Accesibilitat

Una millor societat ha de construir facilitant l’accés a tothom

Meritxell Bosch i Gibert

Meritxell Bosch i Gibert

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Sempre és una bona noticia quan s’actualitzen normatives que ajuden a que la societat en general -la que conformem tot tipus de persones, homes i dones, grans i petits, i amb les nostres particulars característiques físiques i de capacitats-, aconsegueix millores en l’àmbit de l’accessibilitat i que faciliten a tots plegats poder dur a terme el nostre dia a dia sense dificultats i amb tota l’autonomia possible.  

I per tot això cal celebrar el nou Codi d’Accessibilitat a Catalunya que s’ha concretat darrerament i que es defineix amb 3 grans línies d’actuació: la millora de les condicions d’accessibilitat de tot aquell espai que es dissenyi de bell nou, l’impuls de la transformació de l’entorn ja existent i la incorporació de l’accessibilitat cognitiva.  

I en què es tradueix aquest nou Codi? 

Doncs en la determinació d’un marc normatiu que concreta, per cada situació, les condicions exigibles per complir, de manera global, la legislació en matèria d’accessibilitat tant en l’àmbit autonòmic, com l’estatal i l’internacional. És a dir, donar caràcter global a la plena accessibilitat que tota societat mereix.  

Aquest nou reglament afecta l’edificació, el transport, l’urbanisme, els productes i els serveis tant públics com privats en espais ja existents i també, òbviament, els de nova creació. A tot això, aquest nou marc legal desenvolupa aspectes poc regulats fins ara, com són l’accessibilitat comunicativa i cognitiva o l’adequació  progressiva de l’entorn existent, entre d’altres. Tot plegat amb l’objectiu de promoure una societat accessible, fonamental perquè qualsevol persona pugui dur a terme les activitats de la vida diària de la manera més autònoma possible. 

Els ciutadans ja tenen doncs fins el 24 de juny del 2024, l’opció de la Generalitat per opositar a ajuts per dur a terme obres d’arranjament en l’interior dels seus habitatges i adequar-los a la normativa vigent per exemple amb les instal·lacions d’aigua, gas, calefacció, electricitat i sanejament, o també el conjunt d’intervencions per millorar l’accessibilitat com la substitució de la banyera per un plat de dutxa, l’adaptació del WC o del lavabo, o el tractament antilliscant de paviments i instal·lació d’ajudes tècniques entre molts d’altres suports a l’accessibilitat a l’interior dels habitatges.

Aquesta és doncs una gran oportunitat que cal aprofitar i tot plegat respon a la màxima que una millor societat és aquella que no deixa ningú enrere, la que busca que tothom disposi de les mateixes oportunitats i la que no limita les possibilitats dels seus habitants.  

Celebrem-ho i apliquem-ho. 

Meritxell Bosch i Gibert
Delegada del Cateb a l’Alt Penedès-Garraf

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local