Literatura

Un detall menor

Coberta de 'Un detall menor' d'Adania Shibli. Eix

Coberta de 'Un detall menor' d'Adania Shibli. Eix

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Llibre impactant per la seva temàtica, pel contrast entre la placidesa de l’espai en que es desenvolupa l’acció i la duresa dels fets i de les actuacions de les persones amb poder en un moment determinat.

A més aquets llibre té una historia al darrera, una historia de censura i de submissió de la cultura als postulats de l’estat d’Israel.

L’escriptora és palestina viu a cavall entre Berlin i Beirut. Durant al Fira de del Llibre de Frankfurt, havia de rebre el LiBeraturpreis, un premi dedicat exclusivament a autores del sud global que atorga una associació privada anomenada Litprom, finançada en part pel govern alemany i la Fira del Llibre de Frankfurt. La novel·la de Shibli, que va ser traduïda a l'anglès com a Minor Detail, va ser finalista dels prestigiosos National Book Awards dels Estats Units i el Booker Internacional del Regne Unit. Però vet aquí que la Fira del llibre va suspendre l’atorgament el guardó a causa de la guerra i "en plena solidaritat" amb Israel, segons va declarar Juergen Boos, director de la Fira més important del llibre a Europa.

La decisió va sorprendre a molts escriptors i uns sis-cents van adreçar una carta al director de la Fira del Llibre en què demanen que es revoqui la decisió perquè tinguin espai les veus palestines. Entre els signants destaquen tres Premi Nobel de Literatura com la francesa Annie Ernaux, el tanzà Abdulrazak Gurnah i la polonesa Olga Tokarczuk; el novel·lista britànic Ian McEwan, l'australià Richard Flanagan i l'irlandès Colm Tóibín. L’actitud dels directius es va considerar censura política i sens dubte van donar una empenta perquè el llibre encara fos més divulgat i conegut.

Adania Shibli és una narradora, dramaturga i assagista palestina. La Fundació AM Qattan va atorgar-li el Premi als Joves Escriptors de Palestina per les seves dues primeres novel·les, Masaas (2002) Kulluna Ba'eed Bethat al Miqdar 'an al Hub (2004). Va ser nomenada com una de les Beirut39, un grup de 39 escriptors àrabs menors de 40 anys elegits per la revista Banipal i el Hay Festival.

Amb la seva tercera novel·la, Un detall menor, traduïda a més d'una dotzena de llengües, va quedar finalista del National Book Award 2020 als Estats Units i de l'International Booker Prize 2021 al Regne Unit.

El 2023 es va alçar amb el LIBerarturpreis atorgat per la plataforma en llengua alemanya LitProm que, no obstant, va cancel·lar el lliurament del premi a causa de la violència revifada a Palestina.

La novel·la té dues parts diferenciades tant pels fets que passen com pel temps en que succeeixen però una acció porta a l’altra. La primera part de la narració la situa l’autora al desert de Neguev a l’any 1949, en la zona de frontera entre Egipte i Israel que va quedar fixada després de la guerra arabisraeliana del 1948. La historia que es narra és una historia real per tant l’autora recrea fets que van succeir.

Un destacament militar arriba a la zona i munta el seu campament. La seva missió es controlar un territori indefinit de la frontera i evitar que hi hagi escaramusses o infiltracions dels àrabs en aquest territori. Es tracta d‘eliminar qualsevol possible indici de resistència o invasió, o qualsevol presència àrab sospitosa Es van narrant els fets quotidians, les patrulles de vigilància, la logística del campament, les maneres de passar els dies. La figura protagonista és la del comandant de la companyia militar, una home que viu en una asfixiant rutina, la seva higiene personal, l’estudi dels mapes amb les rutes que seguiran, la seva tranquil·litat es veu interrompuda per la picada d’una aranya que li comporta una forta infecció. Això trenca la rutina i també hi ha un segon fet que trenca la tranquil·litat de les tropes estacionades. En una de les patrulles que fan la seva unitat es creua per casualitat i sense que s’ho esperessin amb un grup amb d'àrabs beduins, als quals assassinen, sense donar-los cap oportunitat ni d’explicar-se ni de justificar la seva presencia en l’indret. Mentre revisen els cossos del morts troben una jove noia viva i amagada. La segresten i la prenen al seu campament. El comandant la fa vigilar però finalment la viola i després per torns la forcen tots els soldats que vulguin. I finalment l’assassinen. Aquest crim queda amagat i sepultat pel temps com una mostra més de la impunitat amb què han actuat i actuen les forces d'ocupació israelianes.

La segona part es narrada en primera persona. Una periodista jove palestina que resideix a la ciutat de Ramal·la, descobreix per casualitat un reportatge on s’expliquen els fets succeïts a l’any 1949. Creu que al darrera hi pot trobar una bona historia. La jove s’obsessiona amb els fets que van passar vint-i-cinc anys enrere quan ella va néixer. Es documenta sobre els fets, parla amb el periodista que ha fet el reportatge i finalment decideix anar a seguir els camins fins a trobar l’indret on van passar els fets. El per què ho fa? ni ella ho sap, però té la necessitat d’esbrinar el perquè del crim, el perquè de la seva intencionalitat. Va seguint la ruta que la portarà fins a on hi va haver el campament israelià i en el decurs de la mateixa es va adonant de la situació de la repressió dels israelians i també un cert d'apartheid que viuen els palestins als territoris ocupats pels sionistes.

Al llarg del viatge i de les investigacions que va fent es pot constatar que al llarg de la història s’ha volgut fer desaparèixer l’imaginari dels palestins, des de la destrucció de ciutats senceres fins a canvis de toponímia d’indrets reconeguts com indrets importants pels palestins. La colonització d’Israel sobre terra palestina queda palesada amb tota al seva cruesa.

Seguim la protagonista amb tensió, els innombrables passos de controls amb el perill de que la descobreixin i la retinguin. La narració va creixent en interès fins un final inesperat però que segueix la lògica de la situació.

Novel·la que denúncia la situació dels palestins assetjats permanentment pels jueus amb un estil directe, impactant, sense concessions, amb una capacitat de descripció notable i amb una descripció global dels personatges molt reeixida.

"Un Detall Menor" es fa una obra imprescindible per comprendre millor la problemàtica del conflicte entre Palestina i Israel que ja fa mòlts anys que es manté i augmenta de manera cíclica. Adania Shibli ha escrit un llibre extraordinari.

 

Un detall menor
Adania Shibli
Editoraial Navona
Barcelona, juny 2024

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Últims articles publicats


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local