Espai Joves

Usar i abusar de la joventut

La Nau de Joventut. Eix

La Nau de Joventut. Eix

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Vilanova té moltes mancances d’equipaments i infraestructures que fa temps que ressonen entre la ciutadania. Tots els polítics es comprometen -sobretot en campanya electoral- a proporcionar-nos els serveis que ens calen: des d’un nou hospital a més centres cívics, passant per un alberg pels nombrosos sense llars que malviuen als nostres carrers o per la construcció d’un altre pavelló per poder descongestionar l’ús de les pistes actuals. 

Una d’aquestes mancances, l’eterna promesa que el regidor de torn ens fa a les entitats, organitzacions i jovent de la ciutat, és un espai jove renovat i més accessible. 

Malgrat que a l’anterior legislatura es va aconseguir un local que havia de ser temporal, ubicat en una nau industrial als afores de la ciutat (“La Nau de Joventut”), aquest és clarament  insuficient per les mancances que presenta i les necessitats del moviment juvenil vilanoví. Així mateix ho deia el 2019 l’aleshores regidor de Joventut, Adrià Guevara: “(...) Treballem per la  construcció de l’Espai Jove municipal i per seguir garantint un espai provisional mentre aquest  no sigui una realitat”. La limitació més evident d’aquest espai jove provisional és la ubicació,  allunyada del centre de la ciutat i on només s’hi pot arribar transitant per zones mal il·luminades que poden generar inseguretat, sobretot a altes hores de la nit.  

També val la pena destacar les cada vegada majors dificultats burocràtiques per fer-ne ús que ens posa l’ajuntament (de qui depèn la seva gestió, conjuntament amb la Coordinadora d'Entitats Juvenils i Culturals), ja sigui per l’antelació per reservar-lo com pels elevats costos -cada cop més alts, arribant al miler d’euros per contractar serveis com ambulàncies o seguretat- que fan inviable per moltes entitats i grups de joves poder-hi desenvolupar activitats d’oci. 

Aquest espai havia de ser, com he dit, provisional fins que es trobés un altre de millor, que fos més cèntric, gran i accessible per a tothom. Un espai en condicions, vaja. Però la Nau ja fa 3 anys que està en funcionament i aquí ningú parla d’aquest nou espai per oferir als joves de la ciutat un lloc on desenvolupar-hi activitats. No hi ha recursos, ens diuen, mentre se celebren rondes preliminars d’una copa de vela per “pijos” que no ens volen dir quant ens ha costat a la ciutat, o es promou el turisme que ens ofereix als joves, si tenim sort, feines precàries i estacionals.  

Així doncs, hauríem de preguntar a l’ajuntament: no hi ha espais millors pels joves, o no voleu assumir el que requeriria aconseguir-los? Quants anys més hem d’esperar? Fins quan seguireu prometent-nos, estèrilment, un espai? En els més de 2.330 habitatges buits que hi ha a Vilanova,  no hi ha cap espai que pugui fer la funció d’un espai d’aquestes característiques?  

La veritat és que el jovent de Vilanova n’estem farts de promeses incomplertes i de tirar pilotes endavant. Volem un espai jove que sigui autogestionat, on no haguem de pagar una morterada -que moltes entitats i organitzacions no tenim- i on puguem decidir col·lectivament, sense la intromissió de l’ajuntament, quines activitats culturals i d’oci fem. Un espai on desenvolupar-nos com a moviment juvenil i on poder donar vida a una ciutat cada vegada més sotmesa a la mercantilització de l’espai públic i el consumisme al que ens aboquen als joves. 

Necessitem un espai jove autogestionat per les entitats i organitzacions que movem Vilanova, un espai radicalment democràtic i que ens serveixi per organitzar-nos, formar-nos i, per què no, passar-ho bé. Un espai on teixir comunitat, allunyat de les limitacions burocràtiques que ens imposa l’ajuntament. Un espai obert a tot el jovent de Vilanova que vulgui una vila viva i conscient socialment. En definitiva, ja estem farts d’esperar després d’anys i panys de promeses buides: reclamem un espai on decidim nosaltres com a part activa l’oferta d’oci i lleure que ens interessa, on siguem alhora productors i consumidors de cultura i on puguem programar activitats  independentment de la burocràcia i traves que ens posa l’ajuntament.  

Perquè tenim dret a usar i abusar de la joventut, lluitem per un espai jove autogestionat!

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local