Educació social

Avui parlem de la llei de l’esforç invers...

Imatge d'arxiu

Imatge d'arxiu

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

I és que la llei de beneficis inversos diu que la relació entre beneficis i danys d'un nou producte comercial a voltes sol ser invers a la campanya publicitària que ha de garantir la seva promoció. En poques paraules, quan hi ha una menor qualitat i seguretat d’un producte, es requereix més publicitat.

De totes maneres hem de saber que més esforç no sempre significa millors resultats. Cal pensar que si intentem aconseguir alguna cosa i fallem malgrat que esmercem tots els nostres esforços i energies, no avancem. Pel que fa a les relacions personals, com més intentem apropar-nos a una persona, més notem que la perdem.

Howard Brodly i Donald Light van formular la llei de beneficis inversos, dos nord-americans que van creure que calia necessàriament una investigació comparada de l'efectivitat i d'altres reformes, per guanyar en eficiència, únicament basada en les proves.

Per això amb la llei de l'esforç invers o la llei del contrari. Aquesta llei va ser enunciada per Alan Watts Filòsof, conferenciant i escriptor anglès, filòsof i estudiós de les religions orientals, que va publicar llibres sobre el pensament asiàtic de budisme Zen o el taoisme. L’autor defensava que cal esforçar-nos per aprendre, créixer i superar obstacles, però també hem de calmar-nos i frenar perquè les coses surtin bé. Cal doncs fer un pas enrere per poder valorar plenament la complexitat de la situació que estem vivint.

Actualment estem submergits en un món basat en la cultura de l'esforç, cal recordar-nos que necessitem reflexió, equanimitat i temps per poder resoldre certes qüestions que se’ns plantegen en el nostre funcionament quotidià. 

Mots com impulsivitat i tossuderia no poden fer funcionar les nostres accions, a voltes si ens preocupem, malgastem les nostres forces i no podrem assolir els nostres objectius, perdent així masses oportunitats. Menys ens ajudarà que ens obsessionem amb un objectiu o seguim un camí, arribant a perdre el nord i sortint massa malmesos de les nostres aventures.

Cal preveure que la pressió només serveix per augmentar l'estrès. Molts dels estudis que podem llegir a les xarxes sobre productivitat laboral mostren que només som realment productius durant les quatre o cinc primeres hores de cada jornada laboral.

La llei de l'esforç invers també explica una cosa tan quotidiana com l'insomni. Si ens despertem a mitja nit i no aconseguim dormir, cal relaxar-nos i assumir que no podem fer res més, si cal podem comptar ovelles i relaxar-nos.

Si pensem en les relacions interpersonals podem veure que passa quelcom molt semblant, si  volem una persona al nostre costat i no mesurem les nostres necessitats, i encara pitjor, no pensem en les seves, l’anem perdent amb molta facilitat.  Calen doncs donar espais i mesurar les nostres inquietuds d’una manera lògica i racional, donar sense esperar res a canvi ens ofereix uns millors resultats, aquesta és l'actitud correcta per aplicar la llei d'inversió.

La llei de l'esforç invers, coneguda com a llei de la reversió, fomenta la reflexió, ajuda a motivar-nos per poder valorar les circumstàncies i com a resultat ens ofereix la millor actitud possible, pensant en el nostre benestar i en l’assoliment dels nostres objectius.

L’esforç continua sent un valor important que tothom reconeix. Cal doncs relacionar l’esforç directament amb l’Estat del Benestar. L’Estat del Benestar ha de ser la solució del problema de moltes persones que han perdut els recursos, sense abusar-ne.

Segons el departament d’educació: ... “per assolir qualsevol fita o objectiu és necessari esforçar-se. L'esforç és la capacitat que tenen els nostres fills i filles per treballar durant un temps continuat per aconseguir uns objectius determinats. En l'àmbit escolar, l'esforç constitueix la base fonamental perquè els infants i joves obtinguin un major rendiment. El valor de l'esforç els ajudarà a ampliar al màxim les capacitats que porten dins per obtenir uns millors resultats. També els permetrà vèncer i superar els obstacles en els diferents àmbits de la seva vida (l'escola, la família, els amics...)”.

Per fomentar el valor de l'esforç dels infants i joves cal doncs, lluitar contra el model d’èxit fàcil que apareix en els mitjans de comunicació. Els adults han d’esdevenir un model de referència i coherència.

Als infants i joves els cal una educació progressiva basada en l'esforç des de ben petits, proposant petits objectius per anar a altres més complicats. Cal potenciar l'autonomia personal, ells i elles han de resoldre els seus problemes.

Hem de saber-les valorar i al mateix temps ser exigents amb les seves responsabilitats diàries.

S’han de saber marcar normes de conducta per ajudar-los a controlar els seus impulsos i fomentar el seu esforç.

Els adults han d’aprendre a motivar els infants i joves en l’assoliment dels seus objectius, al mateix temps que cal ajudar-los a conèixer i assumir les seves limitacions.

Conduir-los per aprendre a tolerar la frustració quan no assoleixin les seves fites, han de saber que el fracàs és un aprenentatge i la constància esdevé un valor afegit.

Els educadors i educadores socials ajudem als infants i joves a desenvolupar la seves capacitats a esforçar-se per exemple en les activitats extra-escolars i refermar els  valors com la solidaritat, el compromís i el respecte amb propostes de coeducació.

Hem de saber ensenyar l'esforç a partir de contes, històries i llegendes i sobretot esdevenir un model, pensem que tant els infants com els joves imiten i tenen com a referents als propis adults. La cultura de l’esforç també ajuda a transmetre altres valors com la fortalesa, la paciència, la perseverança, el control, la motivació, la constància, la tolerància, la confiança, la generositat, la disciplina, la col·laboració o l’esperança entre d’altres.

Si tens una actitud positiva i t’esforces constantment, amb el temps superaràs els teus problemes i trobaràs que estàs preparat/da per a reptes majors”. Pat Riley, 1945 és un executiu de la NBA, antic entrenador i antic jugador.

Joan Rodríguez i Serra és educador social

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Últims articles publicats


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local