Literatura

El passat que vindrà

Coberta de 'El passat que vindrà' de Jordi Sierra i Fabra. Eix

Coberta de 'El passat que vindrà' de Jordi Sierra i Fabra. Eix

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

La guerra encara és molt present, la repressió tant a les presons com en la mateixa vida quotidiana és asfixiant.

Tothom ha de protegir-se de la gent perquè on hi ha un veí hi pot haver un delator. Les parets escolten i qualsevol opinió que no tingui com objectiu enaltir el règim franquista por considerar-se un delicte.

Les elits del falangisme també a Catalunya viuen còmodament mentre la majoria de la gent intenta recuperar-se en silenci dels estralls de la guerra.

Mentre a Europa en aquell 1943 comença a veure’s la possibilitat de que Alemanya perdi la guerra, el front rus ha caigut, els americans estan a punt d’entrar per Itàlia i obrir un nou front.

És en aquets moments que un conjunt de persones exiliades organitzen i funden el Front Nacional de Catalunya, i s’infiltren a Barcelona. El grup està dividit entre els partidaris de la lluita armada i els partidaris de l’acció política i fer tasques d’espionatge pels  anglesos i francesos amb l’objectiu que un cop derrotada alemanya també aconsegueixen fer caure la dictadura franquista...

Jordi Sierra i Fabra és un del autors més prolífics i reconeguts de la literatura catalana actual. S’explica que és un autor que va començar a escriure a la seva infantesa i amb poc més de dotze anys ja havia escrit la seva primera novel·la llarga. Aquesta precocitat va lligada a una gran capacitat de treball que l'ha portat a que fins ara hagi escrit més de 400 llibres i hagi estat traduït a nombroses llengües, es calcula que ha venut més de deu milions de llibres, xifra realment important i que el situa entre els autors més llegits de la literatura contemporània.

Sierra i Fabra té una llarga trajectòria en literatura infantil i juvenil. Ha obtingut la majoria del premis que es concedeixen de literatura Columna Jove, Vaixell de Vapor, Gran Angular, Ateneo de Sevilla, el Nèstor Luján de narrativa històrica i el Premio Nacional de literatura Juvenil a l’any 2007. Ha estat així mateix un estudiós de la música poc i rock, ha fet de comentarista i ha treballat per impulsar diverses revistes d’aquets gènere com Popular 1 i Super Pop.

Setembre del 1943. Barcelona. Postguerra. Ciutat grisa i trista.

La gent viu atemorida perquè encara és fa molt present la guerra i la repressió posterior, segueixen els afusellaments sumaríssims i el control es ferri.

En aquesta situació la novel·la ressegueix la vida de diversos personatges i les interaccions que es van donant entre els protagonistes. El Jordi, un vell afinador de pianos que viu amb la seva neta, rep l‘encàrrec d’afinar un piano a casa d’un dels capitostos de Falange i conegut per la seva crueltat en la repressió durant la guerra. El Jordi reconeix el piano, era d’un amic seu i ara servirà perquè el nen del falangista aprengui a tocar-lo i potser a estimar la música.

La seva neta, la Maria, una jove que treballa en una fàbrica de confecció però degut a unes circumstàncies molt desagradables es acomiadada i acaba trobant feina al costat d’una vella franquista, paranoica i amb una actitud prepotent. La Maria te cura del seu avi i té com a xicot el Pere, fill de mare soltera tot i que el pare és conegut i ara forma part de l’alta societat burgesa de Barcelona. La mare d’en Pere està ja en fase terminal d’un càncer i li explica la història d’amor de la qual va néixer. Apareix en Jaume amic del Pere i una persona que sempre havia tingut una actitud revolucionària i ara que retorna a Barcelona com a membre del FNC, no té altre obsessió que fer alguna acció armada que serveixi de presentació del grup. En Jaume busca desesperadament a la seva antiga companya, la Neus, que ara després de creure que el Jaume ha mort, festeja amb un directiu d’una fàbrica, un home vidu, gran però de bona posició que ha tret la família de la precarietat amb la que vivia. El retrobament entre ambdós aixeca de nou velles passions i fa trontollar la posició de la Neus que ja tenia fixada la seva futura trajectòria. 

Tots subsisteixen amb esforç, treball i sense masses esperances de trobar un treball permanent i amb uns minsos ingressos per poder fer una vida més o menys tranquil·la i també amb poques expectatives vitals.

I l’arribada del Jaume i la seva voluntat d’acció embolicarà la troca i tots plegats es veuran arrossegats per l’espiral de violència que genera en Jaume i en sortiran afectats en diversa consideració.

La novel·la es situa en el rerefons històric i en la mateixa narració i apareixien personatges reals, bàsicament els membres fundadors del FNC com Joan Cornudella o Jaume Martínez Vendrell. L’acció es situa en la caiguda que hi va haver a l’any 1943 que va desmantellar el grup polític que tornarà a ressorgir novament.

Novel·la molt interessant de la factoria de Sierra i Fabra, plantejament coral, les interrelacions entres els personatges van donant joc a la trama.

Barreja de sentiments, acció, record de la història, relacions frustrades per la guerra. Un trama molt ben elaborada i amb un llenguatge planer. Uns personatges que generen empatia, malgrat la seva situació malden per millorar la seva situació i ho fan sabent que són part dels vençuts i per tant els serà molt més difícil i complex.

Val la pena llegir-la.  

El passat que vindrà
Jordi Sierra i Fabra
Editorial Univers
Barcelona, març 2023

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Últims articles publicats


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local