-
Cap a la Unitat Popular
-
CUP Sitges
- 12-12-2011 17:40
L’aturada del funcionament de l’únic Centre Obert de Sitges ha demostrat la mala gestió que es porta realitzant des de la regidoria d’Educació
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
El passat 1 de desembre l’únic Centre Obert de Sitges, El Rusc, va tancar les seves portes. Des del govern es va anunciar que no hi havia cap altra solució possible degut al gran deute de l’Ajuntament i va tancar el centre al cap de tan sols 10 dies des que ho va comunicar per carta a les treballadores i a les famílies.
Manca de previsió. L’empresa que regulava el Centre Obert va comunicar a l’Ajuntament que deixava el servei degut a un continuat impagament des de l’any 2010, el qual lògicament era conegut pel nou Govern, ja que exerceix des de fa diversos mesos. De fet, l'Ajuntament sabia des de finals d'octubre que hi havia la possibilitat que l'empresa no continués. Aquesta situació ens desperta diverses preguntes, com ara:
Com és que si eren coneixedors d’aquesta situació no van actuar abans preveient que l’empresa deixaria de prestar el servei en qualsevol moment? Com pot ser que a la reunió que la regidora va tenir amb pares, mares i treballadores del Rusc, no pogués respondre a la pregunta: “quants nens i nenes fan falta per a què el Rusc segueixi obert?” Com pot ser que en els 5 mesos que porta la regidora Vinyet Lluís al càrrec no hagi fet cap pla de viabilitat econòmica del Centre, tot i saber que la situació amb l’empresa gestora era insostenible per gaires mesos més?
Sense solucions. La solució al tancament precipitat ha estat demanar a les famílies que portin els infants a les ludoteques del Barrachina i de l’AMPA del Miquel Utrillo, amb un cost molt més elevat. Però en cap moment s’ha donat una sola solució als nens amb necessitats especials que anaven al Rusc. Que passarà amb ells? És la regidora conscient que un Centre Obert no és el mateix que una ludoteca perquè ofereix una assistència especial a infants amb dificultats?
Sense obrir negociació. La regidora va comunicar el tancament de l’Espai amb tan sols 10 dies de marge. No va obrir cap negociació amb les treballadores o amb les famílies. Si ja és flagrant la manca de previsió que han tingut, la poca cintura per sortir d’aquest punt mort és encara més preocupant. Coneixent que la situació de la caixa és crítica, per què no va proposar a les parts afectades mesures extraordinàries per mantenir el Centre Obert? Per què l’Ajuntament no es va plantejar fer-se càrrec del servei i negociar una possible reducció temporal dels salaris a les treballadores o apujar les quotes a aquelles famílies que s’ho haguessin pogut permetre, tal i com han dit en veu alta alguns pares?
Males formes. El Govern va comunicar que el servei era utilitzat únicament per 5 nens al dia. Fins i tot en el darrer Ple Municipal la regidora Vinyet Lluís va menysprear el treball de les educadores declarant que “moltes vegades només hi havia dues monitores amb els nens i les altres dues estaven als ordinadors”. Amb aquesta declaració a més, la Regidora d'Educació demostra desconèixer que en un Centre Obert hi ha informes a realitzar, fer el seguiment dels nens, comunicacions amb els pares, empresa, projecte educatiu i altre treball d'oficina.
Des de la CUP es va demanar en aquell mateix Ple Municipal del 28 de novembre una rectificació pública a tots els mitjans on la regidora havia anunciat que el Rusc només era usat per 5 nens diàriament. Aquesta xifra és simplement falsa i encara no hem vist cap moviment rectificant-la.
D’esquenes al poble. El clam perquè l’Ajuntament ja no solament mantingui obert el Centre, sinó que simplement faci algun intent per aconseguir-ho, és total. En només 15 dies es van recollir més de 1.600 signatures demanant implicació i solucions. El Rusc com a Centre Obert és un espai necessari per a una vila de la grandària de Sitges, és una eina que educa els infants en el lleure i que a més ajuda a molts fills de famílies nouvingudes a integrar-se al poble.
Promeses incomplertes. El Govern CiU-PP-SGI-NH ha tancat el Rusc, però fa només 6 mesos podíem llegir en els seus programes electorals punts reclamant la “recuperació d’El Rusc” o anunciant polítiques defensant el benestar: “Recuperarem El Rusc com a centre obert, com a equipament que ofereix atenció i formació a infants i adolescents fora de l’horari escolar per afavorir el seu desenvolupament personal i integració social.” (Programa de CiU). “El més important ara és fer una política amb seny que no hipotequi el benestar dels que vindran demà” (Falca electoral de SGI).
Per altra banda cal recordar que l’actual regidora Vinyet Lluís prometia en campanya que rebaixarien els sous dels càrrecs electes un 30%, i els seus companys de NH prometien un 20%. La rebaixa finalment va ser molt menor. Tanmateix, el trencament d’aquesta promesa electoral no els va impedir d’entrar a formar Govern.
La referència a l’enorme deute deixat per l’anterior Govern de PSC-ICV no pot ser l’excusa constant per justificar les actuacions del nou Govern. A les passades eleccions municipals els sitgetans i sitgetanes vam votar per escollir uns partits que proposessin solucions als problemes de Sitges.
En el cas concret d'El Rusc, l’Ajuntament tenia un deute de 77.013,64 € amb l’empresa gestora, en som conscients. Ara bé, és intolerable que des de la regidoria d’Educació s’amagui el problema sota aquesta xifra i no només no es proposi cap solució sinó que s’executi el tancament d’aquesta manera. No hi ha hagut cap tipus de treball previ amb previsió d’aquests fets; després no s’ha volgut encetar cap negociació per intentar salvar el servei; i, a més, s’ha faltat a la veritat amb les dades d’ús del Centre per justificar l’actuació del Govern.
La mala gestió de PSC-IC va portar a l’Ajuntament a no pagar a l’empresa gestora. Tanmateix la resposta per part de l’actual Govern no pot ser continuar amb una gestió opaca i sense cap iniciativa; perquè el resultat de tot plegat ha estat dantesc: un Centre històric de Sitges ha tancat, les treballadores són al carrer i els nens amb necessitat d’atenció especial no se sap on aniran a parar.
CANDIDATURA D’UNITAT POPULAR DE SITGES (CUP-SITGES)
www.sitges.cup.cat , sitges@cup.cat
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!