Mobilitat Sostenible i Segura

Setmana Europea de la Mobiliat: CCOO i la mobilitat al Garraf

Jose Manuel Jurado, Secretari de Sostenibilitat de CCOO Baix Llobregat, Alt Penedès, Anoia i Garraf. CCOO

Jose Manuel Jurado, Secretari de Sostenibilitat de CCOO Baix Llobregat, Alt Penedès, Anoia i Garraf. CCOO

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Entre els dies 16 i 22 de setembre es celebra la Setmana Europea de la Mobilitat (SEM). En realitat es tracta d’un esdeveniment que supera aquest àmbit temporal, ja que s’organitzen activitats relacionades amb la mobilitat sostenible i segura durant bona part d’aquest mes.

L'origen de la SEM es remunta, a casa nostra, a l’any 1999, quan es va convocar per primer cop el Dia sense Cotxes. Però es va es va anomenar, de manera bastant descafeïnada, "dia de l'autoreflexió". Més tard es va crear la Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura, nom que es va mantenir alguns anys.

Anant més enllà, el Dia Mundial Sense Cotxes es remunta a la crisi del petroli de 1973, on la preocupació pel subministrament d’aquest combustible va impulsar a diversos governs europeus la idea de deixar el cotxe aparcat, promovent mitjans de transport més eficients i sostenibles (i reduint dèficit en la balança comercial internacional). Però va ser l'octubre de 1994 quan s'organitzen les primeres jornades sense automòbils a algunes ciutats (com Reykjavík, La Rochelle o Bath). El primer Estat que va fer una campanya a nivell general va ser Gran Bretanya, en 1997. L'any 2000 es constitueix com a iniciativa europea per part de la UE (en aquell moment, Comissió Europea).

La SEM 2023 porta per lema (cada any hi ha un de diferent) “Combina i mou-te!”, que posa l’accent en la intermodalitat per tal de fer servir diversos modes de desplaçament en benefici de la nostra salut i del medi ambient. Cal recordar que l’actual model de mobilitat és un dels principals focus de generació de gasos amb efecte d’hivernacle, contribuint a generar un canvi climàtic que ja està colpejant durament moltes zones del món (també Catalunya, és clar).

Cada any la SEM presenta uns objectius generals que compartim des de CCOO:
Estimular canvis en el comportament ciutadà.
Sensibilitzar la ciutadania sobre els impactes ambientals del transport i informar-la sobre les seves diferents modalitats.
Impulsar l’ús dels mitjans de transport més sostenibles i, en particular, el transport públic, la bicicleta, la mobilitat a peu i els vehicles elèctrics.
Potenciar un retrobament de la ciutadania l’espai urbà, les persones i el seu patrimoni cultural, en un entorn saludable, més segur i més amable.
Reflexionar sobre cóm afecta a la nostra salut l’ús excessiu del transport motoritzat (contaminació atmosfèrica, sedentarisme, accidents de trànsit, etc.).

Malauradament, aquest principis tan sols es recorden durant alguns dies i a certs municipis, els més sensibles que la resta als temes de sostenibilitat ecològica. Per exemple, a Barcelona es va arribar a tallar carrers sencers. Un cop més  ens trobem davant d’una bona pràctica que caldria aplicar amb més voluntat política i, sobretot, amb més constància.

L’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú també organitza un ventall d’activitats dins la SEM (https://www.vilanova.cat/doc/doc_37443591.pdf). Hauria estat bé que aquesta informació recollís l’activitat que oferim des del nostre sindicat, tal i com fan altres municipis. Esperem que l’any vinent sigui possible.

Des de 1999 CCOO organitza activitats de sensibilització i de reflexió dins la SEM, sent l’organització sindical més activa. El més habitual ha estat convocar debats amb experts en temes de mobilitat (alguns d’ells pioners, com al primera trobada de gestors de mobilitat de Catalunya), però també hem muntat marxes ciclistes reivindicatives (una als polígons petroquímics de Tarragona), recorreguts a peu de descoberta, rodes de premsa, comunicats, presentació d’estudis, etc.

Per a aquest any tenim diverses propostes. Però podem destacar el debat que tindrà lloc a la seu del Col·legi d’Enginyers Graduats i Enginyers Tècnics Industrials del Garraf-Penedès (carrer del Pare Garí, 91, Vilanova i la Geltrú). Serà el proper dia 18 de setembre, a les 18 hores, i és d'accés és lliure. 

Es tracta d’una activitat que compta amb el suport del mateix Col·legi d’Enginyers i de Node Garraf. Els objectius que ens hem situat des de CCOO amb aquest acte són defensar la xarxa de transport públic al Penedès (especialment, Rodalies), impulsar el canvi de model de mobilitat als centres de treball i reflexionar sobre el model de mobilitat del Garraf.

Convocar aquest debat a Vilanova té molt de sentit per a CCOO. Es tracta d’una ciutat important, i que compta amb una estació potent i una base de manteniment integral amb molta capacitat per donar servei a la xarxa ferroviària (i que ha patit, per cert problemes laboral per la manca de personal i d’inversions). També hi ha el millor museu de Catalunya dedicat al tren. A més, el Garraf presenta importants problemes de mobilitat, especialment en la seva comunicació interna i amb l’Alt Penedès, que obliguen a l’ús del vehicle particular en molts casos. Així, cal generar propostes per millorar aquesta situació.

La xarxa de Rodalies del Garraf és el principal mitjà de transport per a moltes persones que es desplacen cada dia a centres de treball o d’estudi. A mode d’exemple cal situar que l’R2 Sud transporta cada dia laborable més de 133.000 persones, i que l’estació de Vilanova i la Geltrú és la que més viatgers/eres fan servir d’aquesta línia (prop de 17.000 persones hi pugen o hi baixen, segons dades de la Generalitat).

A grans trets, la jornada s’estructura en dues parts. D’una banda, i rere la presentació inicial per part de la degana del Col·legi d’Enginyers, Mar López, i del coordinador de CCOO al Garraf, Albert Rodríguez, hi haurà una ponència de Pau Noy, president de la Fundació Mobilitat Sostenible i Segura. Aquest enginyer ha presidit també l’Associació per a la Promoció del Transport Públic (PTP) i ha treballat a TMB. Ha participat en diversos projectes sobre mobilitat (REVO i AVANCAR, entre d’altres). També ha col·laborat de manera destacada en alguns estudis de CCOO. De Noy esperem una pluja d’idees sobre què caldria fer i no fer al Garraf i el seu entorn perquè esdevinguin un territori més sostenible, just i segur des del punt de vista de la mobilitat.

La segona part serà una taula rodona, conduïda pel responsable de sostenibilitat de CCOO al territori (qui signa aquest article). Aquest debat pretén aportar propostes concretes que ja s’han elaborat per a la millora del servei ferroviari del Garraf.

Amb el risc de no assolir les expectatives que nosaltres mateixos hem generat, del panell de ponents esperem el següent:

Jaume Casañas: La presència d’aquest regidor de Cunit, i que va arribar a ser alcalde d’aquest municipi del Baix Penedès, podria sorprendre dins d’una jornada sobre el Garraf. Aquest geògraf humboldtià ha elaborat diverses propostes per a la millora de la xarxa de Rodalies, sobre tarificació i també del servei d’AVE. El dia 18 esperem que ens apropi al que ell anomena “Metro Penedès”. Casañas proposa optimitzar els dos corredors d’aqueste vegeria, amb una millora de les freqüències i la construcció de nous baixadors (per exemple, a la mateixa Vilanova).
Isidre Also: Hem encarregat al director del Node Garraf, una agència de desenvolupament que arreplega als municipis i als agents socials de la comarca, una aproximació a les necessitats en matèria de mobilitat del territori. Lògicament, el model de mobilitat pot atraure o expulsar empreses, però també facilitar o complicar els accesos de les persones treballadores als centres d’activitat.
Alberto Puivecino: Possiblement és un dels sindicalistes que millor coneix el funcionament de la xarxa ferroviària catalana. És el secretari de Medi Ambient i Mobilitat de CCOO Lleida, i membre del sector ferroviari del sindicat. Amb aquest company he coincidit desenvolupant diversos estudis (com “Rodalies, un tren per a la classe treballadora”) i també ajudant a traslladar al innovador concepte CATAV. De segur que Alberto fa una aproximació a aquestes i d’altres propostes de la primera força social de Catalunya, en clau Garraf.
Josep Maria Olivé: Un dels representants d’una entitat propera que he esmentat anteriorment, la PTP. Es tracta d’una associació amb un discurs sobre mobilitat molt avançat i proper al de CCOO (ens trobem a diverses plataformes reivindicatives). La seva capacitat tècnica i el seu coneixement del funcionament dels serveis de transport públic ens podrà donar una visió integral d’aquells aspectes que haurien de millorar en aquest àmbit.

L’acte inclou la possibilitat de participar als i les assistents, com tenim per costum al sindicat. El tancament anirà a càrrec de Josep Maria Romero, secretari general de CCOO Baix Llobregat, Alt Penedès, Anoia i Garraf, que destacarà les conclusions més importants de la trobada. Parteix de l’avantatge de ser treballador ferroviari.

Tanmateix, es tracta d’un debat que fem des de CCOO amb humilitat, dins la SEM, però amb voluntat de tenir continuïtat i de poder contribuir a la millora dels desplaçaments del Garraf. Com altres comarques catalanes, hi ha motes necessitats a atendre per part de les administracions competents, però també cal que la ciutadania canviï d’hàbits i els agents territorials mantinguin més compromís davant aquest problema.

Jose Manuel Jurado,
Secretari de Sostenibilitat de CCOO Baix Llobregat, Alt Penedès, Anoia i Garraf

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local