-
Tribuna
-
Isidre Roset
- Sitges
- 15-09-2024 09:29
New Queens Screen, gay magacine of Sitges. EIX
El magazine és una publicació original i única, la primera que es coneix del col·lectiu gai de Sitges i que utilitza aquest mot (gay) per definir-se
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
El proper 26 de setembre ( dijous ) el Grup de Treball de Memòria LGTBIQ+ de Colors Sitges Link ha organitzat un debat obert conjuntament amb els museus de Sitges a l'entorn dels arxius i sobre la importància dels llegats i els arxius per la preservació de la memòria dels qui ens han precedit i han lluitat des de la dissidència i fora de la norma. La taula rodona tindrà lloc a la Sala Rocamora del Museu Maricel de Sitges a les 18.30 h.
Hi participarà Enric Julian, artista i col·leccionista d'art que és qui ha conservat el Fanzine NEW QUEENS SCREEN, la primera revista gai que es va produir a Sitges el 1974. La seva finalitat era recollir diners per posar una làpida en la tomba de José de Zamora que havia mort tres anys abans. Es van recollir 3600 pessetes però no esva poder posar la placa perquè el ninxol era de propietat pública, de beneficència i cada cinc anys les restes mortals eren retirades. Així és que els diners van ser donats a les Germanetes dels Pobres, com ho justifica un rebut signat per la mare Ana de Chantal.
El magazine NEW QUEENS SCREEN és una publicació original i única, la primera que es coneix del col·lectiu Gai de Sitges i que utilitza aquest mot (Gay) per definir-se. La portada va ser realitzada per Josep Maria Rosselló, un jove artista tarragoní que ha viscut intermitentment a la Blanca Subur i que hi ha deixat diverses mostres plàstiques, la més destacada el mural de la Pizzeria del Cap de la Vila, però també nombroses col·laboracions en cartells com el del centenari de les festes modernistes. Rosselló ha estat un activista cultural en diversos moments del passat sitgetà. Ell també participarà de la taula rodona amb el seu record i testimoni.
El debat obert vol incidir sobre la importància de la conservació dels documents com aquest fanzine que va significar la voluntat d'honorar i dignificar la memòria d'un artista. Pepito Zamora, obertament homosexual durant el franquisme que va treballar per la recuperació del carnaval i va col·laborar amb les festes populars com el Corpus. Per això també participarà en l'acte Txema Romero, director del Museu de Cerdanyola, que està avesat a resseguir la història dels artistes dissidents, com és el cas de Ismael Smith, a través dels objectes i documents que van apareixent gràcies a les donacions o als llegats que arriben als museus i als arxius.
La presència de Sebas Martín aporta la mirada del donant, ell com a dibuixant de còmics és el productor d'un material sensible de ser conservat com a testimoni d'uns fets i d'una època.
Els Museus de Sitges acullen la proposta que des de l'Associació LGTBIQ+ Colors Sitges Link s'ha formalitzat després de la troballa i exhumació del Fanzine NEW QUEENS SCREEN, una publicació realitzada amb la tècnica de collage que mostra la vitalitat del grup d'amics que José Zamora Vaxeres va deixar a Sitges fa cinquanta anys, i que tres anys després encara recordaven amb l'alegria i la ironia que van caracteritzar aquest sicalíptic flamboyant, creador de innumerables figurins, rei dels escenaris i guionista d'aquell famòs film protagonitzat per Sara Montiel: La Reina del Chanteclair (1962) que en la versió italiana va ser titulada " La dea del pecato).
Desvetllar el passat a través de documents com aquest és un deure que ens ajuda a entendre el nostre present i a la vegada ens dona eines per superar situacions de risc o amenaces a la nostra identitat i existència. Tot@s esteu convid@ts a la taula d'aquest debat obert a l'entorn de l'ambient gai sitgetà de fa cinquanta anys.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!