-
Tribuna
-
Neus Benavent i Vallès
- Vilanova i la Geltrú
- 11-02-2024 00:27
Eix
Dia de la dona i la nena a la ciència i la tecnologia
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
La participació de les dones al món científic i tecnològic és encara clarament insuficient, realitat que és, a més d'injusta, perillosa per a la ciència en concret, i per a l'assoliment general dels objectius de qualitat en una societat en que la meitat de la població som dones.
Segons la UNESCO, només un 30% de les dones trien graus universitaris de l'àmbit científic o tecnològic arreu del món. A Catalunya, les graduades en aquestes carreres som tan sols un 20%.
Aquestes dades ens recorden el biaix de gènere que existeix en aquestes professions, que es troben entre les més ben remunerades i amb més capacitat de presa de decisions a la nostra societat.
L’Assemblea General de les Nacions Unides va decidir, l’ any 2015, proclamar l'11 de febrer de cada any, com el Dia Internacional de la Dona i la Nena a la Ciència, per tal de promoure la participació plena i en condicions d'igualtat de les dones i les nenes en l'educació cientificotecnològica, i eliminar tota mena de discriminació contra les dones en les esferes de l'educació i l'ocupació. Es va celebrar per primer cop l'11 de febrer de 2016.
Es un dia doncs, per remarcar justament la poca presència i encara menys visibilitat, de les dones en el món científic i tecnològic.
D’una part, cal fomentar la nostra participació a la ciència i a la tècnica i al mateix temps, cal que les aportacions de les dones a la ciència i la tecnologia siguin visibilitzades i reconegudes.
Ara, en el segle XXI, estem davant l’auge de la I.A.; de fet ens la trobem per tot arreu.
Es poden fer coses al·lucinants amb la I.A., per exemple: combinar paraules i signes per crear una conversa o un article; fabricar micro i nano-robots que envien medicaments a un punt concret del nostre cos...
També es poden fer coses terribles: control desmesurat, armes auto-dirigides, manipulació d’opinió...
Podem dir que s’està imitant el nostre cervell, mercès a dades de tot tipus: texts, música, imatges... unes dades que es recullen de la nostra vida diària, i altres que els hi van introduint. I aquí és on apareix, també aquí, el biaix patriarcal de la nostra societat!!!
Resulta que quan s’introdueixen les dades, els algoritmes, els %... qui les introdueix està immers dins de la cultura patriarcal, i per tant, les dades introduïdes estan plenes d’errades, de micro i macro masclismes, d’estereotipus, de biaixos sexistes de tot tipus.
Això està donant com a resultat que totes les funcions, tots els resultats, que s’obtenen de la I.A. estan també tacades per aquest masclisme.
Un exemple n’és la identificació facial: si la persona a identificar no acompleix els cànons estètics i estereotipats introduïts, és identificada erròniament.
I així es va repetint a tots nivells, en totes les tasques de la I.A.
Podem imaginat totes les errades que això comporta i pot comportar en el futur???
un cop més, invisibilitzades, negades, ocultades...
No ho podem permetre!!!
Neus Benavent i Vallès
Biòloga
Associació de Dones feministes La Frontissa
Vilanova i la Geltrú
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!