Revetlla Sant Joan

Què hi ha de segur per la revetlla de sant Joan?

Imatge d'arxiu. Eix

Imatge d'arxiu. Eix

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

I és que les altes temperatures, la situació de sequera i els múltiples incendis dels darrers dies generen preocupació per a molts i moltes de nosaltres.

La Revetlla de Sant Joan, també anomenada popularment com la Nit del Foc, la Nit de les Bruixes o la Nit del Ros, es celebra arreu dels Països Catalans i en altres llocs durant la nit entre el 23 i 24 de juny.

Sant Joan també se celebra al Magrib, tant per part de berbers com d'àrabs, i es coneix com l'ánsâra, es faran fogueres en patis i eres, en cruïlles, als camps, es cremen herbes aromàtiques, s’escampa el fum entre la gent, el bestiar, les cases i els camps.

Sant Joan és la nit més curta de l'any i el dia més llarg, és una nit màgica en què se celebra el solstici d'estiu, amb dos dies de retard. És una celebració que l'Església Catòlica fa coincidir amb la data de naixement de sant Joan Baptista i que ha esdevingut una festa amb elements i costums molt marcats i simbòlics. El foc esdevé purificador, els banys de mitjanit, les herbes de sant Joan, les cançons, el ball o els guariments i més rituals màgics. L´origen de la celebració de la Nit de Sant Joan és pagà i forma part del grup de festes solsticials. Amb una tradició que es remunta abans del cristianisme, volia ser un culte al sol, a l'allargament del dia, pel solstici d'estiu.

Els petards són un dels plats forts de la revetlla de Sant Joan, sobretot entre els infants i els joves. Cal doncs assegurar-se de comprar productes pirotècnics homologats i fer-ho en els establiments autoritzats.

Sempre hem de llegir amb deteniment les instruccions de cada producte i sobretot no posar-se els petards a les butxaques. Quan s’encenen els petards cal tenir en consideració no subjectar els petards amb la mà, col·locar el petard lluny de la cara i el cos.

Sempre hem d’usar mitjans segurs per encendre el petard, com ara metxes. En cap cas fer-ho amb flama directa amb un encenedor o llumí. Recordeu sempre que si un petard no s'ha encès bé és important no tocar-lo .

NO s’han de llençar coets a menys de 500 metres de zones forestals ni en aglomeracions de persones. També cal no encendre, en cap cas, un petard dins de casa. Evitar llençar cap petard des del balcó o des de la finestra i no col·locar mai els petards dins de llaunes, totxanes, papereres, etc.

Les fogueres són elements tradicionals de la nit de Sant Joan. De fet, la festivitat comença a gairebé tots els municipis de Catalunya amb l'encesa de la foguera amb la flama del Canigó, que simbolitza la unió de tots els pobles del país.

Cal procurar que tots els edificis pròxims al lloc de la foguera tinguin les portes i les finestres tancades. Recordeu de recollir tota la roba estesa que pugui haver a les terrasses i balcons.

Respectar sempre una distància mínima de 15 metres amb els cotxes aparcats a la zona i evitar que ningú salti per damunt del foc. Sempre hem de comunicar a l'Ajuntament la zona on es farà la foguera.

Els materials que cremin per formar la foguera han de ser materials que deixin brasa, sobretot fusta, evitant cremar paper i teixits perquè el vent els pot enlairar

NO usar mai bidons, llaunes o esprais que poden explotar. Hem de fer una foguera petita i, si sobren materials, afegir-los lentament. Cal  encendre la foguera per diferents focus i no utilitzar en cap cas benzina o materials inflamables.

Si s’aixeca vent, és millor no fer la foguera perquè podria provocar que la festa es convertís en tragèdia.

Cal pensar que no tothom gaudeix amb aquesta festivitat. Hi ha persones amb problemes de ceguera, sordesa o malalties com l’autisme, que pateixen per la seva salut a causa del soroll dels petards. També, els animals de companyia que poden arribar a morir per l’estrès que pateixen.

Observem sovint com massa persones interpreten aquestes dates festives com una crida al consum d’alcohol i altres drogues, també associen les festes i les celebracions amb el consum d'alcohol i també d'altres substàncies. Però cal recordar que està demostrat que aquests consums, sobretot si són excessius, són perjudicials per a la salut.

Els joves són especialment vulnerables al seu consum, per estar el seu cos en ple desenvolupament. També cal combatre la percepció de seguretat errònia que es té quan hi ha un excés de consum d'aquestes substàncies, el fet que provoca que s'incrementen les conductes de risc i les probabilitats de patir accidents. 

Moltes famílies es trobaran en la tessitura de permetre sortir o no als seus fills i filles durant les celebracions d'aquest estiu. Durant el període de confinament, la seva llibertat de moviments ha estat afectada de forma especial, modificant un dels eixos més importants del seu desenvolupament, la socialització directa amb les persones de la seva mateixa edat. Això provoca molts dubtes en les mares i pares, perquè la línia entre la confiança, la llibertat i la responsabilitat de les persones adultes envers els seus infants és molt fina.

Cal demostrar confiança en els nostres fills i filles, però al mateix temps s’han de marcar límits i aquests dependran de les circumstàncies personals i socials de cada família. Els educadors i educadores socials recordem que els pares, mares, som adults responsables, no podem evitar la responsabilitat d’establir unes normes de convivència pels nostres.

Cal recordar doncs que aquesta, serà una nit important, per a molts de descobriment d’experiències, d’emocions i de sensacions, que cal saber gestionar per evitar greus conseqüències.

La celebració de les revetlles ocasiona desplaçaments i el consum de begudes alcohòliques pot incrementar del nombre de persones amb lesions derivades de col·lisions i atropellaments.

Per tant, eviteu conduir si preveieu consumir begudes alcohòliques o en horaris en que el cansament i la somnolència us puguin afectar.

Utilitzeu els transports públics i, si això no és possible i decidiu desplaçar-vos en un vehicle privat, assegureu-vos que la persona encarregada de conduir no consumeixi alcohol o altres drogues.

Recordeu que el consum de begudes alcohòliques, d’altres drogues i la somnolència són factors importants que incrementen el risc i la gravetat de les lesions provocades pels accidents de trànsit de vehicles de motor.

La manipulació inadequada de coets, petards i altres articles pirotècnics pot causar lesions, de vegades molt greus. A Catalunya, més de la meitat de les lesions greus que es produeixen a conseqüència de la manipulació d'artefactes pirotècnics afecten els infants i els adolescents.

Nit de Sant Joan de Jaume Sisa, “La nit de Sant Joan és nit d'alegria. Estrellat de flors, l'estiu ens arriba, de mans d'un follet que li fa de guia. Primavera mor, l'hivern es retira. Si arribés l'amor, mai més moriria.

Les flames del foc, la nit tornen dia. Si arribés l'amor, que dolç que seria. La nit de Sant Joan és una frontissa. La porta de l'any, tan grinyoladissa, comença a tancar-se. Doneu-me xampany! Que és la nit més curta i el dia més gran...”

Bona revetlla de sant Joan!

Joan Rodríguez i Serra és educador social.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local