Socorrisme

De nou l'ajuntament de Vilanova i la Geltrú dona l'esquena a la seguretat de les platges

Ramsés Martí. Eix

Ramsés Martí. Eix

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Això, sumat al fet que la calor ens arriba cada cop més aviat crea un context complicat si els serveis públics de salvament no s'actualitzen. 

En el darrer ple del 5 de febrer de 2024 , fruit d'una pregunta plantejada per un dels grups, el consistori va reiterar el nul interès a millorar aquest servei que ha de garantir la seguretat i la vida de les persones que gaudeixen de les platges de Vilanova. 

El 8 de maig del 2023, l'anterior ple va aprovar per unanimitat la necessitat de millorar aquest servei públic. Per assolir aquest objectiu es va acordar avançar cap a la gestió directa del servei un cop finalitzada l'actual licitació. Així mateix, es va fer palès la necessitat de desenvolupar un pla regulador de les mesures mínimes de seguretat i protecció que han de complir les platges i les zones de bany a Vilanova i la Geltrú. Tanmateix, el nou ple sortit de les eleccions municipals just vint dies després, va desestimar en el 9 d'octubre següent una moció que demanava la implantació d'un pla integral de seguretat per a les platges. 

Tot servei orientat a garantir la seguretat de les persones, i més si es tracta d'un servei públic, necessita una constant supervisió que en garanteixi l'operativitat. Aquesta supervisió l'ha de fer en aquest cas l'Ajuntament, com a responsable màxim de garantir la seguretat a les seves platges. 

Tot model de gestió d'un servei d'aquest tipus necessita també constant actualització, tant en l'àmbit tècnic com laboral. A causa dels anys d'externalització d'aquest servei, es perd el contacte amb la realitat del que és realment vigilar una zona de bany. El "sempre s'ha fet així" o "és cosa de l'empresa que presta el servei" fan que la desconnexió amb un servei que vetlla perquè la gent surti viva de la platja ,i que és responsabilitat de l'ajuntament, es vagi degradant en molts aspectes. 

Segons explica l'ajuntament, s'està treballant en el redactat d'una nova licitació per a la prestació d'aquest servei, hauria de ser la oportunitat per a demostrar l'interès en què Vilanova tingui la seguretat a les platges que es mereix. Aquest interès s'hauria de mostrar prenent les regnes d'aquest servei amb un contingut basat en l'estudi de les necessitats reals on es tenen en compte múltiples factors com són afluència, canvis en la climatologia, la sequera, zones sensibles... però també en com es vigila tècnicament una platja, com per exemple usar l'estàndard internacional que marca que un socorrista ha de poder realitzar una correcta vigilància de la seva zona en 10 segons i arribar a la zona més llunyana d'aquesta, sigui aigua o sorra, en tres minuts màxim. Naturalment, cal que els professionals vigilin des de punts expressament dissenyats per a garantir aquesta correcta vigilància i que els protegeixin de la radiació solar, vent i temperatures. Ja que sotmesos a aquests elements, la vigilància i la seva capacitat de reacció davant d'incidents es veu disminuïda, i això anirà sempre en contra de la seguretat dels usuaris. 

Qui redacta les condicions tècniques d'una licitació referent a un servei de vigilància i salvament? Amb què es basen? No hi ha cap normativa estatal ni autonòmica a Catalunya que marqui uns mínims. No hi ha més que recomanacions genèriques que no entren en aspectes tècnics. Tanmateix, encara és hora que, malgrat que coneixen que hi ha serioses mancances en el servei, no es dignin a consultar als experts que tenen a l'abast. 

No és en absolut acceptable que el servei públic de vigilància, salvament i primers auxilis s'esculli únicament per criteris econòmics. La redacció d'un plec de condicions per aquest tipus de servei necessita especificar l'acompliment d'aspectes tècnics, laborals així com que garanteixi el control i connexió del responsable municipal d'aquest servei amb la realitat tècnic-professional de la seguretat en zones de bany. El redactat de les condicions tècniques necessita una visió experta. 

Si bé és cert que el servei actual necessita una millora en l'aspecte econòmic, hi ha molts aspectes que es poden millorar sense comportar sense augment de la partida econòmica, ja que principalment reordena els actius actuals i assegura acompliment d'aspectes tècnics que sovint no es compleixen, però ningú supervisa, i que han d'estar presents en les condicions de la licitació del servei. 

Tornarem a tenir una licitació sense especificar els aspectes tècnics mínims que un ajuntament responsable hauria d’exigir i supervisar? Tornarà a ser un servei atorgat simplement al millor postor? Es redactarà sense suport d’especialistes en la matèria? 

Les platges de Vilanova són una joia de la vila, un atractiu pels que hi viuen i pels forans. Malauradament, el servei de socorrisme sembla ser poc més que un problema per l'ajuntament, potser perquè no genera beneficis al contrari de les guinguetes que amb impostos si omplen les butxaques del consistori.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local