Dia de la dona i la nena a la ciència

Sabeu qui va guanyar 2 premis Nobel?

Marie Skłodowska. Eix

Marie Skłodowska. Eix

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

De les que sí ho sabeu, segurament una gran majoria direu que va ser Marie Curie, nom que ràpidament associem al seu marit, en Pierre Curie, desposseint-la de la seva pròpia identitat, al mateix temps que la reconeixem com a científica.

És a dir, fins i tot la minoria que coneixem el seu gran valor com a investigadora i descobridora, ignorem la seva veritable identitat.

El seu veritable nom és Marie Skłodowska, nascuda a Varsòvia, Polònia, el 7 de novembre de 1867, i morta a Passy, França, el 4 de juliol de 1934.

Va estudiar a Paris, a la Universitat de la Sorbonne i va ser una física i química pionera en els primers temps del treball investigador de l'estudi de les radiacions.

De fet, Marie Sklodowska va descobrir 2 nous elements: el radi (Ra) i el poloni (Po) i per aquests importants descobriments va guanyar el Premi Nobel de Química l’ any 1903, i posteriorment, l’any 1911 el Premi Nobel de Física, per les investigacions sobre la radioactivitat, a partir dels elements descoberts.

Però, a part d’ella, que ja comença a aparèixer en alguns dels llibres de texts escolars i universitaris, poques dones més hi consten, malgrat la gran i extensa aportació que les dones hem fet i fem, tant a la ciència com a la tecnologia.

Això passa, perquè vivim en una societat totalment patriarcal que atorga més valor a tot el que fan els homes, i minimitza, plagia, nega i oblida els que fem les dones.

Que passi això és molt greu, per varis motius:

- Per la evident injustícia que suposa oblidar el treball i els descobriments científics i tecnològics que les dones hem fet i seguim fent.

- Per la manca d’informació històrica que es transmet a estudiants i al públic, a la societat, en general

- Per la manca de referents femenins a la ciència i a la tecnologia, que fa que les nenes no es vegin reflectides, i per tant no incloguin aquests oficis dins les seves aspiracions de futur.

- Els baix % de noies inscrites a les carreres tècniques i tecnològiques.

Per a intentar corregir aquesta situació, l’Assemblea General de les Nacions Unides va decidir proclamar l'11 de febrer de cada any, com el Dia Internacional de la Dona i la Nena a la Ciència.

Ho van fer per tal que les nenes comencin a tenir referents científiques i així potenciar que les les dones puguem desenvolupar carreres relacionades amb la ciència sense barreres ni discriminacions per sexe.

Ara cal omplir de contingut aquesta data, amb diferents accions, des de tots els àmbits de la societat, i molt especialment en el món acadèmic.

Hi ha actuacions imprescindibles que ja han esdevingut urgents:

- cal visibilitzar les dones científiques, tecnològiques, inventores.

- cal investigar que han fet, cal explicar-ho.

- cal introduir-les en el contingut curricular escolar i universitari.

- cal fer-les presents en la societat en general.

Es responsabilitat de la societat en general, i de l’administració en particular, ja que per llei, no hi ha d’haver discriminació per sexe en cap aspecte de la vida.

Necessitem pressupost, voluntat política, i formació específica... per tal d’anar caminant cap a una societat veritablement igualitària.

Neus Benavent i Vallès
Associació de Dones Feministes La Frontissa

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local