-
Tribuna
-
Iolanda Sánchez
- Vilanova i la Geltrú
- 03-11-2022 07:24
Plaques solars. Diputació de Barcelona
Tothom té clar i és conscient que solució a la crisi energètica ha de venir d'incrementar la producció i utilització de fonts d'energia renovables
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
La inflació s'ha convertit en un dels principals problemes que ens toca patir i una de les principals preocupacions del dia a dia de la gent. Un dels factors clau que ha influït en aquesta situació ha estat la pujada del preu de l'energia que ve directament determinat pel comportament dels preus del petroli i del gas.
Tothom té clar i és conscient que solució a la crisi energètica ha de venir d'incrementar la producció i utilització de fonts d'energia renovables que, a més, com sabem des de fa temps són claus per a garantir una veritable reducció del perillós efecte hivernacle que amenaça la salut climàtica del planeta.
A l'article de setembre, 'Això no és un Canvi, és una Emergència’, comentava que l'escalfament global ens planteja reptes urgents: tècnics, socials, econòmics. I que amb la màxima celeritat cal dissenyar i a implantar una veritable transició energètica, a escala global i local, per a reduir dràsticament les emissions de gasos.
Des del món local, podem contribuir i activar decididament la transició energètica activant un dels instruments que avui dia disposem, amb la posada en marxa, l’ampliació i l’extensió arreu de les Comunitats Energètiques Locals. Un mecanisme cabdal i bàsic per a garantir que tothom pot accedir als recursos renovables i als serveis energètics de manera sostenible.
Què és i com funciona un una comunitat energètica local?
La idea ve promoguda per la Directiva (UE) 2019/944 del Parlament Europeu i del Consell Europeu, Sobre normes comuns pel mercat interior de l'electricitat, que recull a l'article 43: "L'energia comunitària ofereix a tots els consumidors una opció incloent de participació directa en la producció, el consum o el repartiment d'energia. Les iniciatives d'energia comunitària se centren principalment a proporcionar als membres o socis energia assequible d'un tipus determinat, com les energies renovables, en comptes de donar prioritat a l'obtenció beneficis com una empresa elèctrica tradicional.”
Així, una Comunitat Energètica és una xarxa creada pel veïnatge, pels comerços del barri, per les empreses locals, pels equipaments municipals,... per a generar, consumir i gestionar l'energia sostenible produïda en les instal·lacions de la comunitat, ja sigui en teulades solars i/o en aerogeneradors.
La principal funció d'una Comunitat Energètica és la generació d'energia renovable de proximitat compartida entre els seus membres i usada en un model d'autoconsum compartit. A més, també permet contribuir solidàriament, amb els excedents energètics generats, a què altres consumidors, situats a un radi de fins a un quilòmetre de distància, es puguin beneficiar d'una part de la generació que ha produït la comunitat. Facilita, a més, la participació en els mercats de l'electricitat de col·lectius que difícilment poden accedir a les renovables perquè pateixen pobresa energètica o perquè la ubicació i/o l'entorn dels seus habitatges té dificultats o limitacions per a instal·lar renovables (escassa insolació, entorns paisatgístics protegits,...).
A Vilanova i la Geltrú, malauradament anem endarrerides en matèria de transició energètica i la creació de xarxes i comunitats energètiques. Per això, és imprescindible que recuperem el ritme i el lideratge. I fonamentalment, ha de ser l'ajuntament de la ciutat qui activi, promogui i inverteixi en la creació i posada en marxa, en tots i cadascun dels barris i dels polígons industrials i comercials de la ciutat de comunitats energètiques locals.
L'emergència climàtica, l’economia de les famílies i de la ciutat ens criden a ser proactives i treballar intensament per a que Vilanova i la Geltrú avanci en ser una Gran COMUNITAT ENERGÈTICA LOCAL.
Iolanda Sánchez
Membre de Vilanova en Comú
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!