Redacció |
Vilafranca del Penedès
22-09-2019 08:57
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
El Consell de Ministres ha aprovat aquest divendres, a proposta del Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació, un Reial Decret que deixa en mans del Consell Regulador de la DOP Cava la facultat de limitar les plantacions. Aquesta era una reivindicació històrica del Consell Regulador davant la situació excedentària del sector, que ha conduït a una caiguda dels preus que es paguen pel raïm i pel vi base Cava, com ha valorat aquesta tarda el seu president, Javier Pagés, que ha mostrat la seva satisfacció per la notícia.
S'ha modificat, doncs, el Reial Decret 1338/2018, de 29 d'octubre, pel qual es regula el potencial de producció vitícola, amb el que es pretén "dotar de major estabilitat al sector i garantir més seguretat jurídica en alguns aspectes de la normativa", segons ha informat el Govern d'Espanya. Fonts del Consell Regulador del Cava afirmen que en els últims anys havien sol·licitat el creixement zero de les plantacions per evitar que "es desequilibri l'oferta i la demanda, i hi hagi preus del cava excessivament baixos". A partir d'ara, aquestes recomanacions del sector sobre plantacions seran seguides pel Ministeri d'Agricultura, donant resposta d'aquesta manera a les reclamacions del Consell Regulador del Cava.
Entre les principals novetats d'aquest Reial decret es troba la millora del procediment de concessió d'autoritzacions de noves plantacions i de replantacions de vinya. Així, en el cas d'autoritzacions per a noves plantacions i replantacions en el territori d'una denominació d'origen de caràcter supraautonòmica, l'àmbit del qual és de competència estatal, (Cava, Rioja i Jumilla), les recomanacions sobre limitacions i restriccions rebudes dels representants del sector seran vinculants per a la decisió que adopti el Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació.
Aquestes recomanacions es canalitzaran a través dels consells reguladors, sempre que es presentin segons l'exigit en la normativa de la Unió Europea. D'aquesta manera, serà el propi sector, a través dels seus consells reguladors, qui prendrà les decisions sobre la limitació o expansió de les superfícies de plantació, d'acord al marc general establert per la normativa comunitària. Aquest Reial decret entra en vigor l'endemà de la publicació al BOE, i serà aplicable a la convocatòria de sol·licituds d'autoritzacions de noves plantacions del 2020.
L'aprovació per part del Consell de Ministres coincideix amb la implantació del pla estratègic de la DO Cava que s'ha iniciat amb l'objectiu d'apostar a per la qualitat i la diferenciació. És un pla que s'estructura en tres pilars: la Segmentació / Zonificació, la Garantia i la Promoció. La Segmentació consistirà en donar valor al producte, diferenciar les seves característiques i distingir els productes de més qualitat. La zonificació pretén donar valor al Cava destacant i significant els diferents territoris d'origen. El pilar de la Garantia aprofundirà en el control de la regulació i una producció en equilibri amb la demanda. Finalment, en l'àmbit de la promoció, el Consell Regulador aposta per incrementar el prestigi del Cava i incentivar el seu consum a nivell nacional i internacional. Tot això amb l'objectiu de garantir la sostenibilitat del territori.
DOP Cava
Amb més d'un 60% de vendes internacionals, Cava és la DO de l'Estat que més exporta a l'estranger. Reuneix més de 38.000 hectàrees de vinya i més de 6.800 viticultors. Els seus 380 cellers associats són presents en més de 100 països.
Més informació
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!- Cava
- Consell de Ministres
- Consell Regulador del Cava
- DO Cava
- Javier Pagés
- Avinyonet del Penedès
- Castellet i la Gornal
- Castellví de la Marca
- El Pla del Penedès
- Font-rubí
- Gelida
- La Granada
- Les Cabanyes
- Mediona
- Olèrdola
- Olesa de Bonesvalls
- Pacs del Penedès
- Pontons
- Puigdàlber
- Sant Cugat Sesgarrigues
- Sant Llorenç d'Hortons
- Sant Martí Sarroca
- Sant Pere de Riudebitlles
- Sant Quintí de Mediona
- Sant Sadurní d'Anoia
- Santa Fe del Penedès
- Santa Margarida i els Monjos
- Subirats
- Torrelavit
- Torrelles de Foix
- Vilafranca del Penedès
- Vilobí del Penedès