-
Negre sobre blanc, notes de lectura
-
Frederic Llopart
- Vilanova i la Geltrú
- 06-12-2024 13:31
Coberta de 'Los elegidos' de Nando López. Eix
Impactant novel·la sobre la repressió del franquisme. En aquest cas es centra en la repressió i la persecució de les persones homosexuals que van haver de viure amb unes restriccions enormes i que en cas de ser descoberts i detinguts van patir autènt
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
Los elegidos és també un homenatge a les persones que van lluitar però que no van tenir mai un protagonisme públic, ni ben segur apareixen en la memòria ni en els testimonis de l’època. Així ho expressa en una reflexió un dels personatges: “...Una sucesión de nombres en los que nadie repararía jamás, porque todo cuanto hacían, por esencial que fuera, debía de ser tan secreto que su supervivencia les privaba de cualquier opción de inmortalidad”
Los elegidos va d’això de personatges importants, que es van jugar la vida per millorar les condicions de vida de molta gent, gent que a través de la cultura buscaven obrir escletxes de llibertat en unes institucions totalment ancorades en el passat i controlades pels servidors del regim feixista. Elles, ells, els protagonistes del llibre són els elegits malgrat després no tinguessin cap mena de reconeixement públic. I ho són perquè van triar el compromís, la lluita clandestina i naturalment, arriscar-se. I atrevir-se a ser a mostrar-se tal i com son amb plena llibertat.
Nando López (Barcelona, 1977) és novel·lista, dramaturg i Doctor Cum Laude en Filologia Hispànica. Ha estat professor de Secundària i Batxillerat a l'ensenyament públic, encara que actualment es dedica exclusivament a l'escriptura.
Guanyador del Premi Gran Angular 2020 amb La versió d'Eric i finalista al Premi Nadal 2010 amb L'edat de la ira, convertida en sèrie per a Atresplayer Premium, en la seva trajectòria narrativa destaquen títols com Fins mai, Peter Pan, Quan tot era fàcil o El so dels cossos. A més, és autor de títols juvenils com El riu de les primeres vegades, Ningú ens sent, A les xarxes de la por o la trilogia La llegenda del Ciclop.
Com a dramaturg, ha estrenat les seves obres dins i fora d'Espanya, a països com Costa Rica, Xile, Estats Units, Veneçuela, Mèxic o Panamà. Entre els seus títols figuren Inventant a Lope, Mai no passa res, #malditos16 (candidata al Premi Max 2018 a la Millor Autoria Revelació), Els amors diversos, Quan vam ser dos, L'edat de la ira (basada lliurement en la seva pròpia novel·la), Mai passa res… Així mateix, és autor de peces teatrals destinades al públic infantil i juvenil (Per què ha de ser tot tan difícil o La foto dels deu mil m'agrada) i d'adaptacions i versions lliures de textos clàssics com Desenganys amorosos (candidata al Premi Max 2020 a la Millor Adaptació Teatral), Les harpies a Madrid, Tito Andrónico (candidata al Premi Max 2021 a la Millor Adaptació Teatral) o Yerma (guardonada amb el Premi Helen Hayes 2015 al Millor Espectacle Teatral).
Els protagonistes, Asun i Santos, es coneixen a Madrid una nit de gener de 1950 en un tablao en el qual ella treballa cantant coples. Són dues ànimes lliures però que estan condicionades per les seves respectives situacions personals. Ella s’ha de guanyar la vida com cantant, viu amb la seva mare vídua i la seva situació econòmica no és massa bona. El Santos és bibliotecari de l’Ateneu i es mou en els ambients intel·lectuals de l’oposició, encara incipient i poc articulada al franquisme, i alhora dirigeix un grup teatral. L’Asun i el Santos mantenen una relació que es convertirà en matrimoni. Matrimoni que és una tapadora perquè Santos afiliat al Partit Comunista, pugui aparentar una vida “normal” ja que és homosexual i podria aixecar sospites pel seu comportament que pot ser un perill pels seus companys de partit.
Quan es casen i per tal d’obtenir més recursos econòmics lloguen habitacions a estudiants, alhora els que passen per la casa son avaluats per si alguns d’ells pot incorporar-se a les accions polítiques. L'arribada de dos nous inquilins i els assajos d'una obra de teatre que Santos estrenarà en el marc del Primer Congrés Universitari d'Escriptors Joves, organitzat per gent afí al clandestí Partit Comunista, provocaran una revolució en la vida de la parella que ho canviarà tot.
Santos està pendent de les diverses iniciatives que es desenvolupen a la Universitat en l’àmbit de la cultura combatent. Apassionat pel teatre creu que amb motiu de la celebració d’un Congrés d’escriptors poden organitzar i estrenar una obra de teatre, un clàssic de Calderón, La vida es sueño.
El fil narratiu va portant-nos a les vivències dels protagonistes en els assaig de l’obra de teatre, alhora que tant l’Asun com el Santos tractant de trobar la seva vida amorosa amb trobades ocasionals amb els estudiants que s’hostatgen a casa seva.
Santos i Asun mantenen però un relació de fidelitat i malgrat tinguin més aviat poques trobades amoroses í que mantenen entre ells una complicitat a través de cinc llibres elegits, cinc llibres teatrals que constitueixen l'enllaç -emocional i fins i tot sexual- d'una parella tan poc convencional com la que formen els protagonistes, Santos i Asun. La seva història d'amor i de lluita dóna lloc i exemple d’aquells que mai tindran lloc a la història però que van treballar de valent per combatre el feixisme.
L’evolució del fets els porta a viure amb intensitat els esdeveniments de lluites a la universitat amb la gent del SEU (Sindicat d’Estudiants) i amb els falangistes que protagonitzen entrades violentes a les aules a fi i efectes de sembrar el terror i evitar qualsevol escletxa de llibertat.
En un enfrontament són detinguts per la policia, aquí comença un autèntic calvari pel protagonista amb l’aplicació de la llei l'article 6è de la Llei de Vagos i Maleantes a Santos que enduria les penes a les persones homosexuals que eren maltractades sistemàticament i reprimides i torturades impunement.
Los elegidos és una història potent, molt ben escrita i emocionant que atrapa el lector.
El llibre denuncia amb claredat els anys 50 i el comportament de les autoritats franquistes i la repressió que patien els que no seguien les normes o lluitaven per obrir escletxes en el panorama fosc en que es vivia.
Uns història d’amor, de lluita i, també, també d’esperança que ens porta valuosa informació i documentació de la batalla cultural dels any 50 a l’Espanya franquista.
Los elegidos
Nando López
Colección Áncora y Delfín Volumen 1604
Ediciones Destino
Barcelona, abril 2023
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!