Educació

Per una educació fora de l’horari lectiu a l’abast de tothom

Imatge d'arxiu

Imatge d'arxiu

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

No és cap secret que actualment tenim la cohesió social en estat dèbil, per molts motius. Una de les causes és deguda a motius sòcioculturals i econòmics, i un dels col·lectius més vulnerables és la infància. Això tampoc és cap secret.

Com a societat estem normalitzant que l’educació integral va molt més enllà de l’educació reglada. Casals, colònies d’estiu i activitats extraescolars fora de l’horari pròpiament escolar aporten als infants aprenentatges de vida, els connecten amb altres amics, altres espais i altres interessos, i els permeten construir itineraris vitals, el que al segle XXI s’anomena currículum personal. Però, diferents estudis fan evidènt que aquest espai educatiu està agreujant la bretxa social en l’educació, ja que, avui el 32% dels infants i joves catalans d’entre 3 i 18 anys no fan cap activitat extraescolar.

Per a fer front a aquestes desigualtats els experts reclamen que s’estableixin polítiques públiques decidides per a garantir la igualtat d’oportunitats i d’accés a les activitats extraescolars i és en aquesta línia que es va generar l’Aliança per l’educació 360 de la qual forma part l’Ajuntament de Vilafranca.

A Vilafranca hi ha una gran oferta d’activitats extraescolars, liderades per les AFA, per l’Ajuntament, pels esplais i escoltes, pels clubs esportius, per les empreses privades, etc...però no hi ha cap programa públic d’extraescolars amb vocació ferma de lluitar contra les desigualtats educatives. Aquest ampli ventall d’activitats s’ofereix amb uns preus inabastables per a moltes famílies i poden acabar sent segregadores amb l’absència de tarificació social. Fet especialment preocupant en les activitats on intervé diner públic.

L’Ajuntament de Vilafranca ha d’assumir la responsabilitat educativa que ha adquirit amb els seus compromisos de treballar per la preuada i necessària cohesió social i igualtat d’oportunitats de la població. Per això, cal aconseguir que les activitats fora de l’horari lectiu siguin universals i a l’abast de tots els nostres infants i joves. Des de Vilafranca en Comú pensem que, igual que han fet altres ajuntaments, és necessari fer una diagnosi de l’oferta d’activitats i participació i assistència, detectant les fortaleses i debilitats del model actual.

Aquesta diagnosi permetria generar les bases per crear un nou espai educatiu no lectiu, accessible a tots els infants i adolescents de la vila, que fos motor d’enfortiment de la cohesió social, que no generés espais segregadors ni per raó de cultura, ni de gènere, ni de necessitats educatives especials,  i que fomentés hàbits saludables.

Amb la finalitat d’enfortir la cohesió social de la vila, Vilafranca en Comú va presentar aquesta proposta, en forma de moció, al plenari del mes de juny. Però, la proposta va ser rebutjada per l’equip de govern -Junts i PSC-.

No acceptar fer una diagnosi en aquest camp és tenir por que la realitat desmenteixi el que des de la regidoria d’Educació se’ns vol fer creure: que a Vilafranca tot va bé, que no hi ha segregació fora de l’horari lectiu i que des del govern municipal es fa tot i més. Potser l’equip de govern té por que es retrati que Vilafranca és una vila segregadora socialment, econòmica  i cultural?

 

Montse Romagosa

Regidora de Vilafranca en Comú

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Últims articles publicats


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local