-
Negre sobre blanc, notes de lectura
-
Frederic Llopart
- Vilanova i la Geltrú
- 19-12-2024 18:33
Coberta de 'El Clan' de Carmen Mola. Eix
Novel·la trepidant, sense concessions. Un llibre ple d'acció, de dolor, de denúncia social, de sorpreses i amb un final sorprenent i espectacular
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
Nova novel·la del fenomen Carmen Mola, El Clan és la darrera (?) novel·la de la sèrie de la inspectora Elena Blanco. El seu final tanca moltes coses i per tant caldria muntar tota una nova trama i un nou equip de la Brigada d'Anàlisi de Casos (BAC) ja que ha quedat pràcticament desmantellada. Una nova aventura amb la barreja tradicional d’acció, investigacions, emoció. La dosi de violència necessària -i aquest cop molta- i una resolució de la trama que com en altres vegades tampoc acaba com ben segur voldrien els protagonistes i molts lectors.
Cada llibre, cada cas que investiguen Elena Blanco i els seus companys de la BAC no té res a veure amb l’anterior però tots tenen un nexe d’unió i per tant es recomanable llegir-los de manera ordenada per tenir la visió global de l’acció i de les interdependències que existeixen i també la lectura ordenada ens permetrà conèixer millor els protagonistes i les relacions que al llarg del temps s’ha establert entre ells.
En aquesta novel·la hi ha un seguit de denúncies sobre temes d’actualitat com és el tràfic de persones i de les màfies que controlen les pas d’immigrants sense papers cap a al península i també posa de relleu els moviments a l’entorn de l’obtenció d’òrgans humans de manera il·legal i amb la denúncia de la xarxa de traficants i la complicitat d’algunes clíniques i metges.
Tot això barrejat amb la investigació encapçalada per l’inspectora Blanco que també es veurà implicada en una mort -la del cap superior de la policia- on la manipulació de les imatges i dels fets la posen en perill a ella i a la pròpia supervivència de l’equip d’investigació.
Carmen Mola va néixer a la primavera del 2017, a Madrid, quan els autors Jorge Díaz, Agustín Martínez i Antonio Mercero amb el pseudònim de Carmen Mola van decidir llançar-se a una aventura de creació col·lectiva que va cristal·litzar en una primera novel·la, La núvia gitana, a la qual seguirien La red púrpura, La nena i Les mares. Durant aquests anys, els tres autors han continuat amb els seus projectes personals, tant novel·les com guions. El 2021 Carmen Mola va obtenir el Premi Planeta de Novel·la amb La Bèstia, un apassionant thriller històric, a la qual el va seguir El Infierno. I ara sembla que tanquen amb El Clan
I és precisament la lluita contra el Clan la que justifica el relat narratiu. Una poderosa organització, que pel que sembla, està protegida per polítics i policies corruptes situats en les més altes responsabilitats. Però tot plegat és una suposició sense cap base sòlida com per començar una investigació a fons. Però hi ha dues línies d’actuació per una banda la que segueix l’inspector Zarate que està obsessionat amb la mort del seu pare, un policia que en el seu moment va denunciar una trama de corrupció. Va seguint un seguit de pistes fruit d’una investigació exhaustiva. Va darrera del Sipeeni, un personatge que s’ha convertit en una mena de mite entre la població de Libèria que durant al guerra civil d’aquest país africà va fer tot un seguit d’operacions de venda d’armes als senyors de la guerra i va tenir influència en la política del moment.
La trama però afronta amb valentia tres dels temes més d’actualitat, l’arribada dels immigrants a través de les màfies africanes, el tràfec d’òrgans pe fer trasplantaments fora dels circuïts mèdics oficials i la corrupció a alts nivells en aquest cas de la policia. Tots aquests escenaris planen sobre l’organització anomenada el Clan que sembla que controli tot el que pot succeir en la investigació dels policies de la BAC.
Però qui ha darrera del Clan? Qui és el seu cap? Com és que actuen sense problemes amb total impunitat? Fins a on arriben els seus tentacles? Empresaris, polítics, jutges, policies... "peixos grossos", tots corruptes, als quals sembla que algú manega i als quals no es pot parar els peus.
Els protagonistes intenten parar els peus a Zarate que segueix fins a Libèria i des d’allà s’aventura a tornar a Espanya a través dels circuits de la màfia per portar-hi immigrants il·legals conxorxats amb membres la policia i la guàrdia civil que actuen amb total impunitat per assolir els objectius que marca el Clan. Mentre Elena Blanco es destituïda del comandament de la BAC i, a més, és acusada de la mort del cap superior de policia i per tant és detinguda fins que pot arribar a descobrir com es van manipular les imatges sobre la mort del cap de la policia i exonerar-la dels fets que se li imputaven. Els seus companys ajuden a cercar les proves de la seva innocència. La nova cap de la BAC és Míriam Vaquero, dona de principis, catòlica i conservadora, està enfrontada des del principi als seus subordinats, que segueixen lleials a la seva antiga cap. Està casada amb un empresari d’èxit però les coses es complicaran i molt i farà que la Míriam i l’Elena acabin col·laborant lleialment per poder destruir la trama criminal amb algunes sorpreses realment inesperades i amb diverses baixes del cos policial.
Novel·la trepidant, sense concessions. Un llibre ple d'acció, de dolor, de denúncia social, de sorpreses i amb un final sorprenent i espectacular. Un final digne de tota la narració.
Una trama que enganxa, amb escenes realment dures, uns personatges que van al límit i un text molt ben arrodonit amb la intersecció de les diverses investigacions que acaben donant un relat sòlid i ben estructurat.
Denúncia de xacres de la nostra societat amb tota la cruesa.
El Clan
Carmen Mola
Editorial Planeta
Barcelona, setembre 2024
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!