La meva línia del temp

El fotògraf Thomas Vilhelm exhibeix el seu treball més personal a Sitges

Un centenar de fotografies, sobre la seva visió de Sitges a través de les festes, les tradicions, la gent i l’espai, conformen la mostra que s’exhibeix a la primera planta del Miramar-Centre Cultural

El fotògraf Thomas Vilhelm exhibeix el seu treball més personal a Sitges. Ajuntament de Sitges

El fotògraf Thomas Vilhelm exhibeix el seu treball més personal a Sitges. Ajuntament de Sitges

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El fotògraf Thomas Vilhelm, presenta l’exposició ‘La meva línia del temps’ amb un centenar de fotografies a la primera planta del Miramar-Centre Cultural. La inauguració de la mostra, celebrada aquest dissabte, ha aplegat autoritats i un bon nombre de persones que han volgut compartir aquest acte, ja sense restriccions d’aforament.

Amb 25 anys de trajectòria professional, Thomas Vilhelm es mostra molt il·lusionat de poder exhibir una selecció del seu treball més personal fet a Sitges entre els anys 2014 al 2021. Les instantànies s’exposen a les sales sense un ordre cronològic ni temàtic, sinó que estan barrejades i tracten temes com Carnaval, Festa Major, Corpus, Setmana Santa, Gay Pride i també, mostren retrats i altres imatges de la vida quotidiana relacionades amb la pandèmia, la platja de Vallcarca i les platges del nucli de la vila, entre d’altres. En paral·lel al centenar de fotografies exposades, també s’hi projecten més de 150 fotografies més de Sitges per demostrar la importància de la comunitat, de l’entorn, de les festes i les tradicions que marquen el calendari sitgetà. 

D’origen danès i resident a Sitges des de fa més de 10 anys, el fotògraf reconeix tenir molta curiositat, ganes de conèixer gent i escoltar les seves històries, fotografiar carrers i persones de la vila. Thomas Vilhelm fa una selecció de la seva obra per mostrar la seva visió de Sitges i la identitat sitgetana des d’una cultura i des d’una mirada nítida i única.

Thomas Vilhelm ha estat un dels 3 guanyadors del concurs que l’Ajuntament de Sitges va fer l’any passat per primera vegada per escollir projectes per exposar al Miramar-Centre Cultural amb l’objectiu de promoure el talent local. El regidor de Cultura, Xavier Salmerón, destaca que “és interessant poder contemplar la visió d’un fotògraf danès sobre les nostres tradicions, costums, gent i espais”.

Després d’anys de fer fotografies, Thomas Vilhelm assegura que “tinc moltes ganes d’ensenyar les fotos al poble” i vol donar a conèixer la gent que hi ha darrere d’una imatge per aconseguir narratives visuals úniques a través de “la vida poètica al carrer i les festes... és una mica la història. No he intentat  ensenyar la posta de sol de Sitges, que m’encanta, però no és el tipus de fotos que faig. Jo vull mostrar les fotografies de persones i de com es relacionen” i afegeix que “les meves fotos ofereixen la meva mirada però també ens fan plantejar-nos preguntes de la vida.”   

Thomas Vilhelm treballa com a fotoperiodista freelance des de l’any 1999, però va començar la seva trajectòria com a fotògraf l’any 1997. Ha treballat per a agències, revistes i diferents mitjans de comunicació: La Vanguardia, El Periódico, Berlingske i The Independent, entre d’altres. També ha exposat les seves imatges a Copenhague, Londres i Barcelona, entre altres ciutats i, ara també, a Sitges.

La comissària de la mostra i catedràtica de Filosofia, Carmen Gallego, explica que Thomas Vilhelm “com a fotògraf és una meravella que observa i mira amb un punt de vista únic i en aquesta exposició es pot comprovar que les fotografies estan en diàleg, les unes amb les altres”. Per a Carmen Gallego, “la mostra també pot portar per títol ‘El meu temps viscut’ perquè Thomas Vilhelm surt amb la seva càmera a fotografiar al carrer des del dia que va escollir aquesta vila per viure-hi amb la seva família”. Gallego també assenyala que “la llum ens proporciona la visió i la fotografia ens regala la mirada. És la diferència entre veure i mirar”.  “En algunes fotografies en blanc i negre es percep certa influència del cinema de director de cinema i guionista Carl Dreyer, el director de ‘La Ofrenda’”, segons la comissària. “A cada fotograma de Dreyer es veu el gust pel blanc i negre i pels grisos i això està molt present a l’obra del Thomas. Quan juga amb els colors potser ens trobaríem amb el cinema francès de Rohmer. Però al marge de tota influència, en el món de Thomas hi ha un gust per allò únic . L’emoció de l’enquadrament just en el moment especial de la interacció amb el món”, afegeix Carmen Gallego. 

La mostra de fotografia de Thomas Vilhelm es pot visitar fins al 13 de març a la primera planta del Miramar- Centre Cultural. 

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local