Els Diables de Vilanova celebren els 75 anys de la recuperació del Ball. Ajuntament de Vilanova
Redacció |
Vilanova i la Geltrú
23-01-2022
| Actualitzat 24-01-2022 12:21
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
El Ball de Diables de Vilanova i la Geltrú celebrarà aquest any el 75è aniversari de la recuperació. Una cercavila amb diables de les diferents èpoques amb els cinc vestits, serà un dels actes destacats. La commemoració també inclou l'edició d'un llibre amb versots de tot el període, la realització d'un mural commemoratiu a la ciutat, un documental, una exposició i la recuperació del model de diables vuitcentista. El principal objectiu dels actes que es faran al llarg de 2022 i durant el primer trimestre de 2023 és donar a conèixer, posar en valor i recuperar el llegat de diables a la ciutat.
La cercavila commemorativa, el 23 de juliol, serà l'última ocasió per veure llançant foc els vestits pintats per Enric Cristòfol Ricart, que són els que van sortir al carrer el 1947. A més, la cercavila tindrà una part parlada, amb versots de diferents festes majors que diran els diables originals. El Ball de Diables remarca la feina de manteniment i conservació dels vestits que du a terme l'Ajuntament i el Museu Víctor Balaguer, i que fa possible treure'ls de nou al carrer.
Dins de la celebració destaca també la recuperació del model de diables vuitcentista, amb la Comparsa de Diables com a màxima expressió. Es tracta d'un model de diable de lliure participació que apareixia als Arrivos de Carnaval (arribades de Carnestoltes) a la segona meitat del Segle XIX. El dia 13 de febrer es presentarà aquesta Comparsa, en el marc d'una ponència sobre els diables i carnaval, dins del Saló del Carnaval. Hi haurà una segona ponència relacionada amb la Festa Major.
L'alcaldessa de Vilanova i la Geltrú, Olga Arnau, ha agraït als Diables la iniciativa de celebrar l'aniversari comptant amb les persones que han passat al llarg dels anys per la Colla, "heu tingut el coratge d'engrescar-nos a cent persones i aquest record ens quedarà per sempre". Arnau, que va formar part dels Diables fa alguns anys, va recordar les sortides, especialment "quan sortia a Vilanova, era quan més m'emocionava".
Un altre de les accions per commemorar els 75 anys serà un documental sobre la història dels diables, a través de la mirada i les anècdotes de membres històrics del Ball. Seguint amb la voluntat de posar l'accent en el vessant artístic dels Diables, s'encarregarà a un artista vilanoví la realització d'un mural que plasmi el lligam de la colla amb la ciutat. En aquest sentit, també és prevista la col·locació d'una placa commemorativa a la porta del Foment Vilanoví, recordant que els diables van tornar a sortir d'aquesta casa, acompanyats per la Mulassa, el 5 d'agost de 1947. Pel que fa al llibre, serà una publicació que explicarà alguns aspectes de la història de la ciutat a través de la mirada dels versots dels Diables.
La regidora de Cultura, Mercè Mateo, ha posat èmfasi en l'aniversari i en la importància de "fer memòria de la trajectòria, de saber qui som i d'on venim". Mateo remarca la importància dels Diables "perquè feu que el patrimoni cultural de la ciutat sigui molt més ampli".
Com a tancament d'aquest any del 75è aniversari de la recuperació, durant el primer trimestre de 2023 a la Sala es durà a terme una exposició centrada en la part artística dels estris i vestits. La mostra permetrà conèixer detalls i curiositats poc conegudes dels vestits i dels artistes que els han pintat. L'exposició es farà coincidint amb el curs escolar per tal que les escoles de la ciutat la puguin visitar.
La presentació de la commemoració es va fer al Foment Vilanoví, entitat molt vinculada a la recuperació del Ball de Diables. El president del Foment, i membre del Ball als anys setanta, Enric Ferrer, va recordar el procés de recuperació dels vestits. El president del Ball de Diables, Xavier Monsalve, i el responsable de la comissió del 75è aniversari, Armand Múrcia, van explicar el programa d'activitats i també van presentar del logotip commemoratiu, obra del “Topo Bigotudo”.
El disseny s'inspira en les anelles de les carretilles, un element del ball que tot i el pas dels anys sempre ha estat present. Els artistes juguen amb la forma de l'anella i aprofiten per trobar el número 75, fent referència als anys de celebració. La imatge ha estat la guanyadora, d'entre una desena de propostes, del concurs organitzat pel Ball de Diables de Vilanova i la Geltrú, dotat d'un premi de 300 €.
La directora General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural de la Generalitat de Catalunya, Adelaida Moya, també va participar en la presentació, i va parlar del fet diferencial del model festiu de la zona del Penedès i del camp de Tarragona, "els Diables de Vilanova són coneguts i reconeguts a fora, això dels vestits ens identifica molt".
Un moment emotiu en la commemoració serà l'anada d'ofici i l'ofrena a la Verge de les Neus del Ball de Diables amb els vestits pintats per Enric. C. Ricart.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!