-
Passem pàgina
-
JOAN MANUEL MALLOFRÉ ANGUERA
- 04-04-2008 19:46
Portada del llibre L’àngel caigut
Sorprenentment diferent
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
Els meus coneixements de literatura russa es redueixen a l’enumeració de les grans obres d’aquells filòsofs barbuts que foren Tolstoi i Dostoevsky. Davant d’aquells volums, gairebé inabastables, sempre he preferit fullejar un llibre de contes de Txèkhov. Però tampoc és que n’hagi llegit gaires val a dir: el meu coneixement del món literari rus (i per extensió, eslau), és força limitat. Reconèixer-ho no fa mal. Per això, quan un dia em vaig topar amb un tal Boris Akunin, no vaig poder resistir la temptació de mitigar, encara que fos lleugerament, el meu analfabetisme. Cal assenyalar un motiu espuri, en aquest cas: Boris Akunin és un pseudònim força ben trobat del periodista georgià Grigori Xalvovitx (B. Akunin ... els àcrates ja m’entendran).
L’àngel caigut és la primera de les entregues de la tetralogia protagonitzada per Erast Petrovitx Fandorin, un jove detectiu de la Rússia del segle XIX. Una Rússia que és un veritable pont entre Orient i Occident i que, de la mà de l’investigador, se’ns va apareixent com una societat desarticulada a un pas de l’enfonsament. La corrupció, les societats secretes, la descomposició del tsarisme i del seu aparell d’Estat són el teló de fons d’una història de misteri que ha convertit el seu autor en un dels màxims representats de la literatura popular russa actual. El mateix protagonista, orfe de ben jove, políglota i extremadament culte, no deixa de ser una mena de paradigma rus.: la seva desorientació vital contrasta perfectament amb el seu detallisme professional.
Tot i parlar del segle XIX, les trames de les obres d’Akunin amaguen massa paral•lelismes amb la realitat actual d’una Rússia que, seguint allò que ens explicaven quan estudiàvem EGB, no deixa de ser un gegant amb peus de fang. El fenomen Fandorin ha aconseguit fins i tot un fet inaudit: Leonid Yusefovich ha arribat a escriure una novel•la policíaca, En nombre del Zar (Edhasa, 2006), com a contrapunt a les aventures de Fandorin.
Els qui segueixin aquesta recomanació, i agradi el volum, poden continuar la lectura de les aventures del nostre home amb els tres volums que hi ha disponibles al mercat. Per ordre cronòlogic, Gàmbit Turc (Edicions 62), Muerte en el Leviatán (La Salamandra) i Conspiració a Moscou (Edicions 62). Com poden veure, l’editorial catalana va optar per no traduir el tercer lliurament d’Akunin. Un misteri que ni el mateix Fandorin podria explicar.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!