes de la Generalitat de Catalunya, i del conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena.
Enguany, donada les restriccions marcades per les mesures cautelars de la Covid-19, l'acte s'ha dut a terme al Teatre Principal. Allà, l'alcaldessa de la ciutat, Olga Arnau, la regidora de Cultura, Mercè Mateo, i el president de l'Associació dels Tres Tombs, Albert Soler, han rebut al pregoner i als consellers, els quals han signat en el Llibre d'Honor. Després la comitiva s'ha traslladat a l'interior del teatre on ha començat l'acte.
El vilanoví Carles Masdeu ha estat l'encarregat de fer el pregó de la festa de Sant Antoni 2022. En el seu parlament, el tenor ha fet un repàs a la història del que va començant sent la Festa Major de la ciutat i que ara s'ha convertit en la Festa Major d'Hivern. “Durant molts i molts anys va ser la festa grossa de la ciutat”. Carles Masdeu també ha compartir records d'infantesa. “A casa, mentre celebràvem el Nadal, ja es comentava qui serà ‘l'abanderadu' d'aquell any, i es feia un repàs a la vida i miracles del personatge i la seva nissaga, allò tan vilanoví”. El pregoner no ha volgut deixar passar l'ocasió per reivindicar la recuperació del cançoner tradicional, aquell que en el seu moment es transmetia per tradició oral i que, posteriorment, havia estat recopilar per algun estudiós. “Cal vetllar pel ric repertori català. Reivindiquem les nostres cançons i la nostra llengua, parlant-la però també cantant-la”.
En la seva intervenció, l'alcaldessa de la ciutat ha agraït la tasca realitzada per l'Associació dels Tres Tombs per tirar endavant una festa que fins al darrer moment penjava d'un fil donada la situació sanitària actual. “Han estat dos anys molt complicats. Vull agrair als Tres Tombs la vostra implicació i el vostre treball, per liderar aquesta aposta per la cultura popular”.
Per la seva banda, la regidora de Cultura, Mercè Mateo, també ha volgut agrair l'esforç dels organitzadors per aglutinar en un sol cap de setmana els actes de la Festa Major d'Hivern per prudència.
Un cop acabat el pregó, la música dels Ministrers de la Vila-Nova ha acompanyat la sortida de les autoritats fins a la porta del Teatre on, al punt de la una del migdia, s'ha pogut sentir el retronar dels 12 morterets. Seguidament, el Ball de les Cotonines ha saludat la bandera de Sant Antoni que, després, ha pujat al carro per dirigir-se a casa de la banderera d'enguany, acompanyada per algunes autoritats i del pregoner.
Seguint amb la celebració de la Festa Major d'Hivern, avui diumenge s'ha celebrat la cercavila infantil de Sant Antoni. I dilluns, festivitat de Sant Antoni Abat, i després de l'ofici solemne, hi haurà la benedicció de cavalleries, carros i carruatges a les 12 del migdia, i es donarà inici als tradicionals Tres Tombs.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!