Política municipal

Denunciem la nul·la voluntat política del govern de Cunit de generar canvis reals en la protecció del medi ambient al municipi

Roda de premsa de la CUP de Cunit. Eix

Roda de premsa de la CUP de Cunit. Eix

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

La formació critica el cinisme en fer recaure la responsabilitat de la protecció del medi  ambient exclusivament en els actes individuals de veïns i veïnes, mentre que des del  govern es continua apostant per projectes especulatius de destrucció del patrimoni  natural, paisatgístic i agrícola del municipi 

La CUP assenyala que el govern de Cunit, format per Impulsem-Junts, PSC i els socis d’En Comú Podem, fa recaure la responsabilitat de la protecció del medi ambient al municipi  exclusivament en els actes de les persones individuals, i ho ha portat a l’extrem amb la creació  d’una unitat de “policia verda” per “vetllar per la protecció del medi ambient”. 

La formació apunta que els canvis personals, si bé són necessaris, no són ni seran mai iguals als canvis a gran escala, i que si el govern municipal tingués la voluntat de protegir realment el medi ambient i el paisatge cunitenc hauria de ser-ne conseqüent amb les seves polítiques. Denuncien que la realitat no és aquesta i que la voluntat política del govern de Cunit de generar canvis per a la protecció del medi ambient i el paisatge al municipi és nul·la i els  exemples són clars. 

Des de la CUP s’insisteix en que les polítiques de l’equip de govern continuen en la clara direcció d’un creixement desproporcionat i insostenible del municipi, i no hi ha cap voluntat de refer un caducat Pla General vigent des de l’any 2006, redactat en plena bombolla  immobiliària, i que incomprensiblement es defineix com a “sostenible” des del govern. Un  POUM que permet encara la urbanització de gairebé 700.000 m2 de sòl al municipi amb un sostre de construcció de més de 213.000 m2, i que entre d’altres atacs al medi ambient i al  paisatge suposa la destrucció massiva de boscos i espais naturals i agrícoles, sumat al gran  consum de recursos i contaminació que porta associats. També denuncien que el govern de  Cunit, lluny d’intentar revertir aquesta situació, va més enllà i presenta i aplaudeix projectes  com el de Wavegarden, que inclou la construcció d’una enorme piscina d’onades per surfistes  en un gran espai agrícola no urbanitzable. Aquest projecte absolutament insostenible, que pretenen tirar endavant mitjançant un pla especial, destruirà el darrer paisatge en mosaic  agroforestal i tallarà pel mig el principal connector ecològic del municipi, la Riera de Cunit i el  seu entorn.

La formació afirma que aquests exemples posen en evidència el cinisme del govern municipal,  que mentre desvia l’atenció i posa tot el pes de protegir el medi ambient a la responsabilitat  individual i criminalitza exclusivament a la població, animant-nos a denunciar als nostres veïns  i veïnes, continua apostant per les polítiques en benefici del sistema especulador i insostenible, dirigit a beneficiar només a uns pocs i que trinxa, encara més, el nostre territori. 

Assenyalen que si les forces polítiques que conformen el govern cunitenc estiguessin realment  preocupades pel medi ambient del municipi haurien de predicar amb l’exemple i anar a l’arrel  del problema, aprofitar les oportunitats que brinda el Pla Director Urbanístic de revisió dels  sòls no sostenibles del litoral per refer un Pla General caducat, seguir les indicacions de  l’informe “Un litoral al límit” del Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible i  aprofitar les oportunitats del desmantellament del port de la tèrmica del Foix per la  desrigidització del litoral i la millora de les nostres platges, i proposar projectes realment  sostenibles i de protecció i recuperació de l’entorn natural, que alhora podrien proveir al  municipi de llocs de treball no precaris, buscant fonts de finançament públiques, com haurien  pogut ser els fons Next Generation. El govern municipal té eines importants per protegir el  medi ambient a Cunit, però no té la voluntat política d’utilitzar-les. 

Des de la CUP reiteren que els canvis individuals són necessaris, però que ni de bon tros són  suficients per canviar amb convenciment la realitat del municipi davant de l’emergència  climàtica amb efectes evidents sobre el nostre territori. Insisteixen en la urgència de portar a  terme polítiques actives i valentes de decreixement i de protecció del medi ambient i el  patrimoni natural del municipi, així com apostar per la recuperació d’espais agrícoles i per la  regeneració de les nostres platges. Indiquen que tota la resta és postureig, que el creixement  sostenible en un municipi del litoral com Cunit no existeix i que “vetllar per la protecció del  medi ambient” és una frase buida i plena de cinisme per part del govern. 

Finalment, la CUP encoratja a la població a continuar organitzant-se per vetllar realment i de  manera activa per la protecció del medi ambient, el paisatge i les zones agrícoles del municipi, i  anima als veïns i veïnes a que siguin la “policia verda” contra les polítiques insostenibles del  govern de Cunit, posant-se a disposició de la població per informar sobre què es pot fer des de  la societat civil.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local