-
El Gran Duc
-
Arnau Nin
- 11-11-2010 20:32
El silenci de la cap dels Mossos d’Esquadra de Vilanova davant la detenció del número dos de la comissaria acusat, presumptament, de tràfic de drogues i suborn no diu gaire en favor de la transparència amb què els responsables del Departament d’Interior s’omplen la boca cada dia
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
Dijous 14 d’octubre de 2010. Més de 40 agents dels Mossos d’Esquadra participen en una operació contra el tràfic de drogues al barri de Mar de Vilanova i la Geltrú. Tal i com explica el diari El Punt, en total s’escorcollen sis establiments comercials (tres bars, una perruqueria, un locutori i un supermercat) situats als carrers Àncora i Balears i que pertanyen al mateix propietari. La policia identifica una quarantena de persones i confisca diverses quantitats menors de substàncies estupefaents, així com objectes de procedència dubtosa que la policia sospita que podrien haver estat robats, com ara mòbils i aparells GPS. Els agents també aixequen diversos expedients administratius a les persones identificades per tinença de droga.
Divendres 15 d’octubre de 2010. Agents dels Mossos d’Esquadra escorcollen un àtic del carrer Pàdua on es detenen dues persones, una parella pares d’un nen menor d’edat. Guillem Mercader, director del Diari de Vilanova, escriu a la pàgina 3 de l’exemplar del 22 d’octubre: “Veïns de la zona explicaven al DIARI l’elevat tren de vida dels detinguts i el fet que no se’ls coneixia cap feina estable”. L’operació antidroga finalitza amb el resultat de 23 domicilis escorcollats a les comarques del Barcelonès, Garraf, Baix Penedès i Baix Llobregat, més de tres quilos de cocaïna, diverses quantitats d’haixix i marihuana decomissats, la confiscació de diversos instruments per pesar i preparar la droga, 500.000 euros en efectiu (400.000 dels quals trobats al domicili d’un empresari del Baix Llobregat), joies i set armes de foc amb els números esborrats.
Dissabte 16 d’octubre de 2010. Salta la sorpresa. La Vanguardia, en la seva edició digital, publica, a les set de la tarda, que un dels detinguts en l’operació antidroga és el sotscap de la comissaria de Vilanova dels Mossos. Dos agents més són també detinguts.
Diumenge 17 d’octubre de 2010. Gairebé tots els mitjans de comunicació del país es fan ressò de les detencions. Aquesta és la notícia que amb més o menys variacions apareix publicada: “ Un dels tres agents dels Mossos d'Esquadra detinguts divendres per una suposada trama de corrupció policial és el sotscap a la comissaria de Vilanova i la Geltrú. L’agent ha estat expedientat i suspès cautelarment de les seves funcions acusat d'un presumpte delicte de tràfic de drogues”.
Dimecres 20 d’octubre de 2010. La Vanguardia: “El juez de instrucción ha ordenado el ingreso en prisión incondicional para uno de los tres mossos d'esquadra detenidos el pasado viernes por colaborar presuntamente con una red de tráfico de drogas y ha impuesto fianzas de 10.000 y 6.000 euros a los otros dos agentes. Al mosso que finalmente ha ingresado en prisión se le imputan delitos de asociación ilícita, revelación de secreto y cohecho”.
Pros i contres
Aquesta és la pel•lícula dels fets. Una història extremadament greu que encara pot portar alguna sorpresa més. A partir d’aquí, però, algunes consideracions. Per què Rosa Gubianes, la cap dels Mossos d’Esquadra de Vilanova i la Geltrú, encara no ha fet cap declaració pública ni ha concedit cap entrevista a un mitjà local? No es prou alarmant que el número dos de la seva comissaria hagi estat detingut per haver de sentir-se amb el deure moral de donar explicacions a la població? Tràfic de drogues, revelacions de secrets, suborn i presó incondicional. Amb tots aquests ingredients no n’hi ha prou per haver de donar la cara? Trist paper, com trist paper han fet els responsables del departament de Premsa dels Mossos d’Esquadra. Des d’aquest departament s’envien diàriament als periodistes notes de detencions, robatoris, assassinats, accidents i el que convingui, però de la detenció dels tres mossos res de res, ni una línia, ni un lacònic comunicat. Com si no hagués passat, com si no hagués existit. És aquesta la transparència que pregona el Conseller d’Interior Joan Saura?
Dit això, també algunes consideracions sobre els mitjans de comunicació. La majoria van informar bé, molt bé i amb rapidesa, i diem la majoria perquè els responsables comarcals de l’Agència Efe, Cadena Ser i Catalunya Ràdio no es van assabentar pràcticament de res, i només van informar de les batudes antidroga de dijous i divendres quan aquestes feia hores que havien finalitzat i ja eren història per a la resta de mitjans. En canvi, Vilanova Digital i el canal de notícies 3/24 van oferir tot tipus d’informació, i gairebé en temps real. El Punt, Avui, la Vanguardia, El Mundo, El Periódico, RAC1 i Canal Blau també van donar molta rellevància al cas; menció a part mereix el setmanari Diari de Vilanova i Guillem Mercader, el qual va fer un gran treball de recerca periodística explicant molts fets relacionats amb les detencions que no van descobrir la resta de mitjans. L’Agència Catalana de Notícies va actuar com ho ha de fer una agència de notícies de debò, essent els primers en informar que un dels detinguts era el sotscap dels Mossos d’Esdquadra de Vilanova. Tot plegat va funcionar bé... excepte alguns responsables de la policia del nostre país, els que suposadament ens han de protegir.
Arnau Nin
arnaunin@gmail.com
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!