-
Negre sobre blanc, notes de lectura
-
Frederic Llopart
- Vilanova i la Geltrú
- 26-07-2024 17:22
Coberta de 'Una luz Tímida' d'Àfrica Alonso. Eix
La novel·la narra la història d’amor clandestina entre dues mestres d’escola, la Isabel i la Carmen, durant el franquisme
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
Llibre colpidor. Una història d’amor rodejada de tragèdia i repressió per totes bandes.
La lluita per poder estimar-se de dues dones en el franquisme. Patiran les conseqüències de la repressió, de la persecució, de la censura i també patiments físics fruit de les falses teràpies, que alguns metges, usaven per pretesament redefinir l’orientació sexual de les persones que havien decidit viure la seva homosexualitat, en aquets cas el lesbianisme, amb tota llibertat i sense restriccions.
La moralitat repressora de l’església, la complicitat entre les autoritats franquistes i els sectors més reaccionaris de la mateixa societat va comportar que la repressió fos indiscriminada i s’acarnissava encara més en les persones que volien viure amb llibertat la seva sexualitat.
El llibre és realment un document d’extraordinari valor per la investigació, per com s’introdueix en la societat del poble on viu la parella de dones i, com, mica en mica, entren en una espiral d‘autodestrucció fruit de l’enorme pressió que es va exercint sobre elles.
África Alonso és graduada en Interpretació per l’Institut del Teatre de Barcelona l’any 2017, especialitat en Teatre Musical. Complementa la carrera amb altres estudis d’interpretació a l’estudi de Txiqui Berraondo i a l’estudi de Laura Jou.
Actualment interpreta el personatge d’Úrsula a l’obra El Gran Comediant de Joel Joan i Hèctor Claramunt al teatre Goya de Barcelona (Focus i Arriska) i a la gira nacional.
Interpretà el personatge de Joanne a la producció de Rent de Focus l’any 2019 al Teatre Condal de Barcelona, dirigida per Daniel Anglès i Miquel Tejada. Interpretà, així mateix, el personatge de Marga a l’obra de Joan Maria Segura i Xavier Torras That’s a musical a la gira nacional (2017 a actualitat).
En el món del doblatge i la locució, realitza els estudis a l’escola EDB de Barcelona.
És veu solista de Moment of truth a Small Foot, la Película (Warner) i a Everything is awesome en LEGO 2 la Película (Warner) enregistrat a Soundstudio. (2017-2020)
Té una àmplia experiència en el món de la música en directe. Treballa en diverses orquestres i és solista principal al grup Talking Rabbits (rock i pop) a la Sala Luz de Gas durant 3 anys. També és cantant a les Session Possible de Wolf Codera a Alemanya fent de solista de música pop-rock. És membre i fundadora de la productora artística La Cicatriz i dramaturga i compositora de l’obra Una llum tímida. A més a més hi interpreta el personatge d’Isabel. l al novembre de 2020 dirigeix amb Andrea Puig Doria l’enregistrament del disc de l’obra a l’estudi RoomLab de Molins de Rei. L’espectacle Una llum tímida realitza una gira entre Octubre de 2020 i Juliol de 2021 i al Setembre de 2021 s’estrena i inicia la seva temporada al Teatre Condal de Barcelona. L’obra es representa actualment amb un gran èxit i l’Àfrica ja es troba en procés de creació de futurs projectes escènics i artístics.
La novel·la narra la història d’amor clandestina entre dues mestres d’escola, la Isabel i la Carmen, durant el franquisme. La Carmen filla de bona família i senyors principals del poble de Manuel on la seva voluntat es compleix, la Isabel que arriba al poble sense cap historia feliç al darrera, més aviat amb un passat gris només clapejat d’alguna interacció amb joves militants contra el franquisme.
Isabel es troba molt sola a l’escola i al poble. Mica en mica va estrenyent llaços amb la Carmen fins arribar a un enamorament que saben prohibit. Neix una història d’amor entre les dues que la societat les obliga a amagar i viure en secret. Elles procuren donar normalitat a una clandestinitat obligada, viuen intensament els pocs moments en que poden estimar-se i, mentre, han de portar una doble vida a l’escola i al poble com si la seva relació fos només professional. La família de la Carmen descobrirà la història, la convenceran amb molta pressió i amb la intervenció del capellà del poble perquè s’interni en un hospital de malalts mentals per curar-se d’aquest amor impossible. El tractament és brutal entre electroxocs i una repressió psicològica permanent. Temps després, la Carmen pot sortir de l’hospital i torna amb la Isabel i deixant enrere la família, l’hospital i la feina. Està pràcticament inhabilitada emocionalment fruit dels tractaments i intenten començar una vida de parella que duen juntes a Catarroja. Però s’hauran d’enfrontar altre cop a les crítiques socials i també les seqüeles del tractament que ha rebut.
Les dificultats que troben les aboca a un camí gairebé autodestructiu que acaba en tragèdia.
Una història d’un amor impossible, pel moment de la història en que van néixer i per la pressió social de rebuig a les persones que expressaven amb llibertat la seva orientació sexual i volien viure amb plenitud el seu amor.
L’autora Àfrica Alonso ha explicat que Una luz tímida parteix d’una història real que va descobrir llegint diaris de l’any 1998, entre dues dones que no estava prou explicada, i “de la necessitat de dignificar-la i posar-hi llum" i de saber "què va passar amb moltes dones lesbianes obligades a passar per un manicomi i que no van poder viure la vida que haurien desitjat”. La historia doncs es mou entre fets que corresponen a una realitat però també hi ha una bona part de ficció que emmarca la historia i li dóna més rellevància. África Alonso primer en va escriure un obra teatral que va guanyar el Premi Teatre Barcelona al millor espectacle musical i va estar nominada a diversos premis Butaca que protagonitzava ella mateixa amb un dels personatges i després amb molta investigació i acapte d’informació n’ha sortit aquesta novel·la.
El llibre és important pel que significa com obra literària però sobretot per la memòria que es fa d’un temps i d’unes persones que van ser amagades i en el pitjor dels casos reprimides per la seva sexualitat. Un homenatge a les persones que van haver de viure amb secret el seu amor, que van haver de dissimular la seva relació i amagar els seus sentiments.
En aquest cas dues mestres que van gaudir efímerament la seva relació i patir, sobretot patir el menyspreu social en el seu moment.
Cap el final del llibre s’explica que l’alumnat que havien tingut aquelles mestres obviant la duresa dels seu tracte a l’escola diuen una frase significativa, les recorden: -Porque se notaba que les importábamos de verdad.
Un homenatge a les dones que van sofrir la repressió contra l’homosexualitat, en aquest cas dues mestres, que van ser víctimes de la repressió durant el franquisme per exposar el seu lesbianisme i la seva voluntat d’assumir-lo amb normalitat.
Llibre que colpeix però alhora és també una porta oberta a l’esperança.
Una luz tímida
Àfrica Alonso
Col·lecció Biblioteca Breve
Editorial Seix Barral
Barcelona, maig 2024
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!