-
Negre sobre blanc, notes de lectura
-
Frederic Llopart
- Vilanova i la Geltrú
- 03-10-2024 12:56
Coberta de 'Memòria' de David Lagercrantz. Eix
Nou lliurament de l’autor de novel·la negra escandinava. Després d’escriure tres volums de la sèrie Mil·lènium que va començar Stig Larsson, va ser l’encarregat de donar continuïtat a la saga que protagonitza la ja mítica Lisa Salander
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
Un cop va acabar la seva participació en la continuïtat de l’obra de Larsson va iniciar una nova sèrie que tenia com a protagonista la policia Micaela Vargas, una noia de família xilena i desestructurada que es va criar en un barri popular de Husby i també conflictiu però ella se’n va sortir i ara és una excel·lent policia. L’acompanya en les seves investigacions Hans Rekke, un personatge polifacètic, psicòleg, pianista d’un cert renom i prestigi i d’una capacitat deductiva notable. Inestable emocionalment viu en un dels barris més selectes, Östermalm, de la ciutat d’Estocolm. Aquesta curiosa parella s’ha d’enfrontar en aquesta segona historia a la venjança d’un antic i sinistre contrincant de Rekke.
David Lagercrantz és nascut a Solna i Drottningholm prop Estocolm, va estudiar filosofia i religió, i va assistir a l'Escola de Periodisme a Göteborg. Després dels seus estudis va ocupar diversos llocs de treball. Finalment va arribar a Expressen, un diari nacional, on va cobrir algunes de les principals històries de crims, incloent un triple assassinat infame al cementiri de la ciutat sueca al nord de Åmsele en 1988, que més tard va escriure sobre aquest fet en el seu llibre “Los Angeles de Åmsele”. David Lagercrantz va fer el seu debut com a autor el 1997 amb la història de l’aventurer suec Göran Kropp, que va escalar la Muntanya de l’Everest. Tres anys més tard va publicar 'Un geni suec'.
Un del llibres que el va portar a ser reconegut és ‘Jo sóc Zlatan Ibrahimovic’ el que va dedicar al futbolista, aquets llibre va considerar-se com un element important en apropar la lectura als joves.
El desembre del 2013 David Lagercrantz va signar un contracte amb l’editorial sueca Norstedts i Moggliden AB, l'empresa que gestiona l’herència literària de Larsson a fi i efecte de seguir la saga amb aquest quart volum que l’escriptor desaparegut havia començat a esbossar. El resultat d’això és “El que no et mata et fa més fort” que va seguir la sèrie Millennium de Larsson i que ara té continuïtat amb la nova novel·la ‘El hombre que perseguía a su sombra’. De la saga de Micaela Vargas va començar amb Obscuritas i ara segueix amb ‘Memòria’.
David Lagercrantz és membre de la junta del PEN club de Suècia, una organització que fa campanya en favor dels escriptors perseguits de tot el món.
La trama comença quan el marit, Samuel, d’una dona que fa anys que ha desaparegut es presenta a la policia adduint que li han fet arribar una fotografia feta davant de la basílica de Sant Marc, a Venècia, en que apareix la seva dona, la Claire Lidman, a qui tothom dóna per morta, fins i tot la pròpia policia sueca en va certificar la mort en un accident a Espanya. Tot i que el cos estava calcinat van poder trobar elements per deduir que era la Claire Lidman. L’home insisteix en que a la foto que li han proporcionat es veu la seva dona. La Micaela intenta buscar tota la informació sobre el cas i tanmateix creu que hi ha versemblança de que la dona retratada sigui la Claire. Per assegurar la seva intuïció parla amb el Rekke que treu algunes conclusions sobre la foto que encara fan creure més de que es tracta de la Claire, trets físics propis, el lloc on està fotografiada i el llibre que porta a les mans. Amb aquesta informació busca al policia que va portar el cas en el seu moment. L’entrevista no la convenç per les reiterades sortides de to del policia, les evasives reiterades i perquè finalment es queda la fotografia.
Rekke està en una situació anímica molt fràgil i encara ho estarà més quan es trobin vinculacions entre la persona desapareguda o morta i un del seus principals enemics, l’hongarès Gabor Morovia, un conegut criminal sense causes judicials però sospitós de tenir una xarxa de delinqüència organitzada grandiosa, i enemic a mort del protagonista, Hans Rekke. Morovia i Rekke tenen una llarga història d’enfrontament des de la seva infantesa quan es van conèixer i Rekke està convençut de que Morovia està al darrera de la mort de la persona que estimava. Diverses investigacions porten a concloure que la Claire estava disposada a explicar les interioritats i els entrellats econòmics fraudulents de Morovia i així poder-lo detenir.
Gabor conscient que han descobert bona part de la relació entre ell i la Claire contraataca sabent a més que des dels serveis secrets suecs, o fins i tot des del Kremlin, li van darrera per antigues factures que li volen fer pagar. Ell però mou molts fils i molt bé i encara disposa de més recursos per prosseguir amb la seva carrera criminal.
I encara per complicar-ho més a través del germà de la Micaela amb qui ella hi manté un pols i un enfrontament dur per la vida al marge de la llei que porta, aconsegueix posar a Rekke i a la mateixa Micaela en el seu punt de mira i sembla que amb avantatge.
Al llarg de la narració vas trobant relacions entre Gabor, el germà de Rekke, un alt càrrec del govern suec i les mil connexions entre ells, les estructures de l’estat, oligarques i una corrupció estesa entre les grans corporacions bancàries que fan la seva pròpia llei.
Lagercrantz en la seva novel·la s’introdueix en el pensament i l’anima dels seus personatges per donar més credibilitat a les seves actuacions reaccions i sentiments. Un estil directe, uns diàlegs àgils li donen al llibre tota la estructura d’una aventura de possibles sortides que tenen un final potser imprevist però espectacular.
Suspens de principi fins al final. El relat enganxa de debò.
Memòria
David Lagercrantz
Traductor: Jordi Boixadós
Col·lecció: Clàssica 1452
Columna Edicions
Barcelona, juliol 2024
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!