Assaig i història
Les fosses del silenci. Hi ha un Holocaust espanyol?.
Montse Armengou i Ricard Belis
Editorial Rosa dels Vents
Català
244 pàgines
18.5 euros
Montse Armengou i Ricard Belis, reporters del programa 30 minuts, de TV3, investiguen els aspectes més ocults del nostre passat recent. Pròleg de Santiago Carrillo.
Sinopsis
Durant la guerra civil i la dictadura, el règim franquista va justificar la repressió com a resposta als abusos infligits pels "rojos" als "nacionals", seguint un pla dissenyat des d’abans de l’esclat de la contesa. La violència, doncs, no es va circumscriure al cop d’estat, sinó que també va ser fruit d’una autèntica estratègia de terror i repressió.En aquells primers mesos de guerra es van anar a buscar milers de persones a casa seva i els van donar el paseo, és a dir, van ser afusellades sense judici previ en una cuneta qualsevol o en la tàpia d’un cementiri. Són els desapareguts del franquisme, persones de les quals cap certificat testifica la defunció i les famílies de les quals fa més de seixanta anys que els busquen. Al silenci que va imposar la dictadura s’hi sumà la indiferència de la transició, però ara estan decidits a trobar els cossos i recuperar la memòria dels desapareguts.
La recerca se centra en tres zones d’Espanya: Extremadura i Andalusia, en pobles com ara Zafra, on s’elaboraren llistes amb l’objectiu d’eliminar l’u per cent de la població; Astúries i Lleó, on s’ha concentrat la majoria de les actuacions per exhumar les restes dels desapareguts, i Catalunya, on algunes de les carreteres més freqüentades del Pirineu estan construïdes damunt desenes de fosses comunes. Després d’Els nens perduts del franquisme, Montse Armengou i Ricard Belis, reporters del programa 30 minuts, de TV3, continuen investigant els aspectes més ocults del nostre passat més recent.
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.
Subscriu-te ara!