El Retiro de Sitges celebra 150 anys reivindicant-se com un "pulmó cultural" enmig de l'allau turístic del municipi. ACN
ACN/ Gemma Sánchez |
Sitges
12-02-2022 09:49
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
La Societat Recreativa El Retiro encara la recta final del seu 150è aniversari, i ho fa alçant el dit per reivindicar el rol de "pulmó cultural" en un municipi que gira entorn del turisme. El 1870 va ser una entitat pionera, si bé set anys després el Casino Prado es convertiria en l'altre gran feu cultural de la vila. Amb la celebració dels 150 anys, ara El Retiro fa memòria d'una trajectòria marcada per moments transcendentals com la Guerra Civil, el franquisme, i dos incendis que van destrossar la seu. Sense oblidar la "duresa" de la covid. Per recórrer aquesta llarga historia, l'entitat ha inaugurat aquest divendres una exposició al Centre Cultural Miramar, amb l'ocasió de veure documents de finals del segle XIX mai mostrats fins ara.
Si bé els actes commemoratius van arrencar a finals del 2020, enguany El Retiro segueix celebrant el seu 150è aniversari per posar en valor el seu llegat i el pes que continua tenint dins el municipi. El "pal de paller" és la música, però també nombroses activitats vinculades al calendari festiu de Sitges. Per molts anys que passin, els responsables de l'entitat asseguren que segueix intacta l'essència cultural i l'esperit de ser un punt de trobada referent en l'activitat sitgetana.
Aquest paper, El Retiro l'ha mantingut al llarg dels anys enmig d'una vila on el turisme sovint ho eclipsa tot. L'arribada d'estrangers i visitants, però, no ha pogut desplaçar el "tarannà sitgetà", segons defensa la presidenta d'El Retiro, Elena Ferré, que assegura que la convivència amb el turisme també forma part indirectament de l'entitat. "Hem sabut conservar les tradicions i ningú ens pot treure la passió que sentim; és més, nosaltres procurem inculcar-ho a la gent que ens visita", explica.
Ferré destaca que hi ha activitats que a l'entitat s'han celebrat de forma initerrompuda des de finals del segle XIX, com les tardes de tertúlia entre els socis, les Caramelles de Pasqua i els assajos de la banda de música i de grups corals, sense oblidar la participació al Carnaval. Des de fa dècades, l'escola de música ha agafat un pes important, com també ho ha fet la Festa Major iel cinema, amb una sala pròpia que és subseu del Festival Internacional de Cinema Fantàstic.
"En tots els moments destacats del calendari festiu sitgetà, El Retiro sempre hi és", diu Ferré, orgullosa. També apunta, però, que l'entitat ha viscut diverses èpoques complicades. Per exemple, quan la seu va quedar clausurada durant la Guerra Civil –no va poder reobrir fins el 1941-, o quan la dictadura franquista va fer necessari reformular algunes activitats.
"Els balls de Carnaval van passar a ser 'fiestas de invierno'", explica Ferré, tot celebrant que els socis van trobar la manera "d'esquivar la normativa" d'una època "que va ser molt grisa". Assegura que els 40 anys de règim de Franco van ser "molt durs", però el fet d'haver superat circumstàncies adverses com aquelles també els encoratja davant qualsevol altre contratemps. Com la pandèmia de la covid.
La presidenta recorda que el confinament del 2020 van ser uns mesos "tristos", ja que el batec de l'entitat va quedar del tot aturat. Tampoc va ser fàcil la represa, ja que les limitacions dels espais compartits van condicionar substancialment les activitats, "i ni tant sols es podia jugar al dòmino o llegir la premsa al bar social". Tot un escenari que, admet Ferré, també va provocar una lleugera davallada de socis.
Actualment, El Retiro frega els 700 associats, amb aspiració de recuperar el nivell de les millors èpoques, quan s'havia pràcticament arribat al miler. Bona part dels membres ho són per tradició familiar 'retirista', tot i que Ferré reconeix que el "sentit d'arrelament" a l'entitat s'ha anat diluint entre les darreres generacions.
Reforçar el gruix de socis és un dels reptes que entoma l'entitat de cara al futur, "amb esperança, il·lusió i ganes de treballar". Adaptar-se al ritme de vida de la gent més jove i oferir noves seccions que s'ajustin als seus gustos són, diu, la clau per poder créixer els propers anys. Un altre element bàsic serà la reforma del Saló Teatre, on no s'hi fa cap millora des dels anys 70.
El llegat de l'entitat, en una àmplia exposició
Per posar en valor els 150 anys d'història, l'entitat va publicar l'any passat un llibre i ara acaba d'inaugurar l'exposició 'Un passeig per la història d'el Retiro'. La mostra estava prevista a la tardor però l'èxit de l'exposició de La Cubana l'ha endarrerit en dues ocasions. Finalment, ha obert portes aquest divendres amb l'objectiu "d'ensenyar a tothom el potencial de l'entitat com a part molt important de la cultura de Sitges".
Centenars de documents, fotografies, premis, peces i disfresses de Carnaval han estat repescades del "minuciós" arxiu del Retiro, destaca Ferré. Entre tot el material, la presidenta ressalta especialment l'ocasió de veure, per exemple, el llibre de comptes del 1871, un llistat de socis del 1905 o el permís de reobertura de l'any 1941, després de la Guerra Civil.
Entre fotografies i nombrosos elements, també s'exposa de forma inèdita l'acta amb què la Junta va aprovar reconstruir la seu després de l'incendi accidental del 1916, o totes les partitures originals dels mestres que van dirigir les Caramelles a principis del segle XX. La mostra es podrà visitar fins el 13 de març a la planta baixa del Centre Cultural Miramar.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!