-
Tribuna
-
Llorenç Guasch
- Vilanova i la Geltrú
- 31-05-2023 10:37
Vies de tren. Eix
S’ha fet evident que molts dels que volien la independència han decidit deixar de votar. Manca d’interès per la vida municipal?
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
No, pèrdua de confiança en els partits. Per perdre la confiança, primer, cal haver-ne tingut, i per això l’abstenció ha castigat més uns partits a d’altres.
Així, i ara què fem? El que no hauríem hagut de deixar de fer: pensar en lloc de seguir consignes de partits. La consulta del dia 1 d’octubre va dibuixar la situació amb prou claredat, molts vam saber entendre que hi havia un camí que calia seguir. I el vam seguir. El vam seguir fins que els partits autoproclamats independentistes hi van posar cullerada: començà el pendent avall... Es va proclamar la independència per congelar-la (no anul·lar-la) instants després: difícil d’entendre. Ara, estaven a punt les estructures d’estat per començar a actual com a nou estat d’Europa? Primer pal a la roda de la independència... i primer desengany.
Davant l’escomesa de la “justícia a l’espanyola” molts dels polítics implicats a l’1 d’octubre i als esdeveniments parlamentaris del setembre van acabar a la presó o exiliats. L’objectiu, tan clar fins feia poc, es va anar desdibuixant i en va aparèixer un altre: el crit d’independència es va anar substituint pel de “llibertat presos polítics i exiliats”. L’objectiu era l’alliberament dels presos i el retorn dels exiliats i, “no és això companys, no és això”. No estic dient que els presos polítics i els exiliats no mereixien respecte, que no calia fer-los costat, el que dic és que un objectiu no havia de desplaçar interessadament l’altre. Segon pal a la roda de la independència... i segon desencís.
Els exiliats eren fora de l’estat espanyol, però els presos estaven a presons espanyoles. Un enfrontament directe i dur amb l’estat? Els presos, els ostatges diria jo, podien ser tractats i condemnats amb més duresa. I va començar l’etapa de la prudència, no molestar gaire, buscar contactes i taules de diàleg sense dialogar, aprovar lleis a canvi de res o quasi, de dir paraules boniques per tapar realitats depriments i inoperants. Renúncies i més concessions vestides de paraules buides intentant fer oblidar que l’1 d’octubre havia existit, donant arguments al centralisme per pregonar que “el problema catalán” estava en vies de solucionar-se.
Es parla de partits independentistes com si fossin els de 2017, i en realitat el que hi ha són partits autoanomenats independentistes, però que la independència l’han deixar abandonada en un racó del temps. Tercer pal a la roda... i tercera frustració.
Sense aquests “pals” i d’altres, tindríem ja la independència? No ho crec, però segur que no hi hauria aquest desencís amb la praxi independentista i la voluntat d’esdevenir independents seguiria manifestant-se amb força combativa.
Els que voldrien mort l’independentisme, diuen que està ja desarmat, que s’ha ensorrat, que no té futur, que les darreres eleccions ho han demostrat clarament. I tenen raó, no té futur amb aquests elements polítics, els partits anomenats independentistes. Tal com es mostren actualment, no serveixen per anar cap a la independència. Això no significa que siguin inútils, senzillament vol dir que el que estan fent és inútil per apropar-nos a la independència.
Josep Costa havia d’ocupar el lloc de Puigdemont, impossibilitat per l’estat espanyol per exercir el càrrec al que optava, en ser autoritzat a presentar-se a les eleccions, però no a prendre possessió del seu càrrec, i Costa hi va renunciar. Ell tenia clar quina ruta seguiria l’actual legislatura, i no en va voler formar part. Per a mi, tan subjectiu com vulgueu, és un element significatiu.
Sí, el vot que han rebut els grups que es diuen independentistes (ERC, JxC i CUP) ha baixat, i més que hauria hagut de baixar. Les persones que creuen en la independència, actualment no poden confiar en aquests partits, i per tant no poden votar-los: és congruent. Ara Junts proposa anar units a les eleccions convocades per Pedro Sánchez. Això pot ajudar a treure més profit dels vots, però no seria comprensible que, pel fet d’anar units, recuperessin el vot realment independentista. Si no hi ha una proposta creïble que atansi a la independència, el seu vot seguirà essent la abstenció: s’ho han guanyat a pols...
L’independentisme, és viu? Sí, és viu, però si no és capaç de sortir del túnel on l’han portat les propostes dels actuals partits, pot acabar asfixiant-se. Ha de sortir i encapçalar la marxa per forçar els partits a reprendre el camí que mai haurien d’haver abandonat.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!