OPINIÓ

La Vall d´Aran versus Catalunya

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

La guerra civil que ocasionaria la destrucció pel Rei Merovingi Gontrà, de la Seu episcopal de Lugdunum l’any 585, va sumir el país en les lluites i les violències típiques del Regne Merovingi,  superades en part per Clotari II vers l’any 613-. Per aquest mateix temps, les campanyes dels Reis visigots, especialment de Leovigild (568-86), contra els càntabres i els vascons, van empènyer aquests a l'altra banda dels Pirineus fins prop de Tolosa, tot i afectant-ne moltes ciutats de l'antiga Novempopulània, que van perdre la seva antiga organització, com el demostra la desaparició de les Seus Episcopals d'Auloron, Dacs o Vasats.

*Aquest moviment de pobles va afectar la vida de la Vall d’Aran, atès que es va estendre a l’actual zona dels dialectes gascons, nascuts de la llengua romanç, parlada antigament a la zona sota la influència del parlar dels vascons-. Sembla ser que tot aquest sector pirinenc va fugir, a partir d'aquest moment, del control directe dels francs i va viure autònomament-. L’any 602 el Cronista Fredegari l’anomena Vascònia o territori irredempt, tots aquells poblats situats més enllà del Riu la Garona, on s’hi troba la Vall d’Aran, és a dir, la Gascunya.

*La bandera de la Vall d´Aran és igual que la Creu d’Occitània, àlies la Creu Càtara amb el seu escut al bell mig de la vall-. La Creu Càtara té una associació amb el món solar i amb els dotze símbols de l'horòscop occidental amb tres símbols zodiacals per a cada branca de la Creu-. Al segle VIII, els àrabs van deixar de banda la Vall d’Aran tant pel seu escàs interès econòmic com per la manca de ciutats o punts importants per a envair i per una altra banda la derrota que el Duc d'Aquitània, l’Eudes, va infligir a l’àrab Al-Samah l’any 721, quan es dirigia contra Tortosa, després de recobrar Narbona,tot i impedint que la Gascunya es convertís en un poble sotmès o tributari-. És per això que a la Vall d’Aran, la invasió àrab no va tenir gens ni mica d’influència ni cultural ni ètnica (sic), tot i mantenint-ne l'Aquitània la seva autonomia i brillantor cultural durant un cert període de temps-.

*Però quan el Carlemany va reorganitzar les fronteres dels seus dominis, un cop fracassada l’Expedició contra Saragossa l’any 778 i de la desfeta de part del seu exèrcit en retirada infligida per l’Aquitània (els gascons) en qualitat de Ducat, es va convertir en una de les peces del seu veritable domini imperial; tot seguit,també per acció seva i dels Comtes de Tolosa es van crear alguns Comtats entorn d'un Comte a banda i banda dels Pirineus, des del Pallars i Ribagorça fins a Urgell i Cerdanya, Besalú i Empúries, directament vinculats a la Cort dels Francs.

*La Vall d'Aran, clar i occità, va restar vinculada al territori del Comtat de Comenge, administrat per l’Asnar I l’any 900-.Serà,doncs, l’any 944,quan l’Arnau I, fill d'Asnar, per raó del seu casament amb Arsenda, filla del Comte de Carcassona,que amb força habilitat es va erigir en Sobirà dels Països de Foix i Coserans-. En Bernat I de Foix (1035-38) es va emparentar amb la Casa de Bigorra,tot i contraent matrimoni la Comtessa de Bigorra,la Garsenda, bo i emparentant-se així amb els Regnes d'Aragó i Regne de Navarra-.

*Aquestes aliances familiars farien lloc, entre d'altres coses, a un augment de poder dels pobles pirinencs,tot i quedant-ne palès en les “Campanyes militars d’en Bernat I de Foix contra els àrabs a la Catalunya Vella”-. Iniciat el segle XI aquelles quatre Senyories: la dels Ducs d'Aquitània, la dels de Gascunya, la dels comtes de Tolosa i la dels Comtes de Barcelona, es van repartir entre elles els pobles meridionals,i d’aquesta manera els Comtats limítrofs de la Vall d'Aran: de Ribagorça i Pallars, a la part del migdia, van pretendre al llarg dels segles el domini de la Vall d’Aran-.

*Un primer intent va ser portat a terme pel successor de la Comtessa Toda de Ribagorça,en Guillem Isarnes, que va morir combatent a la Vall d’Aran contra els aranesos, quan l’any 1025 intentava d'apoderar-se del seu territori-. El 9 d'agost de 1094 va signar-se un “Conveni de Separació de Dominis” entre els comtats de Pallars Jussà, on governava Ramon V, i de Pallars Sobirà, on governava Artau II, del qual es desprèn que cap lloc de la Vall d’Aran pertanyia o quedava en poder d'Artau II, però que sí que quedava en poder seu tota la Vall d'Àneu (al límit amb l'Aran), entre d'altres territoris-.

*El Comtat de Comenge, al qual pertanyia la Vall d'Aran,va restar enmig dels dos grans agrupaments d'Estats: a Ponent, entre els regnes de Navarra i d'Aragó, que anaven estenent llur influència feudal per Bearn i per Bigorra, i a Llevant la del Comtat de Barcelona, que el feia vers les terres situades a l'Est d'aquests territoris-. Quan Ramir I d'Aragó contrau matrimoni amb l’Ermessenda de Bigorra (1036), les quatre valls lliures de Manhac, Nesta, Aura, Barbarossa i l'Aran van ésser aportades als dominis d'Aragó per aquest casament, però no hi ha constància de com ni en quina part s'exercí el domini o sobirania en aquestes valls pirinenques de l'alt Comenge i de l'Aran, com tampoc en les fronteres de les cases aragonesa i franca, atès que els Comtes de Comenge tenien bones i constants relacions amb els Sobirans d'Aragó, que acabarien de ser lligades per aliances familiars i pel suport que els donaven en la conquesta del país als musulmans, com va ésser l'ajut a Alfons I el Bataller d'Aragó, arran d'un Concili que convocaria a Tolosa de Llenguadoc en 1117-18, pels barons llenguadocians vassalls seus, entre els quals Gastó IV de Bearn i Cèntul II de Bigorra, amb vista a la conquesta de Saragossa.

*Ara bé amb el casament de Peronella, filla de Ramir II d'Aragó i neboda d'Alfons I amb el Comte de Barcelona Ramon Berenguer IV (1137), aquests territoris van passar a ésser Feus de la Corona Catalano-aragonesa i els seus vassalls continuaren prestant els mateixos serveis als Comtes en l'ajut a la conquesta que havien prestat als reis aragonesos.

*Aquesta sobirania de la corona catalano-aragonesa s'estenia des del Rosselló fins al Bearn. El 1144, el comte Bernat de Comenge s'anomena encara, tanmateix, " nobilissimo comite dominante in terra Convenarum, in Saves, in Coserans et in Aranno".

Froilan Franco, àlies El Mestre. Sitges

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local