Incendis forestals

Prou menyspreu a les Agrupacions de Defensa Forestal

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Les ADF portem molts anys d’incompliments: abans, per part del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, i ara, per part del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural i del Departament d’Interior.

Són molts anys:

• Sense disposar encara d’un marc normatiu propi, que reclamem des del 1986.

• Sense un reconeixement clar de les funcions de les ADF.

• Amb dificultats constants en el nostre dia a dia, per part d’aquest departament.

A més, ara, ens trobem a les portes d’una campanya d’incendis forestals complicada i hem tingut coneixement que el Govern pretén impulsar una modificació del Pla especial d’incendis forestals (INFOCAT) que s’ha dut a terme de manera poc transparent i en la qual no es reconeix la feina de les ADF.

Davant d’aquest menyspreu que estem patint les ADF durant tots aquests anys, havent-nos reunit diversos representants de tot el territori, amb una representació de 77% de les ADF associades al SFADF, hem acordat, amb el 92% dels vots a favor que:

1. Demanem al Govern de Catalunya que aturi l’actual modificació del Pla INFOCAT, ja que:

• És innecessària, ja que no hi ha cap motiu que justifiqui els canvis que es proposen i que afecten directament a les ADF. Aquests canvis limiten molt les funcions en la primera intervenció i deixen de banda a més de 4000 voluntaris actius que han realitzat el 32% de les primeres intervencions. Recordem que durant l’última campanya es van dedicar de forma altruista a la prevenció, vigilància, primera intervenció i suport a l’extinció (amb un total de 295.409 hores treballades).

No té consens. El document no disposa l’acceptació necessària que es mereix una modificació d’aquest abast, en un pla especial de protecció civil.

Ens arriba tard: Hi ha hagut una clara manca de transparència en la seva redacció i s’ha elaborat sense tenir en compte part dels actors implicats, especialment les ADF, que no hem pogut treballar en cap dels esborranys previs i només se’ns ha entregat una versió pràcticament tancada a quinze dies de la seva aprovació.

Se’ns ha deixat de banda: el document fa referència al fet que les modificacions es desenvolupen per adaptar-se a l’organització d’un Pla de prevenció, vigilància i extinció d’incendis elaborat arran de la modificació de la Ley de Montes i del que no n’érem coneixedors, ja que el Departament d’Acció Climàtica, Agenda Rural i Alimentació mai ens l’ha fet arribar, ni ens l’ha deixat consultar, ni tan sols, participar.

És temerari: Aprofitant que es pretén modificar aquest pla especial, el document omet les funcions de vigilància, prevenció i primera intervenció, imprescindibles en la lluita contra els incendis forestals i que fan les ADF, coordinades pel Cos d’Agents Rurals (CAR).

Ens desconcerta: No entenem que s’exclogui del grup d’intervenció al Cos d’Agents Rurals i, per altra banda, incorpori el Departament d’Acció Climàtica, Agenda Rural i Alimentació (DAAC), quan no té atribuïdes expressament aquestes competències.

2. Per tot això, tenint en compte que si s’aprova tal com s’està plantejant, costarà molt revertir els seus efectes i tots els problemes que causarà al territori, demanem al Govern de Catalunya l’aturada immediata de la modificació d’aquest pla especial en els termes que està plantejat o, en tot cas, reconegui com es mereixen les tasques pròpies de les ADF:

Demanem un pla que:

Respecti les funcions de suport en l’extinció de les ADF dins del grup d’intervenció, tal com estava, d’acord amb la instrucció 1/2012 i els diferents protocols de col·laboració existents, garantint la seguretat, la coordinació i el treball conjunt, però sense excloure les ADF tal i com es pretén.

Impulsi la creació d’un grup de vigilància, prevenció i primera intervenció en incendis forestals, coordinat pel Cos d’Agents Rurals, i així acrediti, de manera explícita, la gran tasca que fem en aquest camp les ADF.

Reconegui la figura de les Federacions i del Secretariat en la coordinació i suport a les ADF, tal i com fan actualment, recordant que no disposen d’un marc propi perquè la Generalitat no ha estat capaç d’impulsar una normativa pròpia per a les ADF des de l’any 1986.

3. Demanem al Govern de Catalunya que compleixi d’una vegada els acords adoptats amb el Departament d’Acció Climàtica, Agenda Rural i Alimentació, i concretament en temes tant importants com ara:

La redacció d’un decret de regulació propi de les ADF, una normativa pròpia i actualitzada a la realitat actual de les funcions i actuacions que realitzen les ADF, superant així el precari marc normatiu de l’Ordre de 6 d'octubre de 1986, sobre regulació de les Agrupacions de Defensa Forestal (ADF).

La publicació d’ajuts de nova inversió per a les ADF que reiteradament se’ns ha promès i que mai han vist la llum, per tal que aquestes puguin renovar els seus equips i materials, que posen al servei del país de manera altruista.

• La redacció de protocols de coordinació entre cossos operatius, especialment amb el Cos d’Agents Rurals, sense intermediaris pel mig.

4. Demanem, doncs, al Govern de la Generalitat el reconeixement de les ADF, una societat civil organitzada que exerceix un paper fonamental en la protecció del territori, executant tasques de prevenció, vigilància, primera intervenció i suport a l'extinció d'incendis forestals.

Catalunya és un país amb una gran tradició de voluntariat en diversos àmbits, i és vital reconèixer la tasca dels més de 9000 voluntaris/es actius i de reserva que conformen les ADF.

5. Sol·licitem iniciar els tràmits per canviar d’adscripció de les ADF al Cos d’Agents Rurals. Davant d'una campanya d'incendis forestals complexa com l'actual, és imprescindible comptar amb la implicació activa del territori. Les ADF no poden ser menyspreades, ja que representen una primera línia d'intervenció i suport a l'extinció, com s'ha demostrat en nombroses ocasions on la seva col·laboració ha estat decisiva. Apel·lem a la responsabilitat del Govern i instem al diàleg, especialment en aquest context delicat.

S’acorda demanar una reunió urgent al conseller d’Interior, fer arribar aquestes peticions a la consellera d’Acció Climàtica, a les direccions generals afectades, als grups parlamentaris i mitjans de comunicació i alhora sol·licitar l'autorització per tal de dur a terme una concentració el dia 13 de juny davant del Parlament de Catalunya, amb l'objectiu de reivindicar aquests punts.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local