Economia

El futur, una creació col·lectiva

Parada del Mercat del Centre de Vilanova. Eix

Parada del Mercat del Centre de Vilanova. Eix

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El futur no és una cosa que ens arriba de manera inevitable, sinó una realitat que podem construir dia a dia amb les nostres accions i decisions. Sovint es diu que "l'home proposa, però Déu disposa", però si l'home no proposa, llavors el destí queda a la deriva. Aquesta reflexió ens recorda la importància de ser actius en la construcció del nostre propi futur i del de la nostra comunitat.

El futur encara no existeix, i això ens dóna la llibertat i la responsabilitat de modelar-lo. Cada pas que fem avui, cada decisió que prenem, cada relació que establim amb els altres i amb la Natura influeix en el que vindrà. No es tracta només d'un esforç individual, sinó d'una tasca col·lectiva. El futur és el resultat de totes les interaccions entre les persones i el seu entorn, i per tant, està a les nostres mans, a les mans de tothom.

Podem incidir en el desenvolupament del nostre poble o ciutat a nivell local. De fet, segurament és la millor manera d’incidir a nivell global, ja que el global està format per tot allò local. La manera com tractem l’espai públic, la implicació en projectes socials, l’aposta per un comerç sostenible o la cura del medi ambient són exemples de com contribuïm al futur que volem. Ara més que mai, és imprescindible treballar per crear comunitats locals d’autoajuda, que posin en valor la producció local i aprofitin tots els recursos disponibles per ser el més autosuficients possible en àmbits clau com l’alimentació, l’economia, l’energia, la salut i l’habitatge.

Per millorar l'autosuficiència, podem fomentar iniciatives com horts comunitaris, mercats de proximitat i xarxes de suport entre productors i consumidors locals, assegurant així una alimentació més sostenible i de qualitat. En l’àmbit econòmic, cal impulsar models cooperatius, monedes socials i sistemes de troc que reforcin l'economia local i redueixin la dependència dels grans mercats globals. En termes energètics, les comunitats energètiques basades en energies renovables com la solar o l’eòlica poden garantir una major independència i sostenibilitat. Pel que fa a la salut, la promoció de la medicina natural, la formació en primers auxilis i el reforç dels vincles entre professionals sanitaris i la comunitat poden contribuir a un sistema de salut més resilient i proper.

L’habitatge també és un pilar fonamental per a una comunitat autosuficient. Apostar per models d’habitatge col·laboratiu com les cooperatives d’habitatge en cessió d’ús, la rehabilitació d’edificis en desús o la construcció amb materials sostenibles i de quilòmetre zero pot garantir llars més accessibles i adaptades a les necessitats reals de la comunitat. A més, fomentar espais compartits i iniciatives de cohabitatge pot reduir costos, fomentar la solidaritat i reforçar els vincles entre veïns.

Sovint pensem que no tenim forces per implicar-nos, que ja som grans i només podem fer d'avis, o que som joves i no tenim temps perquè estem enfeinats amb els fills, el treball, buscant habitatge... Segur que tens raó, però trobar espais de millora junt amb altres també et pot ajudar a respirar i a crear el teu futur. És molt important que analitzis bé el teu temps i com l'inverteixes, perquè només així podràs trobar petits moments per contribuir al canvi i, al mateix temps, enriquir la teva pròpia vida. A més, tothom pot aportar segons les seves possibilitats: des de l’acció directa fins al suport moral o espiritual. Fins i tot aquella persona que només pot resar també està contribuint al benestar col·lectiu amb la seva intenció i energia.

En un món on les incerteses són constants, tenir la convicció que el futur es pot crear és una font d’esperança i motivació. Ens convida a passar de la passivitat a l’acció, de la resignació a la transformació. No es tracta de tenir totes les respostes, sinó de començar a fer camí.

El futur és obert, i cadascun de nosaltres hi té un paper fonamental. Quin futur vols crear?

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Últims articles publicats


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local