-
Cartes a la direcció
-
Associació de Viticultors i Elaboradors CORPINNAT
- Sant Sadurní d'Anoia
- 14-02-2024 20:47
Que el Penedès és de les poques regions vitivinícoles de la península Ibèrica on, fins avui, s’ha practicat una viticultura de secà que actualment està amenaçada
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
Davant una sequera, sense precedents, que amenaça les vinyes i desafia el sector vitivinícola del Penedès, el conjunt de cellers que integren l’Associació de Viticultors i Elaboradors CORPINNAT (AVEC) manifestem:
1. Que el Penedès es una terra excepcional per a l’elaboració de vins escumosos de qualitat seguint les pautes que estableix una viticultura exigent, sempre i quan la natura proporcioni un règim de pluges suficient perquè el raïm acabi madurant correctament.
2. Que el Penedès és de les poques regions vitivinícoles de la península Ibèrica on, fins avui, s’ha practicat una viticultura de secà que actualment està amenaçada.
3. Que l'any 1887, la fil·loxera va arribar al Penedès amb efectes devastadors, però aquesta crisi va ser l’inici de la modernització de la viticultura. Amb la substitució de les varietats de raïm negre, predominants en aquell moment, per les varietats de raïm blanc (macabeu, xarel·lo i parellada), es va iniciar l’època més pròspera de la vitivinicultura penedesenca amb l’aprenentatge i especialització en l’elaboració de grans vins escumosos que avui compten amb reconeixement internacional.
4. Que el canvi climàtic, que molts viticultors del Penedès ja vam intuir a final del segle passat, s’ha pronunciat els darrers anys amb contundència. La primavera del 2020, les pluges anormalment abundants, van impedir la protecció correcta dels ceps i es va perdre gran part de la collita, especialment de raïm ecològic que requereix un major esforç. Aquesta situació d'excés d'aigua va donar pas a una tardor extremadament seca, que va ser l'inici d’aquesta sequera extrema a Catalunya que, al Penedès, s’ha expressat amb gran virulència.
5. Que les dades indiquen que les temperatures mitges continuaran pujant, que plourà menys i pitjor, i que els episodis de sequera extrema es repetiran. Però això no pot impedir que treballem de valent, amb la complicitat i suport dels organismes competents, per adaptar-nos, quan abans millor, a la nova realitat climàtica.
6. Que venen temps complexos per a la viticultura penedesenca. S’arrencaran moltes hectàrees de vinya, de les quals una part, probablement, no es tornarà a plantar. Tot dependrà del compromís real dels viticultors i de l’adaptació de la normativa de la PAC a aquestes situacions anòmales que han patit alguns territoris. Durant aquest llarg i costós procés, que pot durar fins a quatre anys en l’escenari més optimista des de l’arrencada de la vinya fins el retorn de nou a la producció de raïm, serà imprescindible el màxim suport institucional (amb celeritat) i a tots els nivells perquè els viticultors puguin adaptar les seves vinyes a les noves i crítiques condicions climàtiques.
7. Des de CORPINNAT reivindiquem que el sector no pot caure en un catastrofisme paralitzant i hem de començar a treballar col·lectivament per adequar les noves plantacions de vinya amb l’objectiu d’aprofitar millor l’aigua de pluja i, simultàniament, disposar el més aviat possible de reg perquè els ceps sobrevisquin en períodes de sequera extrema per poder continuar elaborant vins escumosos de qualitat.
8. Al Penedès volem continuar elaborant vins escumosos de qualitat, sempre dins d’un marc mediambiental i socialment sostenible. Fa més de 150 anys que ho fem, i no volem deixar de fer-ho. Més clar, l’aigua!
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!