-
El blog del CUM
-
CUM
- Vilanova i la Geltrú
- 26-06-2013 19:30
Navegació dels vaixells
El curs analitzarà els impactes ambientals associats a la navegació dels vaixells, les mesures tècniques per evitar i minimitzar aquests impactes
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
L'entrada del departament de ciències de la terra de la UPC, a Barcelona, està presidida per un televisor on es van alternant mapes amb previsions de contaminació atmosfèrica. És el resultat de Calíope, un model informàtic que permet estudiar la contaminació de l'aire. Quan apareix el mapa amb la contaminació per òxids de sofre i de nitrogen, emesos pels motors de combustió, a part dels previsibles punts vermells a les grans ciutats, crida l'atenció tot un seguit de línies també vermelles que creuen el Mediterrani des del Canal de Suez fins a Gibraltar, per seguir cap al nord d'Europa. Són les rutes que segueixen els grans vaixells de càrrega.
A diferència dels cotxes, que utilitzen benzina o gasoil per funcionar, la legislació internacional permet als grans vaixells, com els que transporten mercaderies o els creuers, funcionar amb el que es coneix com a fuel marítim. Bàsicament, és el que queda del petroli després de destil•lar-ne tota la resta de productes. Aquest fuel té, de mitjana, 2.700 vegades més sofre que els combustibles permesos per a qualsevol cotxe. Si s'hi afegeix la poca eficiència i la mida dels motors, les xemeneies d'aquests vaixells es converteixen en uns contaminants extraordinaris.
En aquest sentit el Campus Universitari de la Mediterrània ha programat “Contaminació associada al transport marítim” del 15 al 19 de juliol a l’EPSEVG-UPC sota la direcció de Santiago Ordás Jiménez, degà de la Facultat de Nàutica de Barcelona (UPC), i F. Xavier Martínez de Osés i José Manuel Robledano Esteban, professors del Departament de Ciencia i Enginyeria Nàutica de la mateixa Facultat.
El curs analitzarà els impactes ambientals associats a la navegació dels vaixells, les mesures tècniques per evitar i minimitzar aquests impactes i el principal cos legal (MARPOL 73/78), que regula la prevenció de la contaminació per part de vaixells mercants. L’objectiu es donar formació a enginyers i llicenciats sobre coneixements relacionats amb la prevenció de la contaminació del tràfic marítim. Tant des del punt de vista de la normativa, els recursos i les metodologies a emprar.
L’apunt
Uns 8.000 vaixells fan escala al port barceloní cada any i s'hi queden des d'unes hores fins a algun dia en el cas dels vaixells de càrrega i els creuers. Tot i així, la principal font de contaminació de Barcelona segueix sent el trànsit de cotxes, amb un 70% sobre el total, seguida de l'originada al port.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!