-
No sense feedback
-
Alba Cortada
- 02-02-2010 23:03
Wikipedia
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
Últimament s’ha fet referència a les xarxes socials més conegudes, com el Facebook o el Twitter, per desenvolupar la comunicació 2.0 de qualsevol empresa, producte o servei. No dubto de la seva eficàcia, si se sap gestionar adequadament cada xarxa però... hem pensat amb l’efectivitat de Vikipèdia?
Busquem qualsevol cosa en un cercador i els primers resultats que se solen posicionar més amunt són els de Vikipèdia. Què vol dir això? Que és una font fiable? Sincerament, no té perquè ser-ho, ja sabem que és una enciclopèdia lliure on tothom hi pot escriure les seves aportacions. Amb això em refereixo a que no és requisit necessari ser expert en alguna temàtica per escriure-hi.
No voleu dir que ens estranyem si entrem a l’enciclopèdia i no hi trobem el que busquem? Potser llavors és quan pensem que el que intentem buscar no és prou rellevant o ho coneix poca gent. Segurament tenim aquesta percepció perquè sabem que hi ha moltes entrades a Vikipèdia i de qualsevol cosa se n’ha escrit un article, per molt curt que sigui.
“És important estar a Vikipèdia”, això diu Sharon Nieuwenhuis, directora de comptes de RLM PR. Aquesta experta assegura que aparèixer a l’enciclopèdia dóna legitimitat. IBM, Google, Microsoft, Nokia, Telefónica i Santander són alguns dels exemples que podem trobar-hi.
La cosa és... com fer que la gent parli de nosaltres a Vikipèdia? Si diem que els articles de l’enciclopèdia són la font d’informació de molts internautes, seria útil que una empresa, un producte o servei pogués tenir el seu lloc a la xarxa, per tal de fer-nos més visibles.
Fer una bona campanya de relacions públiques, aparèixer a blocs i xarxes socials ajudarà a que algú obri un article d’alguna empresa. Però si som els directors o caps d’una empresa potser valdria més no escriure res. No es veuria gaire bé que el mateix cap escrivís sobre la seva empresa en una enciclopèdia. El fet de ser lliure i oberta convida a que sigui una veu més democràtica la que escrigui els articles. Això és el que molts recomanen...
Segur que molts sou fans d’algunes empreses a Facebook. Però hem de pensar una cosa, a Vikipèdia no existeixen els fans, admiradors, i amics de l’empresa, sinó que existeix la seva presència en una enciclopèdia lliure i la gent visita el seu article, si ho necessita. Per tant, tothom intenta “auditar” els resultats de Facebook, mitjançant els amics que té. Tothom intenta extreure conclusions veient els “followers” a Twitter. Però algú ha pensat en quanta gent visita un article de Vikipèdia, en fa referència després i s’informa només a partir d’aquesta enciclopèdia lliure?
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!