-
La Propera Parada
-
Liliana V. Calmet
- El Vendrell
- 14-12-2012 10:32
Ple de l'Ajuntament del Vendrell
La ciutadania exigeix i vol fiscalitzar una actuació política que fins fa poc no s'ha pres consciència de com inaccessible i tancada era.
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
El passat octubre l'Ajuntament del Vendrell aprovava el Decàleg de bones pràctiques de la comunicació local pública, deu senzilles regles originades en el si del Laboratori de Periodisme i Comunicació per a la Ciutadania Plural (UAB) per procurar que les corporacions locals facilitin la més àmplia informació sobre la seva activitat, per tal d'incentivar i fomentar la participació ciutadana en els afers públics. Entre algunes d'aquestes pràctiques, de caire bastant ampli, hi podem ressaltar que els mitjans d'informació públics municipals han d'informar de manera veraç plural i transparent (procurant que les notes de premsa recullin la gestió de l'equip de govern, però també, en un ple, la visió dels diferents grups polítics que hi concorrin) o bé la que procura per fomentar un debat públic, a través de la creació d'espais d'opinió de càrrecs electes o grups polítics, o tertúlies i debats polítics.
Més enllà d'aquest decàleg, el Laboratori de Periodisme i Comunicació de la UAB ha elaborat un estudi sobre la seva aplicació en els diferents webs municipals, amb indicadors com si es dóna prou informació dels representants polítics, de com es gestionen els recursos col·lectius o de quines eines hi ha per a la participació ciutadana en el control democràtic.
Just unes setmanes abans que el ple aprovés aquesta moció sobre la millora de la transparència municipal, vaig publicar al bloc les4fonts un article titulat "Tu dius transparència, jo dic tomàquet", on comparava el web municipal del Vendrell i la informació present amb altres d'altres municipis com Sabadell, Granollers, Tarragona o la veïna Torredembarra, posant de manifest que al web de la capital del Baix Penedès hi faltava informació bàsica com, per exemple, les actes dels plens, la biografia de l'alcalde, o els acords o ordres del dia de les juntes de govern o la possibilitat de visualitzar aquells tràmits en exposició pública, sí publicats en altres portals municipals.
Doncs bé, aquesta setmana m'he endut un parell de sorpreses grates a l'entrar al web de l'Ajuntament del Vendrell. En poques setmanes, s'hi ha introduït informació útil en termes de participació i sobretot de transparència, com en són que ara podem consultar els ordres del dia de les Juntes de Govern, la biografia de l'alcalde, o, finalment, podem escoltar els plens del 14 de juny a l'últim realitzat el mes de novembre, informació a la que fins ara no podíem accedir per no estar disponible (tot i ser obligatòria per llei).
Amb aquestes modificacions, l'Ajuntament del Vendrell ha superat la barrera de l'aprovat (51%) en quant a la implementació de les bones pràctiques de la comunicació pública local a Catalunya, cosa que és d'agrair, però encara dista bastant d'ajuntaments com Sant Boi de Llobregat, amb una pàgina web on consten els vuitanta indicadors de transparènciamunicipal o d'altres com Copons, amb un grup a Facebook dirigir per l'equip de govern i que ofereix als ciutadans un canal 2.0 per participar en la vida política del seu municipi.
El que és cert és que avui en dia la presa de decisions s'ha col·lectivitzat, enrere queda aquella imatge d'una porta tancada, i dos o tres a dins decidint el rumb d'una situació. La ciutadania exigeix i vol fiscalitzar una actuació política que fins fa poc no s'ha pres consciència de com inaccessible i tancada era, fruït sens dubte de la incidència de les xarxes socials en el nostre dia a dia i de la crisi i la voluntat de saber si els recursos són ben administrats. És en aquest marc on naix la necessitat de transparència i d'informació, cal trencar amb les velles rutines i implementar-ne de noves, que permetin aquest control i alhora, la participació ciutadana. L'Ajuntament del Vendrell ha emprès un bon camí, tot i que encara en queda molt per recórrer.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!